Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Giardioza
Descoperă informații utile despre giardia: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Giardia este un parazit microscopic care provoacă o boală diareică numită giardioză. Infecţia cu Giardia este marcată de crampe intestinale, meteorism abdominal (balonare), greaţă şi diaree apoasă. Acest parazit se găsește în întreaga lume, iar cele mai mari concentrații se înregistrează în zonele care au condiții sanitare inadecvate și apă potabilă nesigură.
Giardia se transmite, de obicei, prin consumul de apă sau alimente contaminate sau prin contact de la persoană la persoană. De asemenea, se poate transmite prin contactul cu suprafețe sau obiecte contaminate cu fecale care conțin chisturi de Giardia, fiind una dintre cele mai frecvente cauze ale bolilor transmise prin apa în Statele Unite.
În majoritatea cazurilor, giardioza se rezolvă în 2 până la 6 săptămâni, fără tratament. Cu toate acestea, unele persoane pot prezenta simptome prelungite sau recurente. Date existente arată că nu toate persoanele afectate de această infecţie răspund la tratamentul prezent şi, de aceea, prevenţia este cea mai bună protecţie împotriva acestui parazit.
Giardia lamblia, cunoscută și sub numele de Giardia intestinalis sau Giardia duodenalis, care trăieşte în intestinele oamenilor şi ale animalelor, este parazitul unicelular responsabil de producerea giardiozei şi există sub două forme:
Transmiterea Giardia are loc, în principal, prin:
Giardioza este foarte contagioasă și chiar și un număr mic de chisturi poate provoca infecția.
Mai mulți factori de risc pot creşte probabilitatea de a contracta Giardia:
Nu toate persoanele infectate cu Giardia vor dezvolta simptome dar ele poartă parazitul şi îl pot răspândi altora; atunci când, totuşi, simptomele apar, ele se manifestă, de obicei, la 1 până la 3 săptămâni de la expunerea la parazit:
Giardioza este diagnosticată, de obicei, de medici de familie, gastroenterologi sau specialiști în boli infecțioase. Diagnosticul implică o combinație de evaluare clinică, istoric medical amănunţit și teste de laborator:
Copiii şi adulţii care prezintă infecţie cu Giardia dar nu au simptome, de obicei, nu au nevoie de tratament, decât dacă există probabilitatea de a răspândi parazitii. În majoritatea cazurilor, boala trece de la sine în câteva săptămâni.
Atunci când simptomele sunt severe şi infecţia persistă, tratamentul pentru giardioză implică, prescrierea de medicamente pentru a eradica parazitul din organism. Alegerea medicamentelor și durata tratamentului pot varia în funcție de factori precum gravitatea simptomelor, vârsta și starea de sănătate a pacientului și orice afecțiuni medicale subiacente.
Este important să se completeze întregul ciclu de tratament așa cum a fost prescris de medic, chiar dacă simptomele se ameliorează înainte de terminarea tratamentului. Acest lucru ajută la asigurarea faptului că infecția este complet eradicată și reduce riscul de recurență sau de dezvoltare a paraziților rezistenți la medicamente.
În plus față de medicamente, se poate recomanda o îngrijire de susținere pentru a gestiona simptome precum diareea, deshidratarea și disconfortul abdominal. Aceasta poate include menținerea hidratării prin consumul de multe lichide, evitarea cofeinei și a alcoolului și urmarea unei diete fade până la ameliorarea simptomelor. Astfel, dacă aţi contractat Giardia, trebuie să mâncaţi alimente ușor digerabile, care pot ajuta la calmarea sistemului digestiv și la reducerea diareei, precum: banane, orez, compot de mere și pâine prăjită. Aceste alimente sunt sărace în fibre și blânde pentru stomac. Alte alimente fade, cu un conținut scăzut de fibre, cum ar fi biscuiți simpli, cartofi fierți, pui sau curcan fiert fără piele și morcovi fierți pot fi, de asemenea, bine tolerate.
Giardioza este, de obicei, o boală care se rezolvă fără complicații în ţările industrializate. Cu toate acestea, în unele cazuri, mai ales dacă nu este tratată corect şi complet sau dacă infecția este severă, giardioza poate duce la diverse complicații:
Prevenirea infecției cu Giardia implică adoptarea unor strategii de precauţie pentru a reduce riscul de expunere la parazit şi de a răspândi infecţia altor persoane, deoarece nu există vaccin sau medicamente care să o poată preveni:
Bibliografie
Genunchiul este o articulație extrem de importantă de tip balama, care face legătura între femur (osul coapsei) și tibie (osul gambei), fiind responsabil de o serie de...
Vezi detalii
Germofobia este termenul folosit pentru a descrie frica patologică de germeni, bacterii, murdărie, contaminare și infecție. Aceasta este cel mai frecvent asociată cu...
Bolile autoimune sunt afecțiuni în care sistemul imunitar devine hiperactiv și atacă, în mod greșit, propriul organism.În mod normal, sistemul imunitar protejează...
Gigantismul și acromegalia sunt sindroame de secreție excesivă de hormon de creștere (hipersomatotropism) care sunt aproape întotdeauna din cauza unui adenom hipofizar....
Ginecomastia este o boală care afectează bărbații, reprezentând mărirea în volum a sânilor. Afecțiunea poate să apară oricând, din copilărie până la vârste înaintate, și...
Gingivita reprezintă o afecțiune a gingiilor caracterizată prin inflamație. Este primul stadiu de afectare parodontală, care poate fi total reversibilă în cazul în care...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.