medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Degenerescenta maculara

Degenerescenta maculara

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Degenerescenta maculara reprezinta deteriorarea maculei, fiind o boala oftalmologica in urma careia apare distrugerea vederii centrale. Macula are rolul in vederea culorilor si detaliilor obiectelor, necesare pentru vederea centrala. Degenerescenta maculara nu afecteaza si vederea periferica, drept urmare nu apare orbirea completa.

Riscul aparitiei bolii creste odată cu inaintarea in varsta, de regula după 50 de ani.

Imbatranirea retinei duce la existenta a doua forme ale bolii:

  • Degenerescenta maculara uscata sau nonexudativa– este cea mai frecventa forma, reprezentand peste 90% din cazuri. Aceasta forma produce leziuni la nivelul maculei si ii afecteaza capacitatea de a transmite mesaje catre creier. De regula, pierderea vederii are loc treptat. 
  • Degenerescenta maculara umeda sau exudativa– este mai putin frecventa afectand doar 10% din cazuri. Aici se produc leziuni permanente ale maculei in decursul a cateorva luni sau chiar ani. Apare uneori in cazurile in care deja exista forma nonexudativa.

Cauzele si simptomele degenerescentei maculare

Principalul factor de risc este inaintarea in varsta, peste 25% din persoanele trecute de 50-60 de ani suferind de aceasta afectiune, de aici si numele de „boala varsnicului sau DMLV ( Degenerescenta maculara la varsnici). 

Factori de risc

  • istoricul familial al acestei boli determina un risc mai mare de aparitie a afectiunii;
  • prezenta unui ochi cu degenerescenta maculara: aproape jumatate din persoanele cu aceasta afectiune la un ochi vor face aceeasi boala si la celalalt;
  • fumatorii: cei care fumeaza foarte mult sau cei care au fumat un timp indelungat;
  • o dieta bogata in grasimi poate influenta aparitia bolii;
  • operatiile de cataracta: este mai probabil sa apara degenerescenta maculara la varstnicii care au fost operati de aceasta boala;
  • o dieta saraca in vitamine, antioxidanti sau zinc.

Degenerescenta maculara nonexudativa, cat si cea exudative, produc pierderi de vedere si pot avea anumite simptomein comun: 

  • vederea centrala devine mai slaba;
  • este nevoie de mai multa lumina la citit decat inainte;
  • obiectele apar distorsionate; 
  • in campul vizual central apar pete albe sau negre;
  • liniile drepte devin mai ondulate si mai curbate;
  • apare pierderea vederii centrale, care nu dispare sau se agraveaza in timp, aceasta putand fi severa si rapida in cazul degenerescentei maculare exudative.

Simptomele degenerescentei maculare nonexudative difera in doua moduri de cele ale formei exudative: 

  • viteza de aparitie: modificarile de vedere produse in urma degenerescentei maculare nonexudative apar lent si treptat incat pot sa nu fie observate;
  • boala poate exista de multi ani pana in momentul in care incepe se afecteze cititul sau desfasurarea normala a activitatilor zilnice uzuale.

Diagnosticul si tratamentul degenerescentei maculare

Degenerescenta maculara se detecteaza de obicei in urma unui examen oftalmologic de rutina, prin testarea campului vizual, testand ambele campuri vizuale - central si periferic. De asemenea, se face screeningul pentru detectarea bolii sau alte modificari care apar in aceasta afectiune. Alte teste necesare sunt: 

  •  testul Amsler - se priveste un careu asemanator cu hartia milimetrica;
  • examenul fundului de ochi;
  • angiofluorografie - pentru detectarea unor anomali ale vaselor de sange;
  • OCT - tomografie in coerenta optica.

Folosirea regulata a testului cu grilajul Amsler poate determina daca forma nonexudativa are tendinta de a evolua catre forma exudativa. Persoanele ce prezinta degenerescenta maculara nonexudativa si cele care prezinta risc de aparitie a unei astfel de afectiuni necesita folosirea unui astfel de test. 

Nu exista tratament curativ pentru degenescenta maculara nonexudativa in acest moment. Se poate sa nu apara modificari semnificative de vedere de-a lungul timpului. Pierderile de vedere evolueaza foarte lent si de cele mai multe ori nu sunt severe. De cele mai multe ori afecteaza doar un singur ochi, existant capacitatea de adaptare a celuilalt ochi pentru a prelua functia celui bolnav.

In unele cazuri, forma exudativa, care este forma cea mai severa de boala, poate fi tratata prin termochirurgie sau terapie fotodinamica. Tratamentul nu vindeca boala dar ii poate opri evolutia. Tratamentul nu reda vederea, dar uneori poate incetini si amana posibilele leziuni ale vederii centrale. 

In prezent exista putine medicamente cu eficacitate dovedita pentru tratarea degenerescentei maculare, dar sunt in studiu si altele.

Echipa medicală - Oftalmologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.