Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Radioterapie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Hernia de disc este o afecțiune neurologică ce apare atunci când discul dintre două vertebre se deplasează și, în funcție de localizare, comprimă măduva spinării sau rădăcinile nervoase.
Vertebrele sunt separate prin mai multe discuri intervertebrale, ce au rolul de a asigura stabilitatea coloanei, de a face posibilă o minimă mișcare între două vertebre adiacente și de a amortiza șocurile asupra coloanei, protejând vertebrele. Acest lucru este posibil datorită structurii specifice a acestor discuri, ce are la bază două componente:
Pe parcursul vieții, apar modificări degenerative, de uzură, ale coloanei, care ne pot afecta pe fiecare dintre noi într-o mai mică sau mai mare măsură, în funcție de stilul de viață și de efortul fizic depus. În cazul degenerării discurilor intervertebrale, acestea se pot fisura, determinând hernierea (deplasarea) nucleului pulpos spre canalul medular sau spre canalele rădăcinilor nervoase.
Hernia de disc intervertebral este o afecțiune din ce în ce mai întâlnită, mai ales în rândul adulților tineri, care poate cauza dureri majore de spate și de membre superioare sau inferioare. Netratată, hernia poate avea consecințe serioase.
Hernia de disc poate fi de mai multe tipuri, în funcție de porțiunea din coloană care este afectată:
De cele mai multe ori, hernia de disc este cauzată de îmbătrânirea discurilor intervertebrale. Mai exact, pe măsură ce înaintăm în vârstă, acestea se deshidratează, iar ligamentele care le mențin pe poziție se slăbesc. Astfel, discurile devin mai puțin flexibile și sunt predispuse la fisuri, fracturi și chiar deplasări minore sau răsuciri. Uzura inelelor exterioare determină o presiune asupra nucleului pulpos și, prin urmare, proeminența sau ieșirea acestuia din disc.
Mulți dintre pacienți nu-și pot da seama care sunt cauzele exacte ale herniei de disc, dar acestea pot fi următoarele:
Există mai mulți factori de risc pentru dezvoltarea unei hernii de disc, cei mai frecvenți fiind cei legați de stilul de viață:
De asemenea, vârsta și moștenirea genetică, traumatismele sau infecțiile la nivelul coloanei și osteoporoza pot predispune la apariția herniei de disc intervertebral.
Hernia de disc poate fi de multe ori asimptomatică, mai ales dacă nu comprimă rădăcinile nervoase. Simptomele pot apărea însă brusc (adesea declanșate de un efort fizic sau de o mișcare bruscă, uneori torsională, incorectă) sau pot debuta cu durere locală la nivelul coloanei, din cauza inflamației locale și a modificărilor degenerative (de îmbătrânire/ suprasolicitare) a structurilor vertebrale și apoi cu durere în traiectul rădăcinii nervoase afectate (cu sau fără tulburări de sensibilitate: amorțeală, furnicături, senzație de arsură). Comprimarea continuă a rădăcinii poate ajunge să afecteze și funcția motorie, fapt ce se manifestă prin pareze ale mușchilor inervați.
În funcție de tipul de hernie, simptomele pot fi ușor diferite:
Hernia de disc cervical:
Hernia de disc lombar:
Creșterea presiunii în canalul medular (prin tuse, strănut sau în timpul efortului de defecație) poate accentua durerea de pe traiectul rădăcinii nervoase.
La nivel cervical, toracal și înalt lombar (până la vertebra L2), hernia de disc mediană poate comprima măduva spinării, ceea ce poate provoca:
O hernie de disc poate trece prin următoarele stadii:
Diagnosticarea corectă a herniei de disc presupune o anamneză detaliată a tipului și evoluției simptomelor, însoțită de examenul clinic și neurologic. Acestea din urmă vizează, în special, testarea sensibilității, a forței musculare și a reflexelor.
Investigații adiționale pentru stabilirea definitivă a diagnosticului sunt radiografia de coloană sau computer tomograful (CT). Însă cea mai detaliată informație o oferă investigația prin rezonanță magnetică (IRM/RMN) asupra segmentului vertebral implicat.
Alegerea strategiei terapeutice în cazul herniei de disc se face în funcție de caracteristicile pacientului, de preferințe, de eventualele deficite observate la examenul neurologic.
Medicul specialist va discuta cu pacientul tipul de tratament, avantajele și dezavantajele fiecărei abordări, consecințele pe termen lung în fiecare caz, terapiile alternative, durata tratamentului și modul de monitorizare al efectului terapeutic, riscul de recidivă sau de sechele, eventualele complicații care pot apărea. 80% dintre herniile cervicale și 90% dintre cele lombare se vindecă fără intervenție chirurgicală.
Primul pas este aproape întotdeauna tratamentul conservator, recomandat în primele 6-8 săptămâni de la debutul simptomelor. Tratamentul conservator constă, de obicei, într-o combinație dintre următoarele terapii:
Administrarea medicamentelor
În funcție de caz, se poate alege între un antiinflamator, un relaxant muscular și, eventual, un medicament pentru durere neuropată (durerea de nerv).
Recuperare medicală
Tratamentul chirurgical este indicat (de urgență) în cazul parezei progresive a unei grupe de mușchi sau în cazul apariției tulburărilor sfincteriene și are o indicație relativă în cazurile în care durerea este insuportabilă și rezistentă la tratamentul conservator.
Orice intervenție chirurgicală prezintă riscuri, însă operațiile de hernie sunt frecvente, iar expertiza neurochirurgilor în acest domeniu le fac intervenții „de rutină”. Posibile complicații pot fi agravarea deficitului motor (parezei) sau sensibil (amorțelii), din cauza manipulării unei rădăcini nervoase deja afectate. Pot apărea, de asemenea, o infecție a vertebrelor implicate sau o infecție cutanată, precum și o hemoragie în zona operată.
Durerea de nerv se remite sau se ameliorează imediat după operație; tulburările de sensibilitate au nevoie de mai mult timp (până la câteva luni), același lucru fiind valabil și pentru pareze.
Durerea locală la nivelul coloanei poate rămâne prezentă, de aceea acest tip de durere (fără implicarea sistemului nervos – măduvă sau rădăcini nervoase) nu este o indicație de operație.
În primele săptămâni postoperator este nevoie de repaus, apoi se reiau treptat activitățile. Pe termen mediu-lung poate fi indicată recuperarea medicală.
În cazul eliminării discului herniat, nu mai poate fi vorba de o recidivă, 80-90% dintre pacienți fiind satisfăcuți de rezultat; însă modificările mecanice locale pot influența apariția unor noi probleme (de exemplu creșterea mobilității coloanei și presiune asupra celorlalte niveluri.)
Progresele neurochirurgicale în acest domeniu au ca scop eficacitatea maximă și invazivitatea minimă și au permis dezvoltarea tehnicilor minim invazive:
În cazul herniilor cu simptome rezistente la tratamentul conservator, dar cu contraindicații de abordare chirurgicală, pot fi luate în considerare alte proceduri minim invazive, cum ar fi:
Mai ales în cazul durerilor cronice, poate fi indicată și consilierea psihologică, pentru procesele secundare care au loc la nivel cerebral/ psihic și care modulează percepția durerii, schimbarea stilului de viață și recuperarea post-intervenție.
Complicațiile care pot apărea în cazul netratării corespunzătoare și din timp a herniilor de disc pot cuprinde:
Stilul de viață sănătos este recomandarea fermă, atât pentru prevenirea dezvoltării unei hernii de disc, cât și ca abordare pe termen lung ulterior tratamentului unei hernii de disc. Accentul trebuie pus pe următoarele aspecte:
Reumatologie
Call Center - (021) 9646
Chirurgie generala
Call Center - (026) 8960
Reumatologie și Ecografie 3D
Ecografie Doppler Vascular și Neurologie
Chirurgie vasculara , Chirurgie generala și Chirurgie cardio - vasculara
Call Center - 021.9383
Neurologie
Neurochirurgie
Call Center - (025) 7960
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.
©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.