Diverticul Meckel

Diverticulul Meckel este congenital, se localizeaza la nivelul ileonului distal si apare la 2%-3% din pacienti.

Echipa medicala MedLife - Pediatrie

Medic Primar...
Minulescu Angela,Medic Primar
Medic Primar
Cojocaru Emanuela,Medic specialist
Medic specialist
  •  
  • 1 of 31

Diverticul Meckel - Cauze / agent infectios / factori de risc

Apare de obicei la mai putin de 100 cm de valva ileocecala si frecvent contine tesut heterotopic gastric si/sau pancreatic.

In viata fetala timpurie, canalul vitelin ce leaga ileonul terminal de ombilic si sacul vitelin se oblitereza pana in saptamana a saptea. Daca portiunea conectata la ileon se atrofiaza, apare diverticulul Meckel. 

Doar aproximtiv 2% dintre pacientii cu divertcul Meckel dezvolta complicatii. Desi diverticulii sunt la fel de frecventi la ambele sexe, barbatii dezvolta de 2-3 mai des complicatii, care include sangerare, ocluzie, diverticulita si tumori.

Hemoragiile sunt mai frecvente la copiii mici (mai mici de 5 ani) si apar atunci cand secretia acida din mucoasa gastrica ectopica din diverticul ulcereaza ileonul adiacent. Ocluzia poate aparea la orice varsta, dar este mai frecventa la copii mai mari si la adulti. De asemenea, ocluzia poate fi cauzata de aderente, volvulus, corpi straini retinuti, tumori sau incarcerarea unei herni.

Diverticul Meckel - Simptome

La toate varstele, ocluzia intestinala se manifesta cu crampe abdominaledureroase, greturi si varsaturi. Diverticulita acuta se caracterizeaza prin durere abdominala si sensibilitatelocalizata de obicei sub sau la stanga ombilicului. Frecvent, sunt insotite de varsaturisi sunt similare apendicitei, cu exceptia localizarii durerii. 

Copii pot prezenta episoade repetate nedureroase de hemoragie rectala rosie- stralucitoare, care insa nu produce soc. Adultii pot prezenta, de asemenea, sangerari, care se manifesta mai ales prin melena si mai putin prin sange rosu.

Diverticul Meckel - Tratament

Diagnosticul diverticulului Meckel

Diagnosticul este dificil, examinarile de laborator bazandu-se pe simptomele prezentate. Daca se suspecteaza ca originea hemoragiei se afla in diverticulul Mekel, o testare izotopica se face pentru a identifica mucoasa gastrica ectopica si, implicit, diverticulul. 

Pacientii cu durere abdominala si sensibilitate focala pot beneficia de CT cu contrast oral. Daca sunt prezente varsaturile si semnele de ocluzie se efectueaza un examen radiologic al abdomenului (executat in ortostatism si in decubit dorsal). Uneori, diagnosticul se pune doar in timpul explorarii chirurgicale pentru o presupusa apendicita. Chiar daca este gasit un apendice normal, trebuie suspectat diverticulul Meckel.

Tratamentul diverticulului Meckel

Tratamentul consta in rezectia chirurgicala. Diverticulii mici, asimptomatici, vizualizati accidental in cursul unei laparotomii nu trebuie excizati.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical