medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Hipotensiune ortostatică

Hipotensiune ortostatică

Descoperă informații utile despre hipotensiune ortostatică: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre hipotensiunea ortostatică

Hipotensiunea ortostatică, numită și hipotensiune posturală, este o formă de tensiune arterială scăzută, care apare la ridicarea în picioare (ortostatism) după o perioadă de stat în poziția șezând sau culcat.

Tensiunea arterială măsoară forța exercitată de sânge asupra pereților arterelor, pe măsură ce este pompat de inimă prin sistemul circulator. Tensiunea arterială include două componente, măsurate în milimetri coloană de mercur (mmHg):

  • sistolic: presiunea arterială atunci când inima bate și umple arterele cu sânge;
  • diastolic: presiunea arterială atunci când inima este în repaus sau între bătăi.

Tensiunea arterială considerată normală pentru majoritatea oamenilor este sub 120/80 mmHg; un rezultat sub 90/60 mmHg este considerat a fi tensiune arterială scăzută.

Nu există o valoare prestabilită, general valabilă, pentru hipotensiunea ortostatică; medicii o definesc pe baza tensiunii arteriale individuale și a scăderii înregistrate la ridicarea în picioare. Astfel, se poate vorbi despre hipotensiune arterială ortostatică, dacă tensiunea arterială scade cu mai mult de 20 mmHg la presiunea sistolică sau cu 10 mmHg la presiunea diastolică, în interval de trei minute de la ridicare.

Hipotensiunea ortostatică poate provoca amețeli sau chiar leșin și poate reprezenta un episod ușor, de scurtă durată (atunci când este cauzată de ceva evident, cum ar fi deshidratarea sau odihna prelungită la pat), ori poate semnala probleme grave de sănătate (atunci când se cronicizează).

Hipotensiunea ortostatică este o afecțiune comună, cu care se confruntă aproximativ 6% din populație; este frecventă în special la adulții în vârstă, afectând cel puțin 10 - 30% dintre persoanele din acest grup.

Femeie care sufera de ameteli

Cauze

Atunci când corpul se află în poziția așezat sau întins, sângele curge ușor către inimă. În ortostatism, gravitația mută sângele din partea superioară a corpului către membrele inferioare. Ca urmare, are loc o reducere temporară a cantității de sânge pompate de inimă, ceea ce scade tensiunea arterială. În mod normal, organismul contracarează rapid forța gravitațională și menține tensiunea arterială și fluxul sanguin stabile.

La majoritatea oamenilor, această scădere tranzitorie a tensiunii arteriale trece neobservată. Cu toate acestea, hipotensiunea ortostatică tranzitorie poate provoca amețeli, care duc la căderi și răniri.

Hipotensiunea ortostatică prezintă două forme, care rezultă din două cauze principale:

  • forma neurogenă: este cauzată de probleme cu sistemul nervos autonom, care controlează funcțiile involuntare ale corpului, inclusiv tensiunea arterială; în mod normal, când cineva se ridică, procesele reglementate de sistemul nervos autonom fac inima să bată mai repede și vasele de sânge să se îngusteze, ceea ce crește tensiunea arterială și fluxul sanguin în organism, pentru a compensa efectul gravitației asupra mișcării sângelui.

Tulburările care afectează sistemul nervos autonom pot influența reglarea tensiunii arteriale, ducând la hipotensiune arterială ortostatică; aceste tulburări au, adesea, o componentă genetică puternică și pot afecta mai mulți membri ai unei familii.

Hipotensiunea ortostatică neurogenă apare adesea împreună cu tulburări ale sistemului nervos, cum ar fi boala Parkinson, demența cu corpi Lewy, atrofia multisistemică, insuficiența autonomă periferică, diabetul, sindromul Guillain-Barré, deficitul de dopamină beta-hidroxilază sau infecțiile care provoacă tulburări ale funcției nervoase (neuropatie).

  • forma non-neurogenă: este cauzată de factori de mediu sau de sănătate care afectează mecanismele organismului de stabilizare a tensiunii arteriale.

Acești factori includ boli de inimă, volum scăzut de sânge, consumul de alcool sau vârsta înaintată; anumite medicamente pot contribui, de asemenea, la hipotensiunea ortostatică non-neurogenă, cum ar fi antipsihoticele sau antidepresivele, medicamentele care tratează hipertensiunea arterială prin lărgirea vaselor de sânge (vasodilatatoare) sau cele care ajută la eliminarea apei și a sării din organism (diuretice).

Factori de risc

Oricine poate avea hipotensiune ortostatică, dar afecțiunea devine mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă. Alți factori care cresc riscul sunt:

  • anemie sau deficit de vitamina B12;
  • deshidratare provocată de diaree, vărsături sau diuretice;
  • probleme endocrine, inclusiv diabet, boli tiroidiene și boala Addison;
  • afecțiuni cardiace, inclusiv aritmii și boli ale valvelor cardiace;
  • medicamente pentru hipertensiune arterială, pentru boli de inimă sau depresie;
  • probleme neurologice, cum ar fi boala Parkinson și demența;
  • sarcina, mai ales în primele 24 de săptămâni;
  • imobilitate prelungită din cauza bolii, inclusiv repausul la pat în timpul sarcinii.

Simptome

Hipotensiunea ortostatică apare mai frecvent - și cu simptome mai severe - dimineața, pentru că în acel moment tensiunea arterială este, în mod normal, la cel mai scăzut nivel.

Unele persoane nu prezintă deloc simptome de hipotensiune ortostatică, altele constată că temperaturile ridicate (din cauza vremii, a febrei sau a băilor calde) agravează simptomele.

Principalul semn al hipotensiunii ortostatice este amețeala, care apare la ridicarea în picioare. Alte simptome includ:

Barbat care prezinta simptome de hipotensiune ortostatica

Diagnosticare

Dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveți hipotensiune ortostatică, vă va verifica tensiunea arterială în timp ce sunteți așezat, întins și în picioare.
De asemenea, pentru a găsi cauza de bază, cardiologul poate:

  • Efectua un examen fizic;
  • Verifica ritmul cardiac;
  • Solicita anumite teste:
    • analize de sânge: pentru a verifica dacă există afecțiuni precum diabetul și anemia;
    • ecocardiogramă: pentru a verifica funcția de pompare a inimii;
    • electrocardiograma (EKG): pentru a testa modificările ritmului cardiac;
    • test de stres: pentru a măsura ritmul cardiac în timpul efortului fizic;
    • dispozitive EKG portabile (monitor Holter): pentru măsurarea ritmului cardiac;
    • test de masă înclinată: pentru a măsura în siguranță tensiunea arterială și ritmul cardiac, în timp ce stați întins pe o masă care se mișcă de la orizontală la verticală.

Aceste teste sunt efectuate pentru a exclude alte afecțiuni, cum ar fi boala Parkinson, diabetul, anemia și sindromul tahicardiei posturale.

Tratament

Tratarea hipotensiunii ortostatice poate fi, uneori, o provocare, deoarece trebuie adaptată la cauză:

  • tratarea unei afecțiuni sau boli care provoacă hipotensiunea ortostatică;
  • modificarea dozei sau înlocuirea unui medicament;
  • odihna la pat;
  • purtarea ciorapilor compresivi;
  • administrarea de lichide, în caz de deshidratare.

Există și situații în care pacienții cu hipotensiune ortostatică au nevoie de medicamente pentru a crește volumul și presiunea sângelui.

Persoanele care trăiesc cu hipotensiune ortostatică și care nu prezintă simptome, cel mai probabil, nu vor avea nevoie de tratament.


Complicații

Hipotensiunea ortostatică persistentă poate provoca unele complicații grave, în special la adulții în vârstă. Acestea includ:

  • căderi: căderile din cauza leșinului reprezintă o complicație frecventă la persoanele cu hipotensiune ortostatică;
  • accident vascular cerebral: oscilațiile tensiunii arteriale pot fi un factor de risc din cauza aportului redus de sânge la creier;
  • boli cardiovasculare: hipotensiunea ortostatică poate fi un factor de risc pentru boli cardiovasculare și complicații, cum ar fi durerea în piept, insuficiența cardiacă sau problemele de ritm cardiac.

Prevenție

Câțiva pași simpli pot ajuta la gestionarea sau prevenirea hipotensiunii ortostatice:

  • purtarea ciorapilor compresivi: pot ajuta la îmbunătățirea fluxului sanguin și la reducerea simptomelor hipotensiunii ortostatice; trebuie purtați în timpul zilei și scoși seara, la culcare;
  • aportul suficient de lichide: hidratarea corectă ajută la prevenirea simptomelor tensiunii arteriale scăzute;
  • evitarea alcoolului: alcoolul poate agrava hipotensiunea ortostatică;
  • creșterea aportului de sare în dietă: acest lucru trebuie făcut cu atenție și numai după ce ați discutat cu medicul; prea multă sare poate determina creșterea tensiunii arteriale peste nivelul normal, creând noi riscuri pentru sănătate;
  • exercițiile cardiovasculare: ar putea ajuta la reducerea simptomelor hipotensiunii ortostatice;
  • ridicarea treptată: treceți încet de la poziția culcat la cea în picioare; de asemenea, când vă dați jos din pat, stați un minut pe marginea patului înainte de a vă ridica.

Bibliografie

  1. “Orthostatic Hypotension.” National Institute of Neurological Disorders and Stroke, 2023, www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/orthostatic-hypotension
  2. “Orthostatic Hypotension (Postural Hypotension)-Orthostatic Hypotension (Postural Hypotension) - Symptoms & Causes - Mayo Clinic.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/orthostatic-hypotension/symptoms-causes/syc-20352548
  3. Clinic, Cleveland. “Orthostatic Hypotension (Postural Hypotension) - Cleveland Clinic.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/diseases/9385-low-blood-pressure-orthostatic-hypotension
  4. “Orthostatic Hypotension: MedlinePlus Genetics.” Medlineplus.gov, 2017, medlineplus.gov/genetics/condition/orthostatic-hypotension/
  5. Cafasso, Jacquelyn. “Dizziness on Standing up (Orthostatic Hypotension).” Healthline, Healthline Media, 27 Aug. 2013, www.healthline.com/health/orthostatic-hypotension

Echipa medicală - Medicina de familie și Cardiologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.