Holera

Holera este o boala infectioasa intestinala acuta, contagioasa, cauzata de o bacterie: vibrionul holeric (Vibrio cholerae, varietatea el Tor). Holera este o boala bacteriana raspandita de obicei prin apa contaminata. Aceasta provoaca diaree severa si deshidratare. Lasata netratata, holera poate fi fatala in cateva ore, chiar si la persoanele cu un sistem imunitar puternic. Canalizarea moderna si tratarea apei au eliminat practic holera in tarile industrializate, insa boala este inca prezenta in Africa, Asia de Sud si Haiti.

Riscul epidemiei de holera este cel mai ridicat atunci cand saracia, razboiul sau dezastrele naturale ii forteaza pe oameni sa locuiasca in conditii aglomerate, fara o igiena adecvata. Din fericire, holera este usor de tratat. Moartea rezulta din deshidratarea severa, care poate fi prevenita printr-o solutie de rehidratare simpla si ieftina.

Holera se caracterizeaza prin diaree apoasa, pierdere extrema de lichide si electroliti si deshidratare severa. Aceasta boala poate fi fatala.

Medici specialiști - Boli Infectioase

Hara Livia
Hara Livia
Medic Primar
Hara Livia
Hara Livia
Medic Primar

Boli Infectioase , Ecografie 3d și Hepatologie

Marinescu Adrian-Gabriel
Marinescu Adrian-Gabriel
Medic Primar Boli Infectioase
Marinescu Adrian-Gabriel
Marinescu Adrian-Gabriel
Medic Primar Boli Infectioase

Boli Infectioase și Hepatologie

Serban Rodica
Serban Rodica
Medic Primar Epidemiolog, Medic Specialist Boli in
Serban Rodica
Serban Rodica
Medic Primar Epidemiolog, Medic Specialist Boli in

Boli Infectioase

DCL
Davidoiu Cristina-Luiza
Medic Specialist
DCL
Davidoiu Cristina-Luiza
Medic Specialist

Boli Infectioase și Ecografie 2d

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele holerei

O bacterie numita Vibrio cholerae provoaca o infectie cu holera. Cu toate acestea, efectele mortale ale bolii sunt rezultatul unei toxine puternice numite CTX pe care bacteria o produce in intestinul subtire. CTX se leaga de peretii intestinali, unde interfereaza cu fluxul normal de sodiu si clorura. Acest lucru determina organismul sa secrete cantitati enorme de apa, ceea ce duce la diaree si la o pierdere rapida de fluide si saruri (electroliti).

Alimentele contaminate cu apa sunt principala sursa de infectie cu holera, desi crustaceele cruda, fructele si legumele nefierte si alte alimente pot, de asemenea, sa gazduiasca bacteria. 

Factori de risc pentru holera

Toata lumea este susceptibila la holera, cu exceptia sugarilor care au imunitate de la mamele care alapteaza si care au avut anterior holera. Totusi, anumiti factori va pot face mai vulnerabili la boala sau mai multe sanse de a avea semne si simptome severe. Factorii de risc pentru holera includ:

Conditii sanitare slabe. Holera are mai multe sanse sa infloreasca in situatiile in care un mediu sanitar - inclusiv o alimentare cu apa sigura - este dificil de intretinut. Astfel de conditii sunt comune taberelor de refugiati, tarilor sarace si zonelor devastate de foamete, de razboi sau de dezastre naturale;

  • Acidul gastric redus sau inexistent (hipoclorhidria sau achlorhidria). Boletele de holera nu pot supravietui intr-un mediu acid si acidul obisnuit al stomacului serveste adesea ca o prima aparare impotriva infectiilor. Dar persoanele cu nivel scazut de acid gastric - cum ar fi copiii, adultii in varsta si persoanele care iau antiacide, nu dispun de aceasta protectie, deci sunt expusi unui risc mai mare de holera;
  • Expunerea la domiciliu. Aveti risc crescut semnificativ de holera daca traiti cu cineva care are boala;
  • Consumul de crustacee. 

Simptome

Simptomele holerei

Manifestarile holerei vor aparea dupa 12 ore, pana la 5 zile de la expunere, iar acestea pot varia de la o simptomatologie usoara la una severa. Bolnavul nu are febra.

Majoritatea persoanelor infectate cu V. cholerae nu dezvoltă niciun simptom, deși bacteriile sunt prezente in fecale timp de 1-10 zile dupa infectie si sunt varsate inapoi in mediul inconjurător, potential infectand alte persoane.

Manifestarile holerei

  • volum mare de scaune diareice numite si „scaune de apa de orez”, deoarece semana cu apa care a fost folosita pentru a spala orezul;
  • varsaturi;
  • crampe musculare;
  • pierderea rapida a fluidelor, pana la 20 de litri pe zi, si deshidratare severa.

Semnele deshidratarii

  • pliu lent cutanat;
  • ochi infundati in orbita; 
  • gura uscata; 
  • scaderea secretiei sudoripare; 
  • tahicardie;
  • hipotensiune;
  • vertij;
  • pierdere rapida in greutate; 
  • soc.

Holera este o afectiune ce pune viata pacientului in pericol si reprezinta o urgenta medicala. Copiii au, de obicei, aceleasi simptome ca adultii. Deshidratarea poate fi insotita de o prabusire a tensiunii arteriale (hipotensiune) si de o reducere a volumului de urina (oligurie).

Tratament

Diagnosticarea holerei

Se poate suspecta infectia cu Vibrio cholerae daca un pacient are diaree apoasa, varsaturi si deshidratare severa, mai ales daca a calatorit recent sau daca a consumat recent crustacee. O proba de mase fecale sau voma va fi trimisa la laborator pentru identificarea vibrionului holeric, insa, daca este suspectata holera, pacientul trebuie sa inceapa tratamentul inainte de venirea rezultatelor.

Tratamentul holerei

Holera este o boala usor de tratat. Majoritatea persoanelor pot fi tratate cu succes prin administrarea prompta a solutiei orale de rehidratare. 

Holera necesita tratament imediat, deoarece boala poate cauza moartea in cateva ore. Tratamentul se bazeaza pe inlocuirea pierderilor de lichid prin administrarea de lichide, timp de cateva zile, fie prin perfuzie intravenoasa, fie pe cale orala, daca nu mai sunt episoade de voma. Un tratament cu antibiotic poate fi prescris pentru evitarea propagarii in intregul organism a infectiei.

Coduri de diagnostic asociate
  • Holera cu Vibrio cholerae eltor,biovar eltor
  • Holera cu Vibrio cholerae,biovar cholerae
  • Holera, fara precizare
  • Necesitatea imunizarii contra holerei si tifoidei-paratifoidei [holera+TAB]
Specialități asociate
  • Boli Infectioase

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.