Hallux Valgus

Alte denumiri ale afectiunii:

Monturi

Montul reprezinta o proeminenta a portiunii mediale a capului  primului metatarsian.

Echipa medicala MedLife - Ortopedie

Medic Specialist
Medic Specialist
Anglitoiu Bogdan,Medic specialist
Medic specialist
Drira Ouassim,Medic specialist
Medic specialist

Hallux Valgus - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauza este adesea reprezentata de variatii pozitionale ale primului metatarsian sau ale halucelui, cum este angularea laterala a halucelui (hallux valgus). Artroza secundara si formarea de pinteni sunt frecvente.

Factorii care contribuie sunt pronatia excesiva a gleznelor si uneori, trauma. Alinierea defectuoasa a articulatiilor produce artroza cu eroziunea cartilajului si formarea de exostoze, ce au ca rezultat miscarea limitata (hallux limitus) sau absenta (hallux rigidus). In stadiile avansate apare sinovita care produce tumefactie articulara. Ca o reactie la folosirea pantofilor stramti, poate sa apara o bursa adventiciala medial de proeminenta articulara, care poate deveni dureroasa, tumefiata si inflamata.

Hallux Valgus - Simptome

Simptomul initial poate fi durerea la nivelul proeminentei articulare, atunci cand este purtata o anumita incaltaminte. Capsula articulara poate fi sensibila in orice stadiu. Mai tarziu, apare tumefactia dureroasa, calda, rosie, chistica, fluctuenta, mobila, localizata medial (bursita adventiciala) si tumefactia si inflamatia usoara care afecteaza circumferential intreaga articulatie (sinovita osteoartritica). In cazul hallux rigitus sau hallux limitus exista restrictia miscarilor pasive, sensibilitate la palpare pe partea laterala a articulatiei si dorsiflexie crescuta a falangei distale.

Hallux Valgus - Tratament

Diagnosticul de monturi

Diagnosticul este clinic. Durerea acuta circumferentiala, intensa, caldura locala, tumefactia si eritemul sugereaza artrita gutoasa sau artrita infectioasa, care necesita examinarea lichidului sinovial. Daca sunt afectate mai multe articulatii, trebuie luata in considerare boala reumatica sistemica. Daca diagnosticul clinic al sinovitei osteoarticulare este echivoc, atunci trebuie efectuate radiografii simple. Modificarile radiologice sunt sugestive pentru hallux valgus daca apar ingustari ale spatiului interarticula sau pinteni ososi pe capul metatarsian si uneori la baza falangei proximale. Eroziunile periarticulare observate radiologic (semnul Martel) sugereaza diagnosticul de guta.

Tratamentul monturilor

Tratamentul consta in purtarea incaltamintei cu partea din fata incapatoare, plasturilor de protectie si dispozitivelor ortetice. Pentru bursita sau sinovita se pot folosi infectii cu corticoizi.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical