Despre gastrită
Gastrita este un termen general pentru un grup mai mare de afecțiuni care au în comun inflamația mucoasei stomacului. Gastrita se poate instala brusc, caz în care vorbim de gastrită acută, sau se poate dezvolta lent, în timp, și atunci este vorba despre gastrită cronică. Există posibilitatea ca, în unele cazuri, gastrita netratată să evolueze în ulcer gastric. De asemenea, netratată, prezintă un risc crescut de cancer gastric. Însă, în majoritatea cazurilor, gastrita se poate trata ușor prin dietă și tratament medicamentos, fără a se ajunge la complicații.
Cauze
Mecanismul principal al apariției gastritei constă în dezechilibrul care apare la un moment dat între factorii de agresiune din mediu și factorii de apărare ai mucoasei gastrice.
Tipuri de gastrită
În funcție de cauzele care duc la apariția ei, gastrita poate fi de mai multe tipuri:
- gastrita cauzată de infecția cu Helicobacter pylori(cea mai frecventă cauză): Helicobacter pylori (H.pylori) este un bacil specific uman, spiralat, puternic producător de urează; transmiterea lui se face pe cale: fecal-orală, oral-orală sau hidrică (alimente și apă contaminate cu fecale infectate, contact intim cu o persoană infectată - sărut, folosirea în comun a tacâmurilor/ veselei). Toți pacienții infectați cu H.pylori vor dezvolta la un moment dat gastrită. Așa cum îi spune și numele, bacilul H.pylori se atașează de ultima porțiune a stomacului (pilor) și produce toxine și enzime ce determină inflamația mucoasei;
- gastrita cauzată de consumul exagerat de antiinflamatoare non-steroidiene (AINS), aspirină, exces de alcool și tutun.
Alte tipuri de gastrită, în funcție de cauze:
- gastrita de reflux biliar: apare în special la pacienții cu rezecții gastrice;
- gastrita autoimună: caracterizată de prezența în sânge a anticorpilor anti-celulă parietală și anti-factor intrinsec, subțierea mucoasei gastrice (atrofie) și anemie prin deficit de fier (feripriva) sau de vitamina B12 (anemie pernicioasă sau Biermer);
- gastrita cauzată de alte microorganisme, altele decat H. pylori: virusuri (citomegalovirus, Herpes Simplex), alte bacterii (Mycobacterium avium intracellular, Sifilis), paraziți (Strongyloides, Criptosporidium).
Mult mai rare sunt următoarele tipuri de gastrită:
- post radioterapie (de iradiere);
- colagenoasă (asociată cu enteropatia glutenic - boala celiacă);
- granulomatoasă (asociată cu boala Crohn, sarcoidoză, granulomatoza Wegener);
- ischemică;
- uremică.
Factori de risc
Următoarele situații reprezintă factori de risc pentru gastrită:
- infecția cu Helicobacter pylori;
- folosirea frecventă a antiinflamatoarelor nesteroidiene și a aspirinei;
- vârsta înaintată;
- consumul excesiv de alcool și fumatul;
- consum excesiv de cafea (mai ales pe stomacul gol);
- consumul/ adicția de droguri precum cocaina;
- stresul (crește aciditatea gastrică);
- tratamentul împotriva cancerului (chimio și radioterapia);
- alte boli precum: HIV/SIDA, boala Crohn, boala celiacă (intoleranța la gluten), sarcoidoza, infecții virale și parazitare;
- boli autoimune: anemie pernicioasă, boala Hashimoto, diabetul zaharat tip I;
- stresul rezultat din leziuni traumatice majore, intervenții chirurgicale ample, arsuri întinse, accidente vasculare cerebrale etc;
- refluxul de bilă în stomac;
- dieta scăzută în fibre;
- dieta cu conținut crescut de alimente procesate, dieta de tip „fast-food”, cu prăjeli, grăsimi animale etc.
Simptome
Cele mai frecvente manifestări ale gastritei sunt:
- durere în capul pieptului sau în abdomenul superior, sub formă de presiune, arsură sau „foame dureroasă”;
- meteorism abdominal (balonare);
- eructații;
- senzație de sațietate precoce (pacientul se satură cu cantități mai mici de mâncare);
- indigestie (dispepsie);
- senzație de greață;
- vărsături;
- scăderea apetitului alimentar.
Diagnosticare
Diagnosticul de gastrită este pus de medicul specialist gastroenterolog și presupune mai multe etape:
Anamneza: reprezintă discuția cu pacientul și trebuie să urmărească informații despre debutul simptomelor, la ce moment din zi apar (dimineața, în timpul zilei, în timpul nopții – dacă trezesc pacientul din somn), dacă se ameliorează spontan odată cu ingestia de alimente sau necesită administrare de medicamente. De asemenea, este important ce anume accentuează simptomele (ex: citrice, grăsimi, alcool etc).
Analizele de laborator
- în cazul infecției cu Helicobacter pylori: fiind cea mai frecventă cauză a apariției gastritei, trebuie în primul rând identificată prezența bacteriei în organism; există trei modalități de diagnosticare: antigen H.pylori din materiile fecale, test respirator cu uree, endoscopic (test rapid - se prelevează proba în timpul endoscopiei digestive superioare sau biopsie gastrică cu examen histopatologic);
- în cazul gastritei autoimune: este indicată căutarea în ser a anticorpilor antifactor intrinsec și anticelulă parietală și se evidențiază nivelul scăzut al vitaminei B12 (<100 pg/ml).
Endoscopia digestivă superioară: atât cea clasică, convențională, cât și tehnicile moderne, precum endoscopia cu magnificație, NBI etc. permit vizualizarea directă a mucoasei gastrice și existența modificărilor patologice. De asemenea, avantajul major îl reprezintă posibilitatea recoltării de biopsii, iar examenul histopatologic ulterior va pune diagnosticul de certitudine.
Tratament
Tratamentul gastritei constă în:
- regim igieno-dietetic
- tratament medicamentos
Regim igieno-dietetic
Reguli generale de urmat:
- mâncați trei mese principale pe zi și două gustări între mese, cu volum redus;
- înainte de culcare se recomandă o mică gustare;
- mâncarea trebuie să fie bine mestecată, masa luată în liniște, fără grabă, stând așezat;
- temperatura mâncărurilor și a băuturilor trebuie să fie cât mai apropiată de temperatura camerei.
Regimul alimentar constă în evitarea alimentelor sau obiceiurilor nocive, care cresc aciditatea gastrică.
Nu se recomandă în gastrită următoarele alimente:
- fructe acide (citrice) și legume acide (ceapă, usturoi);
- exces de alcool, ciocolată, cafea, ceai negru, energizante, fumat;
- porumb, produse din porumb;
- lactate grase (smântână, unt, iaurt gras etc);
- mâncare grasă, de tip „fast-food”, cipsuri;
- alimente condimentate, iuți;
- ouă prăjite;
- înghețată, prăjituri, produse de patiserie;
- marinade, maioneză, sosuri cremoase și grele;
- nuci, alune, unt de arahide;
- carne procesată (cârnați, hot-dog);
- carne roșie (vită, rață, gâscă);
- carne afumată;
- băuturi carbogazoase;
- condimente precum: piper, chili, mustar, ardei iute, nucșoară;
- roșii, produse din roșii (suc, pasta, sos).
Toate aceste recomandări sunt mai ales utile în gastrita produsă de factorii de mediu (alimentație, alcool, fumat etc).
Tratamentul medicamentos
În cazul gastritei cronice bacteriene provocate de H.pylori: tratamentul constă în regimuri antibiotice în triplă sau cvadruplă terapie, cu durata de 10-14 zile, împreună cu medicamente care scad aciditatea gastrică (inhibitori de pompă de protoni). Verificarea eradicării infecției se face la 1 lună de la terminarea tratamentului antibiotic, prin test antigenic fecal sau respirator cu uree.
În cazul gastritei cronice atrofica autoimună (asociată cu anemie Biermer): este necesar tratamentul pe toată durata vieții cu vitamina B12 injectabilă și suplimente de acid folic. De asemenea, în acest caz, foarte important este screeningul endoscopic precoce al cancerului gastric.
Celelalte tipuri mai rare de gastrită necesită tratament individualizat, care este, în principiu, al bolii de bază (ex: boala Crohn).
Complicații
Deși, în cele mai multe cazuri, gastrita se vindecă cu regim alimentar și medicație, există și cazuri în care pot apărea complicații. Cele mai frecvente sunt:
- ulcer gastric;
- gastrită cronică atrofică (frecvent după infecția cronică, netratată, de lungă durată cu H. pylori);
- displazie/ metaplazie gastrică;
- cancer gastric (adenocarcinom);
- anemie prin deficit de fier;
- deficit de vitamina B12 (gastrită autoimună);
- sângerare gastrică: evidențiată prin melenă (scaun negru) sau vărsături cu sânge roșu sau prin hematemeză („zaț de cafea”);
- aclorhidrie (scăderea până la dispariție a acidității gastrice în gastrita autoimună sau în gastrita cronică);
- perforație gastrică: foarte rară;
- limfom MALT (mucosa-associated tissue lymfoma);
- tumori neuro-endocrine (pot complica gastrita autoimună);
- deficite de vitamina C, D, acid folic, Zinc, Magneziu, Calciu (gastrita autoimună).
Prevenție
În general, gastrita poate fi prevenită în mai multe moduri:
- evitarea folosirii pe termen lung a antiinflamatoarelor nesteroidiene și a aspirinei, fără medicamente ce protejează stomacul;
- stoparea fumatului, a consumului excesiv de alcool;
- reducerea consumului de cafea și alimente acide;
- evitarea alimentelor și condimentelor picante;
- eliminarea consumului de droguri, precum cocaina;
- evitarea sau reducerea stresului;
- adaptarea unei diete alimentare sănătoase, fără exces de grăsimi, dulciuri concentrate, alimente procesate sau alimente de tip „fast-food”.
Prevenția infectării cu Helicobacter pylori:
- spălarea regulată pe mâini cu apă și săpun, mai ales după folosirea toaletei sau înainte de a ne așeza la masă;
- menținerea unei igiene corespunzătoare a veselei de bucătărie și a tacâmurilor;
- evitarea contaminării mâncării și a apei potabile;
- evitarea contactului intim cu membrii familiei infectați (sărut, folosirea în comun a periuței de dinți, tacâmuri, pahare etc).
Autor
Dr. Carp-Ștefan Antoaneta
Medic Specialist Endoscopie - Gastroenterologie
Bibliografie
- “Gastritis - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/
- Azer, Samy A, and Hossein Akhondi. “Gastritis.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 19 Jan. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/
- Trifan A.;Gheorghe C, Dumitrascu D. et al. “ Gastroenterologie si hepatologie clinica”- ed Medicala 2018, Gastritele cornice, p.91-94
Alte afecțiuni similare
Frica de singurătate
Frica de singurătate, numită și autofobie, este o tulburare de anxietate caracterizată printr-o frică intensă și persistentă de izolare.Persoanele cu autofobie pot...
Vezi detalii
Furunculoză
Furunculoza constă în apariția unui abces dureros care se formează sub piele atunci când bacteriile infectează și inflamează unul sau mai mulți foliculi de păr....
Vezi detalii
Galactoreea
Galactoreea este o afecțiune caracterizată prin secreția spontană, persistentă și uneori excesivă de lapte din sâni, fără legătură cu alăptarea sau nașterea. Galactoreea...
Vezi detalii
Gastroenterită
Gastroenterita este o boală care afectează persoanele din toate mediile și de toate vârstele. Deși boala nu este provocată de un virus gripal, ea este cunoscută și sub...
Vezi detalii
Gastroenterita eozinofilică
Gastroenterita eozinofilică este o afecțiune gastrointestinală rară, caracterizată prin simptome digestive cronice, întâlnită atât la adulți, dar și la copii,...
Vezi detalii
Genu recurvatum
Genunchiul este o articulație extrem de importantă de tip balama, care face legătura între femur (osul coapsei) și tibie (osul gambei), fiind responsabil de o serie de...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.