Constipatia la copii

O preocupare constanta a parintilor este cea legata de frecventa scunelor si de tranzitul intestinal in general, insa cele mai multe dintre constipatii nu au consecinte serioase. Constipatia poate deveni o problema serioasa doar atunci cand defecatia este dureroasa si duce la retentia fecalelor sau determina aparitia altor simptome. 

Medici specialiști - Pediatrie

Tane Georgiana
Tane Georgiana
Medic Primar
Tane Georgiana
Tane Georgiana
Medic Primar

Pediatrie

CN
Chirita Nicoleta
Medic Specialist
CN
Chirita Nicoleta
Medic Specialist

Pediatrie

Trinc Sorin
Trinc Sorin
Medic Primar Pediatrie / Specialist Pneumologie, Competenta in Ultrasonografie Generala, Homeopatie Fitoterapie si Fitofarmacologie practica
Trinc Sorin
Trinc Sorin
Medic Primar Pediatrie / Specialist Pneumologie, Competenta in Ultrasonografie Generala, Homeopatie Fitoterapie si Fitofarmacologie practica

Pediatrie

Georgescu Miruna Cristina
Georgescu Miruna Cristina
Medic Specialist
Georgescu Miruna Cristina
Georgescu Miruna Cristina
Medic Specialist

Pediatrie și Camera De Garda

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

In cazul sugarilor, frecventa scaunelor variaza atat de mult incat constipatia este greu de definit. Acelasi sugar care are de obicei 4 scaune pe zi poate prezenta, alte dati, doar un scaun la doua zile. Cei mai multi dintre sugari prezinta scaune de consistenta si volum pe care-l elimina cu un minim de efort, in timp ce alti plang la eliminarea unui scaun moale. 

In general semnele de efort la defecatie (ex. scremutul) nu semnifica constipatie deoarece musculatura care intervine in defecatie se intareste progresiv.

La nou-nascuti, incapacitatea de eliminarea a meconiului intr-un interval de 24 ore sugereaza boala Hirschsprung. In cazul sugarilor, incapacitatea de a elimina un scaun intr-un interval de mai multe zile asociata cu existenta altor simptome (distensie abdominala si semne de durere) ridica suspiciuni pentru afectiuni mai rare (ex. boala Hirschsprung sau existenta unei obstrucitii secundare unei tumori).

La copiii mai mari, constipatia se defineste cu eliminarea de scaune cu consistenta crescuta care determina disconfort, cel mai adesea determinata de o deficienta de fibre din regimul alimentar. 

Simptome

La orice varsta, eliminarea de scaune tari poate duce la aparitia fisurilor anale. Aceste fisuri determina aparitia unor dureri intense la defecatie, precum si eliminarea unor mici cantitati de sange de culoare rosu deschis

Diagnosticul de fisuri anale externe se pune prin inspectia anusului iar cel de fisuri interne nu necesita examinare deoarece se rezolva prin tratarea constipatiei. Majoritatea fisurilor se vindeca rapid fara nicio interventie, cresterea aportului lichidian si administrarea unui purgativ putand grabi vindecarea.

Tratament

Diagnosticarea constipatiei la copil

Anamneza: aceasta se concentreaza pe frecventa si consistenta scaunelor, prezenta sau absenta disconfortului la defecatie, prezenta sau absenta eliminarii de sange, pe compozitia regimului alimentar, in special in ceea ce priveste aportul de lichide si de fibre. Un istoric de constipatie inca de la nastere, refractara la tratamentul conventional sugereaza existenta unui defect anatomic, ca boala Hirschsprung. Acuze de durere la defecat sugereaza prezenta fisurilor anale iar existenta unui aport lichidian insuficient sugereaza un factor etiologic ce tine de regimul alimentar.

Examinarea fizica: se concentreaza pe abdomen si regiunea anala. Prezenta unui abdomen destins sau a unor mase abdominale sugereaza existenta unor probleme serioase de retentie a fecalelor, existenta unei obstructii si rareori a unei tumori. Prezenta unei fisuri la nivelul pielii din regiunea anala pune diagnosticul de fisura anala iar prezenta unor fecaloame dure la capatul degetului care examineaza scoate din discutie boala Hirschsprung.

Examene de laborator: sunt indicate daca istoricul si examenul fizic sugereaza existenta unei obstructii (ca la boala Hirschspung) sau o tumora. Testele efectuate pot fi: radiografii, examene CT, RMN pentru vizualizarea maselor abdominale precum si manometrie rectala si biopsie pentru punerea diagnosticului de boala Hirschspung.

Tratamentul constipatiei la copil

Cel mai adesea, cresterea aportuui de lichide si al fibrelor (cereale integrale, fructe sau suplimente alimentare) este suficienta pentru rezolvarea problemei de constipatie.

Poate fi de ajutor si reducerea temporara a cantitatii de lapte.

Copiii mici care au invatat sa mearga la toaleta sunt adesea neatenti si nu stau suficient de mult pe scaunul de toaleta pentru a elimina un scaun de consistenta crescuta. Incurajarea copiilor de catre parinti de a prelungi sezutul la toaleta si de a merge mai frecvent la toaleta (ex. de cel putin doua ori pe zi, timp de 10 minute dupa mese) va stabili o rutina care va da copilului posibilitatea sa elimine intreaga cantitate de scaun.

Prima etapa a tratamentului constipatiei functionale este reprezentata de dezimpactare. Obiectivul este eliminarea materiilor fecale de consistenta crescuta acumulate in rect, folosind una din urmatoarele metode: clisme, supozitoare cu glicerina, ulei mineral (ulei de parafina).

Nu se recomand pentru dezimpactare: clisme cu solutii de sapun, apa de robinet sau solutii cu magneziu.

A doua etapa in tratamentul constipatiei cronice o reprezinta medicatia de intretinere: lubrifiante, laxative osmotice (lactuloza), laxative iritante, care maresc peristaltismul intestinal prin stimularea mucoasei - se utilizeaza doar pe termen scurt.

Tratamentul constipatiei se administreaza timp indelungat (saptamani/luni), in functie de raspunsul la terapie. Intreruperea tratamentului se face treptat, dupa obtinerea unui tranzit intestinal normal.

 

Coduri de diagnostic asociate
  • Constipatia
Specialități asociate
  • Pediatrie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.