Holera

Holera este o boala bacteriana raspandita de obicei prin apa contaminata. Aceasta provoaca diaree severa si deshidratare. Lasata netratata, holera poate fi fatala in cateva ore, chiar si la persoanele cu un sistem imunitar puternic. Canalizarea modernasi tratarea apei au eliminat practic holera in tarile industrializate, insa boala este inca prezenta in Africa, Asia de Sud si Haiti. Riscul epidemiei de holera este cel mai ridicat atunci cand saracia, razboiul sau dezastrele naturale ii forteaza pe oameni sa locuiasca in conditii aglomerate, fara o igiena adecvata. Din fericire, holera este usor de tratat. Moartea rezulta din deshidratarea severa, care poate fi prevenita printr-o solutie de rehidratare simpla si ieftina.

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase, Ecografie pediatrica

Holera - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele holerei

O bacterie numita Vibrio cholerae provoaca o infectie cu holera. Cu toate acestea, efectele mortale ale bolii sunt rezultatul unei toxine puternice numite CTX pe care bacteria o produce in intestinul subtire. CTX se leaga de peretii intestinali, unde interfereaza cu fluxul normal de sodiu si clorura. Acest lucru determina organismul sa secrete cantitati enorme de apa, ceea ce duce la diaree si la o pierdere rapida de fluide si saruri (electroliti).

Alimentele contaminate cu apa sunt principala sursa de infectie cu holera, desi crustaceele cruda, fructele si legumele nefierte si alte alimente pot, de asemenea, sa gazduiasca bacteria. 

Factori de risc

Toata lumea este susceptibila la holera, cu exceptia sugarilor care au imunitate de la mamele care alapteaza si care au avut anterior holera. Totusi, anumiti factori va pot face mai vulnerabili la boala sau mai multe sanse de a avea semne si simptome severe. Factorii de risc pentru holera includ:

Conditii sanitare slabe. Holera are mai multe sanse sa infloreasca in situatiile in care un mediu sanitar - inclusiv o alimentare cu apa sigura - este dificil de intretinut. Astfel de conditii sunt comune taberelor de refugiati, tarilor sarace si zonelor devastate de foamete, de razboi sau de dezastre naturale;

  • Acidul gastric redus sau inexistent (hipoclorhidria sau achlorhidria). Boletele de holera nu pot supravietui intr-un mediu acid si acidul obisnuit al stomacului serveste adesea ca o prima aparare impotriva infectiilor. Dar persoanele cu nivel scazut de acid gastric - cum ar fi copiii, adultii in varsta si persoanele care iau antiacide, nu dispun de aceasta protectie, deci sunt expusi unui risc mai mare de holera;
  • Expunerea la domiciliu. Aveti risc crescut semnificativ de holera daca traiti cu cineva care are boala;
  • Consumul de crustacee. 

Holera - Simptome

Majoritatea oamenilor expusi la bacteria holerei (Vibrio cholerae) nu se imbolnavesc si niciodata nu stiu ca au fost infectati. Cu toate acestea, pentru ca au varsat bacterii de holera in scaunul lor timp de 7 pana la 14 zile, pot inca infecta altii prin apa contaminata. Cele mai multe cazuri simptomatice de holera provoaca diaree usoara sau moderata, adesea greu de distins de diaree cauzata de alte probleme. Doar aproximativ 1 din 10 persoane infectate dezvolta semnesi simptome mai grave ale holerei, de obicei in cateva zile de la infectare. Acestea pot include:

  • Diaree. Diarea asociata holerei apare brusc si poate provoca pierderea rapida a lichidelor – circa un litru pe ora. Diareea datorata holerei are adesea un aspect palid, laptos care seamana cu apa in care a fost clatit orezul (scaun orez-apa);
  • Greata si varsaturi. Aparuta mai ales in stadiile incipiente ale holerei, varsaturile pot persista ore intregi.
  • Deshidratare. Deshidratarea se poate dezvolta in cateva ore dupa aparitia simptomelor holerei. In functie de numarul de lichide corporale pierdute, deshidratarea poate varia de la usoara la severa. Alte semne si simptomele de deshidratare a holerei includ iritabilitate, letargie, ochi scufundati, gura uscata, sete extrema, piele uscata, tensiune arteriala scazuta si batai neregulate ale inimii (aritmie).

Holera - Tratament

Holera necesita tratament imediat, deoarece boala poate cauza moartea in cateva ore. Iar primul pas este rehidratarea. Scopul este de a inlocui fluide pierdute si electrolitii folosind o solutie simpla de rehidratare, saruri de rehidratare orala. Solutia este disponibila sub forma de pulbere care poate fi reconstituita in apa fiarta sau imbuteliata. Fara rehidratare, aproximativ jumatate dintre persoanele cu holera mor. Cu tratament, numarul de decese scade la mai putin de 1 la suta. Fluide intravenoase se administreaza in timpul unei epidemii de holera. Majoritatea persoanelor pot fi ajutate numai prin rehidratare orala, dar persoanele grav deshidratate pot avea nevoie, de asemenea, de fluide intravenoase. Desi antibioticele nu sunt o parte necesara a tratamentului cu holera, unele dintre aceste medicamente pot reduce atat cantitatea, cat si durata diareei pentru persoanele grav bolnave.

Holera - Preventie

Daca veti calatori in zonele endemice cu holera, riscul de contractare a bolii este extrem de scazut daca urmati aceste masuri de precautie:

  • Spalati frecvent mainile cu apa si sapun, mai ales dupa folosirea toaletei si inainte de a manipula alimentele.
  • Beti numai numai din locuri sigure, de preferat doar apa imbuteliata;
  • Consumati mancaruri gatite si fierbinti si evitati sa cumparati alimente de la tonete;
  • Evitati sa mancati sushi, precum si fructe de mare crude sau gatite necorespunzator;
  • Aveti grija la produsele lactate, inclusiv inghetata, care este adesea contaminata, precum si laptele nepasteurizat.

Vaccinul impotriva holerei este recomadat daca va deplasati in zonele de risc.

Boli Infectioase - alte afectiuni

Adaugă comentariu nou

Plain text

  • Taguri HTML permiseŞ <br>
  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
14 + 0 =
Rezolvați această problemă aritmetică simplă și introduceți rezultatul. De exemplu, pentru 1+3 introduceți 4.