medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Hemangiom

Hemangiom

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre hemangiom

Hemangiomul este o tumoră benignă cu originea în celulele peretelui vascular, fiind una dintre cele mai frecvente tumori întâlnite la copii, care de cele mai multe ori sunt inofensive.

Hemangiomul poate fi prezent la naștere - hemangiom congenital sau poate debuta în primele zile, săptămâni, luni de viață - hemangiom infantil.

De asemenea, există angioame/ hemangioame la adulți, denumite pete Campbell de Morgan, care apar cel mai frecvent după vârsta de 40 ani.

Hemangiom

Cauze

Cauza exactă a apariției unui hemangiom nu este complet elucidată, de cele mai multe ori apariția hemangioamelor este sporadică (la întâmplare), dar s-a observat că prezența lor poate fi asociată cu o transmitere ereditară.

Factori de risc

Factorii de risc sau factorii favorizanți care duc la apariția de hemangioame la nou-născut (hemangiom la bebeluși) sunt numeroși. Sunt mai frecvente la pacienții de sex feminin, la copiii care s-au născut prematur sau la cei cu greutate mică la naștere. De asemenea, hemangioamele pot fi mai frecvente la copii din mame multipare (sarcini anterioare multiple) sau cu vârstă înaintată. Uneori, hemangioamele sunt consecința unei suferințe fetale (de exemplu hipoxie, hipertensiune gestațională, fumatul în timpul sarcinii etc).

Hemangioamele la adulți apar într-o manieră sporadică și sunt foarte frecvente la pacienții cu vârsta peste 40 ani, dar nu sunt neobișnuite nici la pacienții tineri. În anumite cazuri rare, în timpul sarcinii sau în prezența unor tumori maligne interne, se poate constata apariția unui număr crescut de hemangioame (hemangioame eruptive).

Simptome

Hemangiomul infantil (hemangiomul la nou-născut) debutează cel mai frecvent în primele săptămâni de viață (intervalul de apariție este cuprins între câteva zile după naștere – primul an), cel mai frecvent sub forma unor pete roșiatice, care apoi trece într-o fază de proliferare (creștere) care durează câteva luni, iar ulterior trece într-o fază de regresie care poate dura câțiva ani. La sfârșitul fazei de regresie, hemangiomul dispare, lăsând în urmă o ușoară atrofie cutanată (piele subțire) .

Hemangiomul la nou-născut cuprinde două (2) forme clinice: hemangiom capilar/superficial (formațiune bine delimitată, reliefată, care proemină deasupra pielii, de culoare roșie-violacee, de mărimi diferite) și hemangiom cavernos/profund.

De cele mai multe ori, hemangioamele sunt inofensive și asimptomatice. Cu toate acestea, există hemangioame care pot provoca complicații:

  • Pacienții cu hemangioamele de dimensiuni mari în regiunea cervico-facială pot avea și alte malformații congenitale;
  • Există hemangioame cu localizare cervico-facială care pot avea efect negativ la nivelul structurilor afectate (ochi, nas, buze, cavitate bucală) prin compresie, desfigurare, afectarea funcționalității organelor de simț;
  • Localizarea la nivelul coloanei vertebrale (hemangiom vertebral) - este de multe ori asimptomatică, depistată la radiografii efectuate pentru alte afecțiuni, dar dacă dimensiunea lor este mare, pot provoca dureri in zona coloanei vertebrale, accentuate de mișcări.
Hemangiom 1

Diagnosticare

Diagnosticul hemangioamelor cutanate este clinic, dar în cazul hemangioamelor de dimensiuni mari sau profunde se recomandă evaluarea relației hemangiomului cu structurile vasculare importante. Hemangioamele cu localizare specială necesită evaluare interdisciplinară. Specialitățile implicate în diagnosticarea și tratarea hemangioamelor pot fi în funcție de caz: dermatologie, pediatrie, neonatologie, oftalmologie, oto-rino-laringologie (ORL), medicină internă, cardiologie pediatrică etc.

Copiii cu hemangioame multiple (peste 5 hemangioame) necesită evaluare pentru prezența unor hemangioame viscerale, de cele mai multe ori la nivelul ficatului (hemangioame hepatice), creierului, tractului respirator, tractului digestiv.

Tratament

Tratamentul hemangioamelor nu este necesar în mod uzual, de cele mai multe ori monitorizarea periodică și evitarea traumatismelor sunt măsuri suficiente pentru hemangioamele de dimensiuni mici, necomplicate.

În schimb, în cazul hemangioamelor de dimensiuni mari sau în cazul celor cu localizări speciale, în scop curativ sau estetic, se poate recurge la tratament.

Tratamentul hemangioamelor la copii cuprinde:

  • tratamente topice (aplicate la nivelul leziunii) atunci când leziunile sunt plane (nu sunt reliefate), la debut;
  • tratamente sistemice (anumite medicamente recomandate în funcție de faza de evoluție a hemangiomului, vârsta pacientului pediatric) sub supravegherea atentă de specialitate pediatrică, cardiologie pediatrică;
  • tratament chirurgical (operație de hemangiom - nu este o recomandare de rutină);
  • tratament Laser vascular efectuat sub anestezie, recomandat în anumite cazuri.

Tratamentul hemangioamelor capilare la un adult (pete Campbell de Morgan) se efectuează în scop estetic/cosmetic. Metodele de tratament recomandate sunt metode fizice: electrocoagulare (folosit în trecut) sau fotocoagulare Laser vascular. În urma tratamentului cu lumina Laser, rezultatele obținute sunt foarte bune într-un timp scurt, fiind vorba de o durată de câteva secunde pentru un hemangiom capilar.


Complicații

Complicațiile hemangioamelor infantile sunt rare, frecvența și gravitatea depind de mărimea și localizarea lor.

Printre complicații se număra efectul compresiv, afectarea funcționalității (vederea, alimentația, respirația, auzul) sau, în anumite cazuri, hemoragia, suprainfecția și cicatrizarea în cazul unui traumatism. Din acest punct de vedere, hemangioamele necesită atenție și supraveghere periodică.

Complicațiile hemangioamelor apărute la vârsta adultă sunt minime, fiind reprezentate de traumatisme la nivelul leziunilor care pot cauza sângerări locale.

Prevenție

Având în vedere că în cazul hemangioamelor nu s-a găsit o cauză exactă, nu există metode pentru a preveni apariția lor, dar complicațiile pot fi prevenite prin monitorizare periodică de medici specialiști.

Autor

Dr. Iercan Edina

Medic Specialist Dermatovenerologie

Bibliografie

  1. “Angiomas. Spider Naevus | DermNet NZ.” Dermnetnz.org, 2017, https://dermnetnz.org/topics/cherry-angioma
  2. Dawood Tafti, and Nathan D Cecava. “Spinal Hemangioma.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 5 Feb. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. “Clinical and Experimental Pediatrics.” E-Cep.org, 2021, www.e-cep.org
  4. Jung, Hye Lim. “Update on Infantile Hemangioma.” Clinical and Experimental Pediatrics, vol. 64, no. 11, 15 Nov. 2021, pp. 559–572, www.e-cep.org, 10.3345/cep.2020.02061

Echipa medicală - Neonatologie , Pediatrie , Chirurgie pediatrica și Dermatovenerologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.