medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Icter

Icter

Alte denumiri: Galbinare

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Icterul este un termen folosit pentru a descrie o nuanta galbena a pielii si a albului ochiului. Culoarea pielii si a albului ochilor variaza in functie de nivelurile de bilirubina, un material rezidual acumulat in sange. Nivelurile moderate duc la o culoare galbena, in timp ce nivelele foarte ridicate vor parea maro.

Afectiunea apare frecvent in randul copiilor. Cu toate acestea, icterul poate aparea si la persoanele de toate varstele si este, in mod normal, rezultatul unei afectiuni subiacente, boala indicand in mod normal o problema cu ficatul sau cu ductul biliar

Cauzele icterului

Icterul este o ingalbenire a pielii si a albului ochilor care se intampla atunci cand organismul nu proceseaza corect bilirubina. Aceasta se poate datora unei probleme in ficat. Bilirubina este un deseu de culoare galbena care ramane in sange dupa ce fierul este indepartat. Cand bilirubina ajunge la ficat, alte substante chimice se ataseaza la acesta. Daca exista prea mult bilirubina, aceasta se poate scurge in tesuturile din jur. Aceasta este cunoscuta sub numele de hiperbilirubinemie si provoaca culoarea galbena a pielii si a ochilor.

Factorii de risc pentru icter

Icterul apare cel mai adesea ca urmare a unei tulburari care provoaca producerea de prea multa bilirubina sau impiedica ficatul sa scape de ea. Ambele rezultate au ca efect depunerea bilirubinei in tesuturi. Iar conditiile de baza care pot provoca icter includ:

  • Inflamatia acuta a ficatului: Aceasta poate afecta capacitatea ficatului de a conjuga si secreta bilirubina, ducand la acumulare;
  • Inflamatia ductului biliar: aceasta poate preveni secretia de bila si eliminarea bilirubinei, cauzand icter;
  • Obstructionarea canalului biliar: aceasta impiedica ficatul sa elimine bilirubina;
  • Anemia hemolitica: Productia de bilirubina creste atunci cand cantitati mari de celule rosii sunt defalcate.
  • Sindromul Gilbert: Aceasta este o afectiune mostenita care afecteaza capacitatea enzimelor de a procesa excretia bilei.

Simptomele comune ale icterului includ:

  • o tenta galbena a pielii si a albului ochilor, in mod normal pornind de la cap si imprastiindu-se in tot corpul;
  • scaune moi;
  • urina de culoare inchisa;
  • mancarime.

Simptomele insotitoare ale icterului care rezulta din nivelurile scazute ale bilirubinei includ si urmatoarele:

  • oboseala;
  • durere abdominala;
  • pierdere in greutate;
  • varsaturi;
  • febra

Tratamentul icterului va depinde de cauza care sta la baza si vizeaza mai degraba cauza decat simptomele icterului. In tratarea bolii sunt utilizate medicamente pentru cresterea cantitatii de fier in sange, fie prin administrarea de suplimente de fier, fie prin consumul mai multor alimente bogate in fier. Hepatita indusa de icter necesita medicamente antivirale sau steroizi. Medicii pot trata icterul indus de obstructie prin indepartarea chirurgicala a obstructiei. In cazul in care icterul a fost cauzat de utilizarea unui medicament, tratamentul implica trecerea la un medicament alternativ.

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.