Holera

Holera este o boala infectioasa intestinala acuta, contagioasa, cauzata de o bacterie: vibrionul holeric (Vibrio cholerae, varietatea el Tor). Holera este o boala bacteriana raspandita de obicei prin apa contaminata. Aceasta provoaca diaree severa si deshidratare. Lasata netratata, holera poate fi fatala in cateva ore, chiar si la persoanele cu un sistem imunitar puternic. Canalizarea moderna si tratarea apei au eliminat practic holera in tarile industrializate, insa boala este inca prezenta in Africa, Asia de Sud si Haiti.

Riscul epidemiei de holera este cel mai ridicat atunci cand saracia, razboiul sau dezastrele naturale ii forteaza pe oameni sa locuiasca in conditii aglomerate, fara o igiena adecvata. Din fericire, holera este usor de tratat. Moartea rezulta din deshidratarea severa, care poate fi prevenita printr-o solutie de rehidratare simpla si ieftina.

Holera se caracterizeaza prin diaree apoasa, pierdere extrema de lichide si electroliti si deshidratare severa. Aceasta boala poate fi fatala.

Cauzele holerei

O bacterie numita Vibrio cholerae provoaca o infectie cu holera. Cu toate acestea, efectele mortale ale bolii sunt rezultatul unei toxine puternice numite CTX pe care bacteria o produce in intestinul subtire. CTX se leaga de peretii intestinali, unde interfereaza cu fluxul normal de sodiu si clorura. Acest lucru determina organismul sa secrete cantitati enorme de apa, ceea ce duce la diaree si la o pierdere rapida de fluide si saruri (electroliti).

Alimentele contaminate cu apa sunt principala sursa de infectie cu holera, desi crustaceele cruda, fructele si legumele nefierte si alte alimente pot, de asemenea, sa gazduiasca bacteria. 

Factori de risc pentru holera

Toata lumea este susceptibila la holera, cu exceptia sugarilor care au imunitate de la mamele care alapteaza si care au avut anterior holera. Totusi, anumiti factori va pot face mai vulnerabili la boala sau mai multe sanse de a avea semne si simptome severe. Factorii de risc pentru holera includ:

Conditii sanitare slabe. Holera are mai multe sanse sa infloreasca in situatiile in care un mediu sanitar - inclusiv o alimentare cu apa sigura - este dificil de intretinut. Astfel de conditii sunt comune taberelor de refugiati, tarilor sarace si zonelor devastate de foamete, de razboi sau de dezastre naturale;

 • Acidul gastric redus sau inexistent (hipoclorhidria sau achlorhidria). Boletele de holera nu pot supravietui intr-un mediu acid si acidul obisnuit al stomacului serveste adesea ca o prima aparare impotriva infectiilor. Dar persoanele cu nivel scazut de acid gastric - cum ar fi copiii, adultii in varsta si persoanele care iau antiacide, nu dispun de aceasta protectie, deci sunt expusi unui risc mai mare de holera;
 • Expunerea la domiciliu. Aveti risc crescut semnificativ de holera daca traiti cu cineva care are boala;
 • Consumul de crustacee. 

Simptomele holerei

Manifestarile holerei vor aparea dupa 12 ore, pana la 5 zile de la expunere, iar acestea pot varia de la o simptomatologie usoara la una severa. Bolnavul nu are febra.

Majoritatea persoanelor infectate cu V. cholerae nu dezvoltă niciun simptom, deși bacteriile sunt prezente in fecale timp de 1-10 zile dupa infectie si sunt varsate inapoi in mediul inconjurător, potential infectand alte persoane.

Manifestarile holerei

 • volum mare de scaune diareice numite si „scaune de apa de orez”, deoarece semana cu apa care a fost folosita pentru a spala orezul;
 • varsaturi;
 • crampe musculare;
 • pierderea rapida a fluidelor, pana la 20 de litri pe zi, si deshidratare severa.

Semnele deshidratarii

 • pliu lent cutanat;
 • ochi infundati in orbita; 
 • gura uscata; 
 • scaderea secretiei sudoripare; 
 • tahicardie;
 • hipotensiune;
 • vertij;
 • pierdere rapida in greutate; 
 • soc.

Holera este o afectiune ce pune viata pacientului in pericol si reprezinta o urgenta medicala. Copiii au, de obicei, aceleasi simptome ca adultii. Deshidratarea poate fi insotita de o prabusire a tensiunii arteriale (hipotensiune) si de o reducere a volumului de urina (oligurie).

Diagnosticarea holerei

Se poate suspecta infectia cu Vibrio cholerae daca un pacient are diaree apoasa, varsaturi si deshidratare severa, mai ales daca a calatorit recent sau daca a consumat recent crustacee. O proba de mase fecale sau voma va fi trimisa la laborator pentru identificarea vibrionului holeric, insa, daca este suspectata holera, pacientul trebuie sa inceapa tratamentul inainte de venirea rezultatelor.

Tratamentul holerei

Holera este o boala usor de tratat. Majoritatea persoanelor pot fi tratate cu succes prin administrarea prompta a solutiei orale de rehidratare. 

Holera necesita tratament imediat, deoarece boala poate cauza moartea in cateva ore. Tratamentul se bazeaza pe inlocuirea pierderilor de lichid prin administrarea de lichide, timp de cateva zile, fie prin perfuzie intravenoasa, fie pe cale orala, daca nu mai sunt episoade de voma. Un tratament cu antibiotic poate fi prescris pentru evitarea propagarii in intregul organism a infectiei.

Medici specialiști - Boli infectioase

Petric Mihaela
Petric Mihaela Carmen
Medic Specialist
Petric Mihaela
Petric Mihaela Carmen
Medic Specialist

Boli infectioase

CR
Chiris Roxana
Medic primar
CR
Chiris Roxana
Medic primar

Boli infectioase

CM
Ciucu Mirela
Medic Specialist
CM
Ciucu Mirela
Medic Specialist

Boli infectioase

ZAPOROJAN IULIAN
Zaporojan Iulian
Medic Primar
ZAPOROJAN IULIAN
Zaporojan Iulian
Medic Primar

Boli infectioase

FS
Fusca Simona
Medic Primar
FS
Fusca Simona
Medic Primar

Boli infectioase și Ecografie 2D

Constantinescu Georgeta Ileana MedLife
Constantinescu Georgeta Ileana
Medic Primar
Constantinescu Georgeta Ileana MedLife
Constantinescu Georgeta Ileana
Medic Primar

Ecografie pediatrica și Boli infectioase

BA
Budulac Anca
Medic Specialist
BA
Budulac Anca
Medic Specialist

Boli infectioase

BC
Banica Constantin
Medic Specialist
BC
Banica Constantin
Medic Specialist

Boli infectioase

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.

Glosar analize

Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.