medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Diverticulul Meckel

Diverticulul Meckel

Descoperă informații utile despre diverticulul meckel: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre diverticulul Meckel

Diverticulul Meckel reprezintă una din cele mai frecvente malformații congenitale ale tractului digestiv. În mod normal, prezența lui nu provoacă simptomatologie și, de aceea, de cele mai multe ori, persoanele cu o astfel de anomalie a intestinului gros nu știu că o au. Când este simptomatic, diverticulul Meckel se poate manifesta prin sângerare, infecție sau chiar obstrucție intestinală. Studiile au arătat că această „pungă intestinală” este localizată la nivelul porțiunii terminale a intestinului subțire, fiind rezultatul închiderii incomplete a ductului vitelin. În general, formațiunea conține toate straturile intestinale și, în plus, poate conține și țesuturi ce aparțin, în mod normal, altor organe (stomac, pancreas). Aproximativ 2% dintre nou-născuţi pot să se nască cu diverticul Meckel.

Intestin cu diverticulul Meckel

Cauze

Așa cum am menționat deja, diverticulul Meckel apare în urma neînchiderii ductului omfalomezenteric (vitelin) care face legătura între sacul vitelin și intestinul primitiv. În mod normal, acest lucru ar trebui să aibă loc în săptămâna 7 - 8 de dezvoltare intrauterină. Nu se cunoaște ce anume contribuie la neînchiderea acestui duct și, deci, la apariția diverticulului Meckel.

Factori de risc

De obicei, diverticulul Meckel apare mai frecvent la copiii care prezintă și alte defecte congenitale, fie ale tubului digestiv, fie neurale sau cardiovasculare.

Simptome

În cele mai multe cazuri, această afecțiune este „mută” din punct de vedere clinic, fiind descoperită întâmplător, cu ocazia unei intervenții chirurgicale la nivelul abdomenului sau chiar cu ocazia necropsiei.

Când este totuşi simptomatică, se poate manifesta ca dureri abdominale sub formă de crampe, care nu respectă un orar precis, uneori ritmate de mese, cu localizare variabilă în special în jurul buricului sau în partea inferioară a abdomenului, neînsoțite de febră. Durerea poate iradia în fosa iliacă dreaptă (fiind confundată cu apendicita acută) sau chiar în etajul abdominal superior.

Prezența de sânge în scaun poate lua diverse aspecte: sânge roșu aprins, nedigerat, sau sânge roșu-cărămiziu, ba chiar un scaun cu aspect de mucus colorat, cauzat de amestecul de mucus și sânge. Acesta este un simptom întâlnit mai ales la copiii cu vârsta sub cinci ani şi este provocat de ulcerațiile acestei formațiuni ce conține celule gastrice care secretă acid clorhidric. Obstrucția intestinală apare la copiii mai mari sau chiar la adulți.

Maini ce tin o imagine a intestinelor umane

Diagnosticare

Din punct de vedere clinic, având în vedere că și multe alte boli se pot manifesta prin dureri abdominale, vărsături, scaune cu sânge, diverticulul Meckel e greu de diagnosticat. De aceea, în caz de suspiciune de diverticul Meckel, analizele de laborator pot identifica anemie cauzată de sângerările repetate din scaun.

Alte teste cum ar fi scintigrafia cu technețiu, endoscopia și tomografia computerizată vin în sprijinul confirmării sau infirmării diagnosticului de diverticul Meckel.

Tratament

Atât timp cât diverticulul Meckel nu este simptomatic, nu necesită a fi tratat. Totuși, dacă e descoperit întâmplator cu ocazia unei intervenții chirurgicale în sfera abdominală, unii chirurgi recomandă să fie rezecat, pentru a preîntâmpina apariția de eventuale complicații. Acest subiect este și astăzi foarte controversat.

Dacă diverticulul Meckel este simptomatic și, aici, pe primul loc menționăm sângerarea rectală la copii, este nevoie să fie rezecat chirurgical. Procedura chirurgicală constă în îndepărtarea acestui diverticul, fie prin deschiderea abdomenului pe cale clasică, fie pe cale laparoscopică (rezecția diverticulului printr-o incizie mică prin care se introduce un tub cu o cameră pentru a vizualiza bine diverticulul și organele învecinate), cu anestezie generală. Medicul este cel care recomandă care este alternativa de ales, în funcție de vârstă, simptomatologie și starea de sănătate preexistentă a copilului. După operație, prognosticul la distanță este favorabil. Pacienții se recuperează în totalitate după tratament.


Complicații

Cu toate că frecvența diverticulului Meckel este similară la sexul feminin și la cel masculin, complicațiile sunt de două-trei ori mai frecvente la băieți decât la fete.

Diverticulul Meckel se poate inflama, apărând diverticulita, care se manifestă prin dureri abdominale intense și apărare musculară la palparea abdomenului, fiind greu de a diferenția diverticulita de apendicită.

Diverticulul Meckel poate ulcera, manifestându-se sub formă de hemoragie digestivă inferioară (scaun cu sânge de diferite nuanțe, în funcție de gradul de digestie a sângelui) care, în timp, poate duce la anemie prin pierderi repetate de sânge; pot să apară ocluzii intestinale sau chiar se poate canceriza.

O altă posibilă complicație a diverticulului Meckel o reprezintă peritonita (inflamația membranei ce căptușește cavitatea abdominală), care apare în urma infectării și rupturii acestei formațiuni embrionare.

Prevenție

Diverticulul Meckel este o afecțiune rară a tractului gastrointestinal care apare de la naștere deoarece, în săptămâna 7-8 de viață intrauterină, ductul vitelin care leagă ileonul terminal de ombilic și sacul vitelin nu este complet resorbit. Având în vedere că nu se cunosc care sunt factorii care contribuie la neînchiderea acestui duct, din păcate, nu putem vorbi de prevenție.

Autor

Vidrighin Anca

Medic Primar Pediatrie

Echipa medicală - Gastroenterologie , Neonatologie și Pediatrie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.