Icter

Alte denumiri: Galbinare

Icterul este un termen folosit pentru a descrie o nuanta galbena a pielii si a albului ochiului. Culoarea pielii si a albului ochilor variaza in functie de nivelurile de bilirubina, un material rezidual acumulat in sange. Nivelurile moderate duc la o culoare galbena, in timp ce nivelele foarte ridicate vor parea maro.

Afectiunea apare frecvent in randul copiilor. Cu toate acestea, icterul poate aparea si la persoanele de toate varstele si este, in mod normal, rezultatul unei afectiuni subiacente, boala indicand in mod normal o problema cu ficatul sau cu ductul biliar

Cauzele icterului

Icterul este o ingalbenire a pielii si a albului ochilor care se intampla atunci cand organismul nu proceseaza corect bilirubina. Aceasta se poate datora unei probleme in ficat. Bilirubina este un deseu de culoare galbena care ramane in sange dupa ce fierul este indepartat. Cand bilirubina ajunge la ficat, alte substante chimice se ataseaza la acesta. Daca exista prea mult bilirubina, aceasta se poate scurge in tesuturile din jur. Aceasta este cunoscuta sub numele de hiperbilirubinemie si provoaca culoarea galbena a pielii si a ochilor.

Factorii de risc pentru icter

Icterul apare cel mai adesea ca urmare a unei tulburari care provoaca producerea de prea multa bilirubina sau impiedica ficatul sa scape de ea. Ambele rezultate au ca efect depunerea bilirubinei in tesuturi. Iar conditiile de baza care pot provoca icter includ:

 • Inflamatia acuta a ficatului: Aceasta poate afecta capacitatea ficatului de a conjuga si secreta bilirubina, ducand la acumulare;
 • Inflamatia ductului biliar: aceasta poate preveni secretia de bila si eliminarea bilirubinei, cauzand icter;
 • Obstructionarea canalului biliar: aceasta impiedica ficatul sa elimine bilirubina;
 • Anemia hemolitica: Productia de bilirubina creste atunci cand cantitati mari de celule rosii sunt defalcate.
 • Sindromul Gilbert: Aceasta este o afectiune mostenita care afecteaza capacitatea enzimelor de a procesa excretia bilei.

Simptomele comune ale icterului includ:

 • o tenta galbena a pielii si a albului ochilor, in mod normal pornind de la cap si imprastiindu-se in tot corpul;
 • scaune moi;
 • urina de culoare inchisa;
 • mancarime.

Simptomele insotitoare ale icterului care rezulta din nivelurile scazute ale bilirubinei includ si urmatoarele:

 • oboseala;
 • durere abdominala;
 • pierdere in greutate;
 • varsaturi;
 • febra

Tratamentul icterului va depinde de cauza care sta la baza si vizeaza mai degraba cauza decat simptomele icterului. In tratarea bolii sunt utilizate medicamente pentru cresterea cantitatii de fier in sange, fie prin administrarea de suplimente de fier, fie prin consumul mai multor alimente bogate in fier. Hepatita indusa de icter necesita medicamente antivirale sau steroizi. Medicii pot trata icterul indus de obstructie prin indepartarea chirurgicala a obstructiei. In cazul in care icterul a fost cauzat de utilizarea unui medicament, tratamentul implica trecerea la un medicament alternativ.

Medici specialiști - Hepatologie

Stefanescu Horia Octavian
Stefanescu Horia Octavian
Medic Specialist
Stefanescu Horia Octavian
Stefanescu Horia Octavian
Medic Specialist

Ecografie 2D , Gastroenterologie , Hepatologie și Medicina interna

Marinescu Adrian-Gabriel
Marinescu Adrian-Gabriel
Medic Primar Boli Infectioase
Marinescu Adrian-Gabriel
Marinescu Adrian-Gabriel
Medic Primar Boli Infectioase

Hepatologie

Cherana Gabriela
Cherana Gabriela
Medic Specialist
Cherana Gabriela
Cherana Gabriela
Medic Specialist

Ecografie 3D , Endoscopie - Gastroenterologie și Hepatologie

Hara Livia
Hara Livia
Medic Primar
Hara Livia
Hara Livia
Medic Primar

Ecografie 3D și Hepatologie

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.

Glosar analize

Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.