Hepatita A este o boala transmisibila cauzata de virusul hepatitei A (HAV). Este, de obicei, transmisa persoana-persoana prin calea fecal-orala sau consumul de alimente sau apa contaminate.
Cunoscuta si sub denumirea de „boala mainilor murdare”, hepatita A este o boala auto-limitata care nu duce la infectii cronice. Majoritatea adultilor cu hepatita A au simptome, incluzand oboseala, apetit scazut, dureri de stomac, greata si icter, care de obicei se rezolva in 2 luni de la infectare. In ceea ce priveste copiii, cei mai mici de 6 ani nu au simptome sau au o infectie nerecunoscuta.
Din cauza modului de raspandire, hepatita A are tendinta de a aparea sub forma de epidemii. 1 din 3 persoane au anticorpi pentru hepatita A (au fost expusi la virus), dar majoritatea nu dezvolta simptome.
Cazurile usoare de hepatita A nu necesita tratament. Majoritatea persoanelor infectate se recupereaza complet fara nici o leziune hepatica permanenta.
Practicarea bunei igiene, inclusiv spalarea mainilor frecvent, este una dintre cele mai bune modalitati de a proteja impotriva hepatitei A. Vaccinurile sunt disponibile pentru persoanele cele mai expuse riscului.
Transmiterea virusului hepatitei A
Virusul hepatitei A se gaseste in materiile fecale ale persoanelor infectate. Se transmite atunci cand o persoana ajunge in contact cu alimente, apa contaminate cu fecalele altei persoane (transmitere fecal-orala), de obicei in conditii de igiena inadecvata.
Odata ingerat virusul, acesta intra in circulatia sangvina traversand mucoasa digestiva la nivel intestinal si incepand sa se multiplice la nivelul intestinului subtire. Virusul este apoi transportat direct la ficat unde patrunde si se inmulteste in hepatocite si celulele Kupfer. Virionii sunt secretati in bila si de aici ajung in fecale.
Persoanele infectate pot incepe sa transmita infectia la aprox. 7 zile de la expunere, chiar daca boala este asimptomatica. Perioada medie de incubare pentru HAV este de 28 de zile iar virusul poate trai in afara corpului timp de luni, in functie de conditiile de mediu.
Spre deosebire de alte tipuri, virusul hepatitei A este rar periculos. Aproape toti cei care o iau fac o recuperare completa. Dar, deoarece poate dura ceva timp pentru a clarifica, este o idee buna sa stiti cum sa va ingrijiti intre timp.
Cauzele hepatitei A
Hepatita A apare in urma contractarii virusului hepatic A. De cele mai multe ori, hepatita se transmite prin alimentele sau apa contaminata, dar si prin contactul direct cu o persoana contaminata. Persoana infectata cu hepatita C elimina virusul hepatic prin materiile fecale. Atunci cand o alta persoana consuma mancare sau apa contaminata cu urme de materii fecale infectate dezvolta hepatita A. Majoritatea infectiilor sunt pasate de la o persoana la alta prin contact direct cu un membru al familiei infectat cu virusul hepatic A.
Din cauza ca se ia pe cale orala, hepatita A poarta si denumirea de „boala mainilor murdare”.
Si sexul neprotejat poate cauza transmiterea virusului hepatic A, mai ales in cuplurile de homosexuali.
De asemenea, cei care calatoresc in tarile cu grad crescut de endemicitate in ceea ce priveste hepatita A sunt predispusi infectarii cu virusul hepatic A.
Factori de risc pentru hepatita A
Urmatoarele categorii de persoane prezinta un risc crescut de a se infecta cu virusul hepatitei A (HAV):
- Persoanele care au contact direct cu persoane care sufera de hepatita A;
- Calatorii in tari cu endemicitate ridicata sau intermediara a infectiei cu HAV;
- Barbatii care fac sex cu barbatii;
- Utilizatorii de medicamente injectabile si non-injectabile;
- Persoanele cu tulburari ale factorului de coagulare;
- Persoanele care lucreaza cu primate neumane;
- Membrii gospodariei si alte contacte personale apropiate ale copiilor adoptati care sosesc din tarile cu endemicitate ridicata sau intermediara a hepatitei A.
Complicatiile hepatitei A
Spre deosebire de alte tipuri de hepatite virale, hepatita A nu provoaca leziuni hepatice pe termen lung si nu devine cronica.
In cazuri rare, hepatita A poate provoca o pierdere brusca a functiei hepatice, in special la adultii mai in varsta sau la persoanele cu afectiuni hepatice cronice. Insuficienta hepatica acuta necesita o sedere in spital pentru monitorizare si tratament. Unii oameni cu insuficienta hepatica acuta pot avea nevoie de un transplant de ficat.
Simptomele hepatitei A
Mai multe simptome pot indica prezenta in organism a virusului hepatic A. Exista insa si situatii in care boala nu se manifesta deloc. De cele mai multe ori insa, bolnavul se simte, dar si arata bolnav. Simptomele sunt mai agresive pe masura ce inaintezi in varsta. Spre exemmplu, hepatita A nu se manifesta prin simptome la copiii mai mici de 6 ani.
Hepatita A are urmatoarele simptome:
- Oboseala extrema;
- Pierderea apetitului;
- Dureri musculare;
- Greata si varsaturi;
- Febra;
- Dureri sau disconfort abdominal, in special in zona ficatului;
- Dureri articulare;
- Urina inchisa la culoare;
- Mancarimi la nivelul pielii;
- Icter.
Diagnosticarea hepatitei A
Diagnosticul de hepatita A se pune cu usurinta in urma realizarii unui set de analize de sange, care confirma prezenta virusului hepatic in organism. Pentru a primi insa diagnosticul, pacientul trebuie sa mearga la medic imediat ce observa prezenta unor simptome ce pot fi atribuite bolilor hepatice.
In prima faza, medicul va discuta cu pacientul despre istoricul sau medical, despre simptomele avute, precum si de intesitatea acestora si de momentul in care au aparut. Apoi, daca banuieste ca hepatita A este responsabila pentru aceste simptome, va face analize de sange pentru a descoperi daca suspiciunile sale se confirma sau nu.
Testul pentru detectarea virusului hepatitei A detecteaza, de fapt, anticorpii pe care organismul ii produce atunci cand intra in contact pentru prima oara cu virusul hepatic. Din fericire, dupa ce organismul se vindeca de hepatita A, produce o serie de anticorpi care il protejeaza de acest virus hepatic pentru totdeauna – asta inseamna ca este imposibila o a doua imbolnavire de hepatita A.
Medicul va identifica prezenta proteinelor numite anticorpi care apar ca si raspuns imunitar in urma infectarii cu virusul hepatic A. Daca se observa prezenta anticorpilor anti-HVA de tip IgM, atunci infectia este recenta si organismul inca se lupta cu boala. Acesti anticorpi dispar insa intr-un interval de 3-12 luni de la infectare si apoi apar anticorpii anti-HVA de tip IgG, care protejeaza pe viata organismul de virusul hepatic A.
Tratamentul hepatitei A
Nu exista un tratament specific pentru hepatita A. Organismul elimina virusul hepatic pe cont propriu. In cele mai multe cazuri de hepatita A, ficatul se vindeca de la sine in cel mult 6 saptamani.
Asadar, tratamentul cu hepatita A se concentreaza, de obicei, pe mentinerea unor semne si simptome confortabile si controlate. Este important sa urmati si aceste sfaturi pentru a va vindeca:
! Odihna. Multi oameni cu infectie cu hepatita A se simt obositi si bolnavi si au mai putina energie.
! Gestionati greata. Greata poate face mancatul dificil. Incercati sa luati gustari pe tot parcursul zilei decat sa mancati mesele complete. Pentru a obtine suficiente calorii, mancati mai multe alimente bogate in calorii. De exemplu, beti suc de fructe sau lapte mai degraba decat apa. Consumul multor lichide este important pentru a preveni deshidratarea daca apare voma.
! Evitati consumul de alcool si folositi medicamente cu grija.Ficatul dumneavoastra poate avea dificultati daca luati medicamentelor si beti alcool. Daca aveti hepatita, nu beti alcool. Poate provoca mai multe leziuni hepatice. Discutati cu medicul dumneavoastra despre toate medicamentele pe care le luati, inclusiv medicamentele fara prescriptie medicala.
! Regimul alimentar. Acesta joaca un rol important in vindecarea hepatitei A. Bolnavii cu hepatita au un regim de alimentatie special.
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
