Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Descoperă informații utile despre hemangiom: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Hemangiomul este o tumoră benignă cu originea în celulele peretelui vascular, fiind una dintre cele mai frecvente tumori întâlnite la copii, care de cele mai multe ori sunt inofensive.
Hemangiomul poate fi prezent la naștere - hemangiom congenital sau poate debuta în primele zile, săptămâni, luni de viață - hemangiom infantil.
De asemenea, există angioame/ hemangioame la adulți, denumite pete Campbell de Morgan, care apar cel mai frecvent după vârsta de 40 ani.
Cauza exactă a apariției unui hemangiom nu este complet elucidată, de cele mai multe ori apariția hemangioamelor este sporadică (la întâmplare), dar s-a observat că prezența lor poate fi asociată cu o transmitere ereditară.
Factorii de risc sau factorii favorizanți care duc la apariția de hemangioame la nou-născut (hemangiom la bebeluși) sunt numeroși. Sunt mai frecvente la pacienții de sex feminin, la copiii care s-au născut prematur sau la cei cu greutate mică la naștere. De asemenea, hemangioamele pot fi mai frecvente la copii din mame multipare (sarcini anterioare multiple) sau cu vârstă înaintată. Uneori, hemangioamele sunt consecința unei suferințe fetale (de exemplu hipoxie, hipertensiune gestațională, fumatul în timpul sarcinii etc).
Hemangioamele la adulți apar într-o manieră sporadică și sunt foarte frecvente la pacienții cu vârsta peste 40 ani, dar nu sunt neobișnuite nici la pacienții tineri. În anumite cazuri rare, în timpul sarcinii sau în prezența unor tumori maligne interne, se poate constata apariția unui număr crescut de hemangioame (hemangioame eruptive).
Hemangiomul infantil (hemangiomul la nou-născut) debutează cel mai frecvent în primele săptămâni de viață (intervalul de apariție este cuprins între câteva zile după naștere – primul an), cel mai frecvent sub forma unor pete roșiatice, care apoi trece într-o fază de proliferare (creștere) care durează câteva luni, iar ulterior trece într-o fază de regresie care poate dura câțiva ani. La sfârșitul fazei de regresie, hemangiomul dispare, lăsând în urmă o ușoară atrofie cutanată (piele subțire) .
Hemangiomul la nou-născut cuprinde două (2) forme clinice: hemangiom capilar/superficial (formațiune bine delimitată, reliefată, care proemină deasupra pielii, de culoare roșie-violacee, de mărimi diferite) și hemangiom cavernos/profund.
De cele mai multe ori, hemangioamele sunt inofensive și asimptomatice. Cu toate acestea, există hemangioame care pot provoca complicații:
Diagnosticul hemangioamelor cutanate este clinic, dar în cazul hemangioamelor de dimensiuni mari sau profunde se recomandă evaluarea relației hemangiomului cu structurile vasculare importante. Hemangioamele cu localizare specială necesită evaluare interdisciplinară. Specialitățile implicate în diagnosticarea și tratarea hemangioamelor pot fi în funcție de caz: dermatologie, pediatrie, neonatologie, oftalmologie, oto-rino-laringologie (ORL), medicină internă, cardiologie pediatrică etc.
Copiii cu hemangioame multiple (peste 5 hemangioame) necesită evaluare pentru prezența unor hemangioame viscerale, de cele mai multe ori la nivelul ficatului (hemangioame hepatice), creierului, tractului respirator, tractului digestiv.
Tratamentul hemangioamelor nu este necesar în mod uzual, de cele mai multe ori monitorizarea periodică și evitarea traumatismelor sunt măsuri suficiente pentru hemangioamele de dimensiuni mici, necomplicate.
În schimb, în cazul hemangioamelor de dimensiuni mari sau în cazul celor cu localizări speciale, în scop curativ sau estetic, se poate recurge la tratament.
Tratamentul hemangioamelor la copii cuprinde:
Tratamentul hemangioamelor capilare la un adult (pete Campbell de Morgan) se efectuează în scop estetic/cosmetic. Metodele de tratament recomandate sunt metode fizice: electrocoagulare (folosit în trecut) sau fotocoagulare Laser vascular. În urma tratamentului cu lumina Laser, rezultatele obținute sunt foarte bune într-un timp scurt, fiind vorba de o durată de câteva secunde pentru un hemangiom capilar.
Complicațiile hemangioamelor infantile sunt rare, frecvența și gravitatea depind de mărimea și localizarea lor.
Printre complicații se număra efectul compresiv, afectarea funcționalității (vederea, alimentația, respirația, auzul) sau, în anumite cazuri, hemoragia, suprainfecția și cicatrizarea în cazul unui traumatism. Din acest punct de vedere, hemangioamele necesită atenție și supraveghere periodică.
Complicațiile hemangioamelor apărute la vârsta adultă sunt minime, fiind reprezentate de traumatisme la nivelul leziunilor care pot cauza sângerări locale.
Având în vedere că în cazul hemangioamelor nu s-a găsit o cauză exactă, nu există metode pentru a preveni apariția lor, dar complicațiile pot fi prevenite prin monitorizare periodică de medici specialiști.
Dr. Iercan Edina
Medic Specialist Dermatovenerologie
Bibliografie
Gripa este o infecție virală deosebit de contagioasă care afectează căile respiratorii, una dintre cele mai grave și frecvente boli virale specifice sezonului de iarnă....
Vezi detalii
Guta este o formă comună și complexă de artrită, caracterizată prin depunerea cristalelor de urat de sodiu pe articulații. Boala poate afecta pe oricine și se manifestă...
Halucinațiile reprezintă percepții senzoriale false, inexistente, care pot fi resimțite ca fiind reale și autentice de persoana care le experimentează.Halucinațiile...
Hematemeza este termenul medical pentru vărsături cu sânge. Aceasta apare atunci când cineva vomită sânge din tractul gastrointestinal superior, care include esofagul,...
Hematochezia este termenul medical folosit pentru a descrie prezența sângelui în fecale. Aşadar, hematochezia nu este o afecţiune în sine, ci o manifestare a unor...
Hematomul reprezintă acumularea sângelui în afara vaselor de sânge, ce apare printre țesuturile corpului. Acesta poate apărea în orice zonă, dar este cel mai frecvent...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.