Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Cancer de tiroidă
Descoperă informații utile despre cancer tiroidian: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Cancerul tiroidian este acel tip de cancer care își are originea în celulele glandei tiroide. Glanda tiroidă este o structură anatomică cu rol în sinteza hormonilor, localizată în regiunea anterioară a gâtului. Celulele glandei tiroide suferă modificări succesive sub acțiunea a mai mulți factori, care, în final, duc la apariția unei prime celule neoplazice. Aceasta se multiplică necontrolat, invadând mai întâi structurile glandulare învecinate și ulterior împrăștiindu-se în corp.
Cancerul tiroidian este o formă rară de tumoare, reprezentând aproximativ 1% din totalul cancerelor. Apare de trei ori mai frecvent la femei decât la bărbați și este cel mai des întâlnit în decada a treia de viață sau după 60 ani.
În ultimii nouă - zece ani, datorită dezvoltării tehnicilor medicale și a analizelor disponibile, cancerul tiroidian a putut fi descoperit mai precoce și a crescut proporția cazurilor vindecate (mai ales în unele forme particulare de cancer tiroidian).
Există patru tipuri de cancer tiroidian:
Rata de supraviețuire în cancerul tiroidian variază în funcție de tipul de cancer și de stadiul bolii la diagnostic:
Dacă în cazul primelor trei forme vindecarea este pe termen lung și recidiva este relativ rară, în formele anaplazice recidiva cancerului se produce relativ repede după obținerea unui răspuns.
Deși au fost cercetați numeroși factori, nu au putut fi identificate în totalitate cauzele de apariție a cancerului tiroidian. Totuși, există anumiți factori care cresc riscul de apariție a acestui tip de cancer.
Printre factorii de risc ai cancerului tiroidian se numără:
Este de reținut, totuși, că o funcționare ușor accelerată sau ușor încetinită a glandei tiroide NU reprezintă factori implicați în apariția cancerului la acest nivel.
Simptomele cancerului tiroidian sunt variate, în funcție de faza evolutivă. De cele mai multe ori, pacienții se prezintă cu una sau mai multe dintre următoarele semne:
Diagnosticul cancerului tiroidian presupune două etape:
Analizele de sânge sunt o parte importantă din diagnosticul cancerului tiroidian:
Tratamentul cancerului tiroidian folosește mai multe tipuri de terapii:
În cazuri rare, când boala este extinsă dincolo de tiroidă iar răspunsul la radioterapia interstițială cu iod nu a fost cel scontat, se poate folosi radioterapia externă pentru inactivarea și distrugerea celulelor tumorale. Spre deosebire de terapia cu iod, radioterapia externă nu face necesară izolarea pacientului, acesta nefiind sursă de iradiere:
Asocierea și succesiunea terapiilor va fi stabilită pentru fiecare pacient în parte de o comisie alcătuită din endocrinolog, oncolog și radioterapeut și va lua în considerare: forma histologică, stadiul bolii, comorbiditățile pacientului, astfel încât tratamentul să fie perfect adaptat pacientului respectiv.
Complicațiile cancerului tiroidian pot surveni prin două mecanisme:
Persoanele cu boli genetice, care sunt predispuse la cancer tiroidian, pot face o tiroidectomie, dar numai după o evaluare riguroasă a riscului personal.
De asemenea, în cazul persoanelor care stau în apropierea centralelor nucleare (pe o rază de mai puțin de 10 km), poate fi luată în considerare administrarea de pastile care să minimizeze efectul radiațiilor asupra corpului (potasiu), dar tot după o evaluare foarte riguroasă a beneficiilor și riscurilor expunerii la radiații.
Dr. Mustata Roxana Maria
Medic Specialist Oncologie
Bibliografie
Cancerul rectal este un tip de cancer care se formează la nivelul ultimului segment al intestinului gros, denumit rect. Conform unor statistici recente, cancerul...
Vezi detalii
Cancerul renal este reprezentat de creșterea anormală, exagerată, a celulelor maligne la nivelul rinichiului. În timp, aceste celule formează o masă numită tumoare....
Acest tip de cancer își are originea în testicule, organele care produc hormonii masculini și sunt responsabile de reproducere la bărbați. Testiculele sunt amplasate la...
Cancerul de col uterin este o formă de cancer frecvent întâlnită la nivel mondial, dar în România incidența este mai mare decât în restul țărilor europene. Țara noastră...
Cancerul vezicii urinare este definit ca apariția unei tumori maligne la nivelul celulelor vezicii urinare. Cel mai frecvent, astfel de tumori își au originea la nivelul...
De-a lungul vieții, în perioada de fertilitate a femeii (de la prima menstruație la menopauză), uterul joacă un rol foarte important, mai ales în ceea ce privește...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.