Cancer tiroidian

Cancerul tiroidian reprezinta o problema epidemiologica in mare crestere, data fiind evidentierea din ce in ce mai frecventa a nodulilor tiroidieni, acesta apare atunci cand incep sa se dezvolte celule anormale la nivelul glandei tiroide.

Cancerul tiroidian reprezinta cel mai frecvent cancer endocrin, iar carcinomul medular este cel mai intalnit din totalul de neoplazii tiroidiene (poate fi mostenit o anumita gena care creste riscul aparitiei acestui cancer). Nodulii tiroidieni sunt mai frecventi la persoanele in varsta, la femei, in zonele de carenta de iod si la cei cu istoric de expunere la radiatii.

Tipuri de cancer tiroidian

Exista mai multe tipuri de cancer tiroidian:

  • cancer tiroidian papilar – cea mai comuna forma  cancer papilar apare din celulele foliculare, poate apărea la orice vârstă, dar cel mai adesea afecteaza persoanele cu varste cuprinse intre 30-50 de ani.
  • cancerul tiroidian folicular – se dezvolta și din celulele foliculare ale tiroidei. Acesta afecteaza, de obicei, persoane peste 50 de ani. Cancerul cu celule Hurthle este foarte rar și potențial cea mai agresivă formă de cancer tiroidian folicular.
  • cancer tiroidian medular – începe în celulele tiroidiene numite celule C , care produc calcitonina hormonului. Anumite sindroame genetice cresc riscul de cancer tiroidian medular, cu toate că aceasta legatura genetica este mai puțin frecventa.
  • cancer tiroidian anaplastic – este o forma rara de cancer care crește rapid și este foarte greu de tratat. Acesta apare, de obicei, la adulți trecuți de varsta de 60 de ani
  • limfom tiroidian – este o forma rara de cancer tiroidian, care începe în celulele sistemului imunitar in tiroida și se dezvolta foarte repede, apare, de obicei, la adulți în varsta.

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist
Ciausu Gabriela,Medic primar
Medic primar

Cancer tiroidian - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele aparitiei cancerului tiroidian

Cauzele majore in aparitia si dezoltarea cancerului tiroidian nu sunt inca perfect elucidate, iar oncogeneza tiroidiana este rezultatul unei serii de evenimente induse de factorii de mediu in interactiune cu un fond genetic. Initiatorii oncogenetici sunt substante chimice sau procese de iradiere. Activarea unor proctooncogene duce la aparita unor proteine mutante care la randul lor, prin proliferare transforma celula normal tiroidiana intr-una tumorala. Dar si  tratamente iradiante anterioare ale capului, gatului sau toracelui (mai ales in timpul copilariei). Pot creste sansele aparitiei cancerului tiroidian sau expunerea la mari cantitati de radiatii ca de exemplu dupa acidentul de la Cernobal din 1986. Dieta saraca in iod sau varsta, majoritatea cancerelor tiroidiene fiind diagnosticate intre 30 si 50 de ani, desi poate aparea la orice varsta.

Cancer tiroidian - Simptome

Simptomatologia este perceputa ca fiind legata de tiroida, precum senzatia de sufocare, disfagia, disfonia, sensibilitatea sau durerea cervicala anterioara, insa in cele mai multe cazuri sunt determinate de afectiuni non-tiroidiene in context de sindrom anxios.

Durerea brusca apare de obicei in urma unei hemoragii aparute intr-un nodul, ducand la transformarea chistica a acestuia.

Unele persoane ar putea fi asimptomatice. Specialistul  poate detecta la acestia o tumefiere sau un nodul la nivelul gatului, la examenul fizic general - intotdeauna trebuie efectuata inspectia si palparea atenta a tiroidei , precum si a regiunilor antero si latero–cervicale.

Daca simptomele se remit de la sine nu va fi nevoie de tratament. La agravarea simptomelor pacientul va decide impreuna cu medical curant  terapia viitoare. Perioada de monitorizare nu este recomandata daca simptomele nu dispar sau se agraveaza.

Cancer tiroidian - Tratament

Diagnosticul de cancer tiroidian

In acest caz, ca prim pas in diagnosticare, o anamneza bine elaborata in privinta antecedentelor personale medicale cat si familiare sunt foarte importante. Apoi daca specialistul in urma consultului fizic, presupune o tulburare a tiroidei, poate solicita analize de sange, cele specifice tiroidei  (TSH , FREE T4, T3, Anti tiroglobulina etc), dar si monitorizare ecografica, unde se vor vedea exact forma, dimensiunile, aderentele – dupa caz ai nodulilor.

In cazul in care nodulii depasesc 2 cm , punctia–aspirativa cu ac fin este pasul urmator pentru evaluarea nodulilor tiroidieni (etapa citopatologica). Aceasta metoda eficienta, cu risc scazut si simpla, face parte integranta din evaluarea unui nodul tiroidian.

In alte cazuri se pot recomanda si alte investigatii cum ar fi RMN, CT sau chiar PET CT. In cazul cancerului tiroidian medular poate fi necesara o tomografie computerizata a toracelui si abdomenului si o scintigrafie osoasa.

Alt test care poate fi facut inainte, in timpul sau dupa terapia pentru cancer tiroidian este scanarea cu iod radioactiv, procedura ce ajuta la determinarea diseminarilor in afara glandei. Acest test se efectueaza dupa indepartarea chirurgicala a glandei.

Ca si diagnostic, pentru multi dintre pacienti, acesta poate fi un soc. Pacientul poate manifesta furie, teama, anxietate, chiar si depresie.

Tratamentul in cancerul tiroidian

Terapia sau procedeul depinde de varsta, tipul si stadiul cancerului tiroidian si de starea generala de sanatate a pacientului. Majoritatea pacientilor vor fi operati pentru indepartarea partiala sau in intregime a glandei. Dupa indepartarea partiala sau totala a glandei tiroide va fi necesara administrarea medicatiei cu hormoni tiroidieni pentru tot restul vietii.

Iodul radioactiv este utilizat postchirurgical pentru distrugerea tesutului tiroidian restant. Dar inaintea terapiei cu iod radioactiv, in timpul perioadei de asteptare, pot sa apara simptome de hipotiroidism, precum fatigabilitatea, slabiciunea, cresterea in greutate, depresia sau constipatia.

Cancerul tiroidian recurent poate fi descoperit in timpul unei examinari, la ecografie sau ca urmare a cresterii nivelului tireoglobulinei. Spre deosebire de alte tipuri de cancer, cel tiroidian recurent este adesea curabil, in acest caz cancerul tiroidian recurent se trateaza prin interventie chirurgicala pentru indepartarea tesutului tiroidian restant si a ganglionilor metastazati, iod radioactiv, chimioterapie si, in cazuri exceptionale, radioterapie in zona gatului.

Cu toate ca de obicei cancerul tiroidian se trateaza chirugical pot fi necesare si medicamente in cadrul terapiei sau pentru inlocuirea hormonilor tiroidieni. Supresia hormonului tiroidostimulant este utilizata la cei care nu pot fi supusi interventiei chirurgicale. Aceasta terapie reduce nivelul hormonului tiroidostimulant, prevenind astfel cresterea eventualelor celule restante.

Se va utiliza medicatia cu hormoni tiroidieni pentru inlocuirea hormonilor produsi normal de glanda tiroida. Daca tiroida este extirpata chirurgical va apare hipotiroidismul (prea putini hormoni tiroidieni) iar aici se va interveni medicamentos pentru tot restul vietii.

Testul genetic poate determina riscul crescut pentru cancerul tiroidian medular. Daca testul este pozitiv glanda tiroida poate fi indepartata pentru a preveni aparitia cancerului ulterior in cursul vieti.

Cancerul tiroidian nu poate fi prevenit, dar majoritatea pacientilor cu cancer tiroidian nu prezentau nici un factor de risc pentru acesta.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical