Dermatita alergica de contact

Alte denumiri: Dermatita de contact

Dermatita de contact este o eruptie cutanata rosie care apare in urma contactului direct cu o substanta sau o reactie alergica la aceasta. Eruptia nu este contagioasa insa poate fi foarte inconfortabila. Multe substante pot provoca astfel de reactii, inclusiv sapunuri, produse cosmetice, parfumuri, bijuterii si plante. Pentru tratarea cu succes a dermatitei de contact trebuie sa identificati si sa evitati cauza reactiei dumneavoastra. Daca puteti evita substanta declansatoare, eruptia cutanata se vindeca, de obicei, in doua pana la patru saptamani.

Medici specialiști - Dermatoestetica și Dermatovenerologie

SI
Solomon Iulia
Medic Specialist
SI
Solomon Iulia
Medic Specialist

Dermatovenerologie

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

Ciobanu Claudia
Ciobanu Claudia
Medic Specialist
Ciobanu Claudia
Ciobanu Claudia
Medic Specialist

Dermatovenerologie

Oprea Gilia-Claudia
Oprea Gilia-Claudia
Medic Specialist
Oprea Gilia-Claudia
Oprea Gilia-Claudia
Medic Specialist

Dermatovenerologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele dermatitei alergice de contact

Dermatita de contact este cauzata de o substanta la care sunteti expus si care irita pielea sau poate fi o reactie alergica la aceasta. Substanta ar putea fi una dintre mii de alergeni si iritanti cunoscuti. De aceea, exista doua tipuri ale afectiunii: dermatita de contact iritanta si dermatita de contact alergic.

Dermatita de contact iritanta este tipul cel mai frecvent intalnit. Aceasta reactie cutanata nonalergica apare atunci cand o substanta afecteaza stratul protector exterior al pielii. Unii oameni reactioneaza la iritantii puternici dupa o singura expunere. Altele pot dezvolta semne si simptome dupa expuneri repetate la iritantii usori. Exista si oameni care dezvolta o toleranta la substanta in timp. Iritantele comune includ: solvenţi, alcool, inalbitori si detergenti, sampoane si produse cosmetice, plante, insecticide si pesticide.

Dermatita alergica de contact apare atunci cand o substanta la care sunteti sensibila (alergen) declanseaza o reactie imuna la nivelul pielii. De obicei afecteaza numai zona care a intrat in contact cu alergenul dar poate fi declansat si de ceva care intra in corp prin alimente, arome, medicamente sau proceduri medicale sau dentare (dermatita de contact sistemica). Puteti deveni sensibilizat la un alergen puternic, cum ar fi iedera otravita dupa o singura expunere. Alergenii mai slabi pot necesita expuneri multiple pe parcursul mai multor ani pentru a declansa o alergie. Odata ce ati dezvoltat o alergie la o substanta, chiar si o cantitate mica de aceasta poate provoca o reactie.

Factori de risc pentru dermatita alergica de conta

Unele locuri de munca si hobby-uri va expun unui risc mai mare de a avea dermatita de contact. Exemplele includ:

 • Personalul medical si dentar;
 • Muncitorii in domeniul metalurgiei si in constructii;
 • Personalul din saloanele de coafura si machiaj;
 • Persoanele care lucreaza cu detergenti si inalbitori;
 • Persoanele care lucreaza in agricultura si in industria alimentara.

Simptome

Semnele si simptomele dermatitei de contact includ:

 • O eruptie rosie;
 • Mancarime, care poate fi severa;
 • Piele uscata si crapata;
 • Aparitia de basici si cruste si drenarea fluidului in cazuri severe;
 • Umflare, senzatia de arsura sau sensibilitate.

Tratament

Medicamentele va pot ajuta in combaterea dermatite de contact. Exemplele includ creme sau unguente steroizi care aplicate local ajuta la ameliorarea eruptiei cutanate. Un steroid local poate fi aplicat o data sau de doua ori pe zi timp de doua pana la patru saptamani. In cazuri severe, medicul dumneavoastra va poate prescrie corticosteroizi orali pentru a reduce inflamatia, antihistaminice pentru ameliorarea pruritului sau antibiotice pentru a lupta impotriva unei infectii bacteriene.

Coduri de diagnostic asociate
 • Abces Al Intestinului
Specialități asociate
 • Dermatoestetica
 • Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.