Hipotensiune arteriala

Hipotensiunea arteriala reprezinta scaderea tensiunii arteriale. O valoare a tensiunii arteriale mai mica de 90 milimetri de mercur (mm Hg) pentru numarul de varf (sistolic) sau 60 mm Hg pentru numarul inferior (diastolic) este in general considerata tensiune arteriala scazuta. Pentru unii oameni afectiunea nu provoaca probleme, dar, pentru majoritatea, tensiunea arteriala anormala poate provoca ameteli si lesin.

In cazurile severe, tensiunea arteriala scazuta poate pune viata in pericol.

Medici specialiști - Cardiologie

Bello Aleksander
Bello Aleksander
Medic Specialist Cardiologie
Bello Aleksander
Bello Aleksander
Medic Specialist Cardiologie

Cardiologie și Camera De Garda

Deniz Cadil
Deniz Cadil
Medic Specialist
Deniz Cadil
Deniz Cadil
Medic Specialist

Cardiologie și Camera De Garda

Popa Corina Daniela Elena
Popa Corina Daniela Elena
Medic Specialist
Popa Corina Daniela Elena
Popa Corina Daniela Elena
Medic Specialist

Cardiologie , Ecografie 4d Expert și Camera De Garda

Vladoianu Ana Maria
Vladoianu Ana Maria
Medic Specialist, Competenta in Ecocardiografie
Vladoianu Ana Maria
Vladoianu Ana Maria
Medic Specialist, Competenta in Ecocardiografie

Cardiologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Tensiunea arteriala este o masurare a presiunii din artere in fazele active si de odihna ale fiecarui batai al inimii.

Presiune sistolica

Presiunea sistolica este numarul de varf al citirii tensiunii arteriale. Reprezinta presiunea pe care o genereaza inima atunci cand pompeaza sange prin artere catre restul corpului.

Presiunea diastolica

Presiunea diastolica este numarul cel mai de jos dintr-o citire a tensiunii arteriale si se refera la presiunea din artere atunci cand inima este in repaus, intre batai.

Orientarile actuale identifica tensiunea arteriala normala ca fiind mai mica de 120/80 mm Hg. De-a lungul zilei, tensiunea arteriala variaza in functie de pozitia corpului si de ritmul respiratiei, de nivelul de stres, de starea fizica, precum si in functie de medicamentele pe care le luati, sau de alimentele si lichidele consumate. Tensiunea arteriala este, de obicei, cea mai scazuta pe timp de noapte si creste brusc in timpul trezirii.

Conditii care pot provoca scaderea tensiunii arteriale sunt:

 • sarcina,
 • unele afectiuni cardiace,
 • probleme endocrine,
 • deshidratarea,
 • pierderi de sange,
 • infectie severa (septicemie),
 • reactie alergica severa (anafilaxie),
 • lipsa nutrientilor in dieta ta.

Tipuri de tensiune arteriala scazuta

Medicii descompun adesea tensiunea arteriala mica (hipotensiunea) in categorii, in functie de cauze si de alti factori. Tipurile de tensiune arteriala scazuta includ:

Hipotensiune posturala sau ortostatica

Numita si tensiune arteriala scazuta in picioare, hipotensiunea posturala este o scadere brusca a tensiunii arteriale atunci cand te ridici de la o pozitie de sedere sau dupa culcare.

Hipotensiune postprandiala

Cunoscuta si ca tensiune arteriala scazuta dupa masa, hipotensiunea postprandiala reprezinta scaderea brusca a tensiunii arteriale dupa consumarea de alimente. Aceasta afectiune afecteaza mai ales persoanele in varsta.

Hipotensiune mediata neuronal

Scaderea tensiunii arteriale din semnalele cerebrale defectuoase, hipotensiunea mediata neuronal. apare din cauza unei comunicari incorecte intre inima si creier.

Atrofie multipla cu hipotensiune ortostatica (Sindromul Shy-Drager)

Atrofia multipla cu hipotensiune ortostatica se refera la scaderea tensiunii arteriale datorata afectarii sistemului nervos. Denumita si sindromul Shy-Drager, aceasta tulburare rara provoaca leziuni progresive ale sistemului nervos autonom, care controleaza functiile involuntare, cum ar fi tensiunea arteriala, frecventa cardiaca, respiratia si digestia.

Factori de risc pentru hipotensiune arteriala

Hipotensiunea poate aparea la oricine, insa anumite tipuri de tensiune arteriala scazuta sunt mai frecvente in functie de factori specifici. Astfel:

 • Varsta. Scaderea tensiunii arteriale in timpul stationarii sau dupa masa apare in special la adultii trecuti de varsta de 65 de ani.
 • Medicamente. Persoanele care iau anumite medicamente, de exemplu medicamentele de tensiune arteriala ridicata, precum blocantele alfa, sunt mai predispuse la hipotensiune.
 • Anumite boli. Boala Parkinson, diabetul zaharat si unele afectiuni ale inimii va pun intr-un risc mai mare de a dezvolta tensiune arteriala scazuta.

Diagnosticul de hipotensiune arteriala

Pe langa istoricul medical, examenul fizic si masurarea tensiunii arteriala, medicul va poate recomanda analize de sange, o electrocardiograma (ECG), echocardiograma, un examen cu ultrasunete sau test de stres. Daca aveti tensiune arteriala scazuta in picioare sau din semnalele defectuoase ale creierului (hipotensiune mediata neuronal), un test de masa inclinata poate evalua modul in care corpul dumneavoastra reactioneaza la schimbarile de pozitie.

Simptome

 • Ameteli sau greturi;
 • Lesin (sincopa);
 • Vedere neclara; 
 • Oboseala;
 • Lipsa de concentrare;
 • Piele rece, palida;
 • Respiratie rapida, superficiala;
 • Impulsuri slabe si rapide

Tratament

Hipotensiunea arteriala care nu provoaca semne sau simptome sau care cauzeaza doar simptome usoare necesita rareori tratament. Daca aveti insa simptome, tratamentul depinde de cauza de baza. In cazul in care afectiunea este cauzata de medicamente, tratamentul implica, de obicei, schimbarea sau intreruperea medicatiei sau scaderea dozei. Daca nu este clar ce cauzeaza hopotensiunea arteriala sau nu exista niciun tratament, obiectivul este cresterea tensiunii arteriale si reducerea simptomelor.

Coduri de diagnostic asociate
 • Hipotensiunea, Fara Alta Specificare
 • Alte Hipotensiuni
 • Hipotensiunea Idiopatica
Specialități asociate
 • Cardiologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.