Despre deficitul de vitamina D
Vitaminele D reprezintă un grup de vitamine liposolubile, al căror rol principal este creșterea absorbției calciului, magneziului și a ionului fosfat la nivel intestinal și buna funcţionare a tiroidei, paratiroidei şi hipofizei.
Vitamina D se găseşte sub diverse forme (ergocalciferol - vitamina D2, colecalciferol - vitamina D3), în pește, ouă sau lapte. De asemenea, vitamina D este sintetizată în piele prin expunerea la lumina soarelui.
Carenţa de vitamina D este foarte frecventă, estimându-se că aproximativ un miliard de oameni din întreaga lume se confruntă cu această problemă.
Cauze
Oamenii pot dezvolta deficit de vitamina D din diverse motive:
- aportul obișnuit este mai mic decât nivelurile recomandate;
- expunerea la lumina soarelui este limitată;
- rinichii nu pot converti vitamina D în forma sa activă;
- absorbția vitaminei D din tractul digestiv este inadecvată; dietele sărace în vitamina D sunt mai frecvente la persoanele care au alergie la lapte sau intoleranță la lactoză, la cei care consumă o dietă ovo vegetariană sau vegană și la cei cu intervenție de bypass gastric;
- consumul anumitor medicamente (laxative, corticosteroizi, medicamente pentru slăbit, antiepileptice, hipocolesterolemiante).
Factori de risc
Printre factorii de risc comuni pentru deficiența de vitamina D se numără:
- vârsta înaintată;
- supraponderabilitatea;
- pielea închisă la culoare;
- lipsa peștelui din alimentație;
- expunerea limitată la soare concomitent cu folosirea cremei cu protecție solară;
- desfășurarea majorității activităților în interior.
Simptome
Semnele și simptomele în deficitul ușor de vitamina D nu sunt foarte evidente și nici foarte specifice și, de cele mai multe ori, sunt confundate cu alte probleme de sănătate.
Dacă vorbim de un deficit moderat, acesta favorizează apariția osteoporozei (scăderea densității osoase), cu apariția riscului de fractură spontană și a hiperparatiroidismului secundar.
În cazul unui deficit sever de vitamina D, se produce demineralizarea osoasă cu apariția osteomalaciei în cazul adulților.
Cele mai comune semne și simptome ale carenței de vitamina D sunt:
- oboseală;
- durere osoasă;
- slăbiciune musculară;
- spasme sau crampe musculare;
- tulburări de dispoziție, precum depresia;
- vărsături;
- afectarea calității firului de păr;
- paloare;
- scăderea apetitului;
- tulburări ale somnului.
Studiile arată că lipsa vitaminei D poate favoriza apariția infecțiilor, a diabetului zaharat de tip 2, hipertensiunii arteriale, insuficienței cardiace, hiperlipidemiei, depresiei, schizofreniei, autismului, sclerozei multiple, sindromului nefrotic; în acelaşi timp, determină un risc crescut de preeclampsie la gravide.
În ceea ce privește deficitul de vitamina D la copii, acesta duce la o serie de tulburări, cu consecințe asupra sănătăţii acestora. Una dintre cele mai cunoscute afecțiuni în rândul copiilor este rahitismul. Acesta apare din cauza deficitului de calciu și fosfor, prin lipsa vitaminei D. Carența de vitamina D se mai poate manifesta prin:
- deformări ale oaselor (membrelor, toracelui, claviculei, cutiei craniene, coloanei vertebrale, erupție dentară întârziată și carii dentare);
- hipotonie musculară;
- dureri musculare;
- deformări articulare;
- convulsii hipocalcemice;
- stridor laringian;
- scăderea imunității;
- întârziere în dezvoltarea psiho-motorie.
Diagnosticare
Diagnosticul deficitului de vitamina D se face clinic și paraclinic. O anamneză riguroasă poate ridica suspiciunea de hipovitaminoză D. Confirmarea diagnosticului se face paraclinic, prin analize de sânge care măsoară nivelul vitaminei D: 25-hidrocolecalciferol, denumită și 25(OH)D.
Tratament
Tratamentul deficitului de vitamina D se face cu ajutorul preparatelor medicamentoase: colecalciferol / vitamina D3 și ergocalciferol / vitamina D2. Deși suplimentele cu Vitamina D sunt sigure, acestea trebuie administrate doar în funcție de recomandările medicului, până la normalizarea valorilor serice, pentru a evita efectele adverse ale hipervitaminozei D.
De asemenea, este recomandată schimbarea stilului de viață prin adoptarea unei diete bogate în acizi grași polinesaturaţi Omega 3 și expunerea moderată la soare.
Insuficiența vitaminei D este obișnuită și este definită ca un nivel de vitamina D mai scăzut decât normalul, care nu are semne sau simptome vizibile. Este considerată fiziologică la sfârșitul sezonului rece, având în vedere expunerea redusă la lumina soarelui. Cu toate acestea, insuficiența vitaminei D este, adesea, asociată cu absorbția gastrointestinală redusă de calciu, scăderea densității osoase (osteopenie sau osteoporoză) și, în unele cazuri, o scădere ușoară a nivelului de calciu din sânge, creșterea hormonului paratiroidian (care accelerează resorbția osoasă), creșterea riscului de fracturi - toate acestea putând afecta grav calitatea vieții unei persoane.
Astfel, identificarea și tratarea insuficienței sau deficienței de vitamina D este importantă pentru menținerea rezistenței osoase. Tratamentul poate chiar îmbunătăți sănătatea altor sisteme ale corpului, cum ar fi sistemul imunitar, muscular și cardiovascular.
Complicații
Cele mai grave complicații ale carenţei de vitamina D includ:
- niveluri scăzute de calciu din sânge (hipocalcemie);
- niveluri scăzute de fosfat în sânge (hipofosfatemie);
- rahitism la copii;
- osteomalacie la adulți.
Aceste complicații au devenit mai puțin frecvente în ultimul timp datorită prevenției hipovitaminozei D. Totodată, aceste afecțiuni sunt tratabile în formele lor ușoare, de aceea este importantă abordarea cât mai timpurie.
Atunci când nu sunt tratate, cazurile ușoare de rahitism pot provoca leziuni osoase pe termen lung, care pot afecta creşterea corectă a oaselor. Cazurile severe, care nu sunt tratate, pot duce la convulsii, leziuni ale inimii și chiar deces.
Prevenție
Pentru a preveni deficitul de vitamina D, sunt recomandate o serie de măsuri:
- expunerea zilnică la soare: poate fi o sursă importantă de vitamina D. 15-20 de minute de expunere, fără protecție solară, pot fi suficiente pentru a obține necesarul zilnic;
- consumul de alimente bogate în vitamina D: este recomandat mai ales în sezonul rece, când expunerea la lumina soarelui este redusă; printre alimentele bogate în vitamina D se numără:
- -peștele gras, precum somon, macrou, sardine și ton;
- -ouăle;
- -produsele lactate, precum lapte, iaurt și brânză;
- -produsele fortificate cu vitamina D, cum ar fi cerealele pentru micul dejun și sucurile de fructe;
- -ciupercile cultivate în condiții care permit sinteza de vitamina D.
Dacă expunerea la soare și alimentația cu produse bogate în vitamina D nu sunt suficiente, se pot lua suplimente de vitamina D. Este important să discutați cu medicul înainte de a lua orice fel de supliment.
Monitorizarea nivelului de vitamina D şi luarea măsurilor necesare sunt paşi importanţi în prevenirea carenţei de vitamina D, înainte ca aceasta să afecteze calitatea vieții.
Bibliografie
- “VITAMIN D: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews.” Webmd.com, 2013, www.webmd.com
- Amrein, Karin, et al. “Vitamin D Deficiency 2.0: An Update on the Current Status Worldwide.” European Journal of Clinical Nutrition, vol. 74, no. 11, 20 Jan. 2020, pp. 1498–1513, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- “How Much Vitamin D Do You Need?” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
- “9 Vitamin D Deficiency Symptoms (and 10 High Vitamin D Foods) | University Health Center.” Unl.edu, 2023, https://health.unl.edu
- NHS Choices. Vitamin D - Vitamins and Minerals. 2023, www.nhs.uk
- “Office of Dietary Supplements - Vitamin D.” Nih.gov, 2015, https://ods.od.nih.gov
Alte afecțiuni similare
Cuperoză
Cuperoza reprezintă o boală inflamatorie cutanată cu evoluție cronică și cu recurențe frecvente, ce afectează, de obicei, zona centrofacială. Afecțiunea este relativ mai...
Vezi detalii
Dacriocistita
Dacriocistita este inflamarea sacului lacrimal situat în unghiul intern al ochiului, lângă nas, şi în care se strâng lacrimile.Există trei tipuri principale de...
Vezi detalii
Daltonism
Daltonismul, cunoscut și sub numele de cecitate cromatică, este o tulburare a vederii cromatice. Mai exact, pacientul prezintă incapacitatea de a deosebi unele culori de...
Vezi detalii
Degenerescența maculară
Despre degenerescența macularăDegenerescența maculară legată de vârstă este o tulburare degenerativă cronică, progresivă a maculei, care afectează persoanele în vârstă...
Vezi detalii
Degerături
Degerăturile reprezintă o afecțiune comună, adesea subestimată, caracterizată prin leziuni tisulare (ale țesuturilor) provocate de expunerea la frig, la temperaturi sub...
Vezi detalii
Demență
Demența este un termen medical folosit pentru a descrie deteriorarea capacității mintale. Nu este o afecțiune în sine, este un simptom asociat cu declinul memoriei sau...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.