Halena

Alte denumiri ale afectiunii:

Halitoza, Respiratie urat mirositoare

Halena este un miros neplacut frecvent sau persistent al respiratiei. Numita si halitoza, respiratia urat mirositoare poate fi jenanta si in unele cazuri poate chiar provoca anxietate. 

In acest context, nu e de mirare ca rafturile magazinelor sunt pline de gume, bomboane de menta si alte produse menite sa lupte impotriva respiratiei urat mirositoare. Dar multe dintre aceste produse sunt doar masuri temporare, deoarece nu abordeaza cauza problemei.

Anumite alimente, conditii de sanatate si obiceiuri sunt printre cauzele halenei. In multe cazuri, starea se imbunatateste cu o igiena dentara adecvata. Daca astfel nu se rezolva problema, consultati dentistul sau medicul dumneavoastra pentru a fi mai seriosi. 

Oricine poate suferi de halitoza, statisticile aratand ca 1 din 4 persoane au respiratie urat mirositoare in mod regulat.

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Ecografie 3D, Medicina interna

Anghel Lucretia, Medic Specialist
Sef Lucrari,...
Medic specialist
Medic Specialist
Stoica Luminita,Medic primar
Medic primar
  •  
  • 1 of 15

Halena - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele halenei

Aproximativ 85% dintre cazuri se datoreaza unor afectiuni din sfera orala. In celelalte 15% este determinata de o varietate de afetiuni sistemice si cauze extra-orale.

Halena este produsa de cele mai multe ori prin fermentarea particulelor alimentare de catre bacteriile anaerobe gram negative din gura, producand astfel compusi volatili cu sulf ca hidrogen sulfurat si metil mercaptan. 

Bacteriile cauzale pot fi prezente la nivelul gingiilor afectate sau in zonele de afectare parodontala, in special atunci cand sunt prezente ulceratii sau necroze. La pacientii cu tesut parodontal sanatos, aceste bacterii sunt depozitate pe partea dorsala posterioara a limbii. Factorii care contribuie la inmultirea exagerata a acestor bacterii includ scaderea debitului salivar (ex: din cauza unei boli parotidiene sau sindromul Sjögren), stagnarea salivara si Ph-ului salivar crescut.

Cancerul necrotic oral sau nazofaringian este o cauza rara de halena. Anumite substante ingerate (alcool, tutun) si unele alimente (ceapa, usturoi, unele condimente) contin compusi volatili care sunt eliberati in aer prin expir dupa absorbtia sistemica.

Foarte rar infectia pulmonara sau sinusala produce halena.

Cetoacidoza diabetica produce un miros dulceag sau de fructe, de acetona. Insuficienta hepatica produce un miros slab sulfuros iar insuficienta renala un miros de urina sau amoniac.

Fumatul este o alta cazua a mirosul neplacut al gurii. Fumatorii sunt, de asemenea, mult mai susceptibili de a avea boala gingiilor, o alta sursa de respiratie la baie.

Exista si unele medicamente care pot produce in mod indirect respiratie urat mirositoare prin contributia la uscaciunea gurii. 

Halena - Simptome

Simptomele halenei

In timpul anamnezei medicul ar trebui sa caute in special simptome ale unui focar de infectie sau o boala sistemica.

Mirosurile de respiratie slaba variaza, in functie de sursa sau de cauza care stau la baza acesteia. Unii oameni se ingrijoreaza prea mult de respiratia lor, chiar daca au miros neplacut putin sau deloc, in timp ce altii au o respiratie mirositoare si nu-si dau seama. 

Indicat ar fi sa revizuiti obiceiurile de igiena orala din casa si sa incercati sa va modificati stilul de viata, cum ar fi perierea dintilor si a limbii dupa ce ati mancat, folosind ata dentara si sa beti multa apa.

Halena - Tratament

Diagnosticarea halenei

In timpul controlului fizic, nasul si orofaringele sunt examinate pentru semne de infectii, corpi straini sau boli gingivale. 

In general, cauzele orale au cel mai putred si intepator miros iar afectiunile sistemice produc un miros mai subtil. In mod ideal, timp de 48 de ore inainte de examinare, pacientul evita sa manance usturoi sau ceapa si timp de 2 ore inainte de control pacientul nu mananca, nu mesteca guma, nu bea, nu-si clateste gura sau nu fumeaza. 

In timpul testului, pacientul sufla la 10 cm de nasul examinatorului, in primul rand pe gura si apoi cu gura inchisa. Un miros mai puternic pe nas sugereaza etiologia nazala sau sinusala. Acelasi miros atat pe nas, cat si pe gura, sugereaza o afectare sistemica sau pulmonara.

Tratamentul halenei

Bolile de fond trebuie tratate. In cazul in care cauza este orala, pacientul ar trebui sa se adreseze medicului stomatolog pentru o curatare profesionala si tratamentul bolilor gingivale si cariilor. Tratamentul pentru acasa implica igiena orala bine pusa la punct. Asadar, pentru inceput, pentru a reduce respiratia urat mirositoare, evitarea cariilor si reducerea riscului de afectiuni ale gingiilor, spalati-va pe dinti de cel putin doua ori pe zi.

In cazul in care respiratia dvs. urat mirositoare se datoreaza unei acumulari sau bacterii (placa) pe dinti, medicul dentist va poate recomanda o pasta de dinti care ucide bacteriile. Stomatologul dvs. poate avea, de asemenea, o pasta de dinti care contine un agent antibacterian pentru a ucide bacteriile care cauzeaza acumularea de placi.

Tratamentul ulterior pentru halitoza poate varia, in functie de cauza. Daca aveti afectiuni ale gingiilor, puteti apela la un medic specialist (parodontist). Boala gingiei poate provoca gingiile sa se retraga din dinti, lasand buzunare adanci care se umple cu bacterii care provoaca mirosuri. 

Halena - Preventie

Prevenirea halenei

Pentru a reduce sau preveni halena tineti cont de aceste sfaturi:

  • Periati-va dintii dupa ce mancati! Pastrati o periuta de dinti la locul de munca pentru a o utiliza dupa masa. Folositi o pasta de dinti care contine fluor. Pasta de dinti cu proprietati antibacteriene a demonstrat ca reduce mirosurile de respiratie nepatrata;
  • Folositi ata dentara cel putin o data pe zi! Ata dentara elimina particulele de hrana si placa dintre dinti, ajutand la controlul halitozei;
  • Periati-va limba! Limba dvs. adaposteste bacteriile. Perindand astfel cu atentie, puteti reduce mirosurile. Persoanele care au o limba acoperita de o supraaglomerare semnificativa a bacteriilor (de exemplu, din fumat sau din gura uscata) pot folosi o periuta de dinti care are un dispozitiv de curatare a limbii incorporat;
  • Curatati protezele dentare sau aparatele dentare! Daca aveti aparat dentar sau o proteza, curatati-o cel putin o data pe zi sau conform indicatiilor medicului dentist. Daca aveti un dispozitiv de protectie a gurii, curatati-l de fiecare data inainte de al pune in gura. Medicul dentist va poate recomanda cel mai bun produs de curatare;
  • Evitati uscaciunea gurii. Pentru a va mentine gura umeda evitati tutunul si beti multa apa - nu cafea, bauturi racoritoare sau alcool, ceea ce poate duce la gura uscata. Guma sau bomboanele mentolate (de preferinta fara zahar) stimuleaza saliva. Pentru gura uscata cronica, medicul dentist sau medicul dumneavoastra poate prescrie un preparat de saliva artificiala sau un medicament pe cale orala care stimuleaza fluxul de saliva;
  • Reglati-va dieta! Evitati alimente precum ceapa si usturoiul care pot provoca respiratia urat mirositoare. Mancarea multor alimente dulci este, de asemenea, legata de respiratia urat mirositoare;
  • Schimbati in mod regulat periuta de dinti. Schimbati periuta de dinti atunci cand devine framantata, aproximativ la fiecare trei pana la patru luni, si alegeti o periuta de dinti cu peri moi;
  • Mergeti periodic la control! Consultati medicul dentist in mod regulat, de obicei de doua ori pe an, pentru a va examina si curata dintii sau protezele.

Medicina Interna, Medicina Generala, Medicina De Urgenta - alte afectiuni

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical