medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Infecţia cu Proteus mirabilis

Infecţia cu Proteus mirabilis

Alte denumiri: Infecția cu Proteus

Descoperă informații utile despre infecţia cu proteus mirabilis: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre infecţia cu Proteus mirabilis

Proteus mirabilis este o bacterie care face parte din flora normală a tractului gastro-intestinal și care poate provoca infecții dacă ajunge la nivelul tractului urinar. Infecțiile cu Proteus mirabilis pot apărea și în alte părți ale corpului, cum ar fi pielea, rănile și tractul respirator.

Proteus mirabilis face parte din grupul de bacterii gram-negative numite Proteus spp, cunoscute pentru abilitatea lor de a se deplasa, deoarece posedă flageli peritricieni care le permit să înoate în direcții diferite.

Bacteria Proteus mirabilis se transmite prin contactul persoanelor sănătoase cu unele infectate sau cu obiecte şi suprafeţe contaminate. Agenţii patogeni pot fi ingeraţi şi prin tractul intestinal, de exemplu atunci când sunt prezenţi în alimente infestate.

Informatii generale despre infectia cu Proteus mirabilis

Cauze

Printre cele mai frecvente cauze ale infecţiei cu Proteus mirabilis se regăsesc:

  • consumul alimentelor neigienizate în prealabil (fructe, legume nespălate);
  • consumul de mâncare cu mâinile nespălate;
  • consumul apei provenite din surse neomologate (râuri, lacuri);
  • introducerea accidentală sau nu a germenilor în organism (catetere, scăldat în lac, expunerea rănilor deschise la factori de mediu infectați etc.).

Factori de risc

Infecțiile cu Proteus mirabilis sunt, adesea, asociate cu infecții complicate ale tractului urinar (ITU) la persoanele care au alte afecțiuni de sănătate subiacente sau care au avut catetere urinare ori alte proceduri medicale ce implică tractul urinar.

Copiii sunt mai vulnerabilii la infecţia cu Proteus mirabilis deoarece sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat, dar pot fi afectaţi şi vârstnicii sau persoanele cu imunitate scăzute din diverse motive.

Simptome

Simptomele infecției cu Proteus mirabilis variază în funcție de localizarea acesteia:

  • Infecția tractului urinar (ITU)
    Proteus mirabilis este una dintre cele mai frecvente cauze ale ITU, iar simptomele pot include urinare frecventă și dureroasă, urină tulbure sau cu sânge și dureri abdominale inferioare.
  • Infecția rănilor
    Proteus mirabilis poate provoca, de asemenea, infecții ale pielii și ale țesuturilor moi, cu simptome precum roșeață, umflături, durere și drenaj din zona infectată.
  • Pneumonie
    Pneumonia cu Proteus mirabilis este rară dar poate apărea la persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Simptomele pneumoniei pot include febră, tuse, dificultăți de respirație și dureri în piept.
  • Septicemie
    În cazuri rare, infecțiile cu Proteus mirabilis pot duce la septicemie, o afecțiune care pune viața în pericol și care apare atunci când sistemul imunitar al organismului reacționează exagerat la o infecție. Simptomele sepsisului pot include febră, bătăi rapide ale inimii, respirație rapidă, tensiune arterială scăzută și confuzie.
Simptome ale infectiei cu Proteus mirabilis

Diagnosticare

Infecția cu Proteus mirabilis este diagnosticată în urma efectuării unor teste de laborator:

  • Cultura de urină;
  • Hemocultura;
  • Cultura rănilor;
  • Cultura de scaun;
  • Teste serologice.

Tratament

În ultimii ani, bacteria Proteus mirabilis a dezvoltat din ce în ce mai mult rezistenţă la antibioticele comune, ceea ce face dificilă combaterea infecțiilor tractului urinar pe care le provoacă.

Tratamentul pentru infecțiile cu Proteus mirabilis implică, de obicei, antibiotice, deși alegerea acestora poate depinde de tulpina specifică a bacteriei ce provoacă infecția și de gravitatea acesteia. În unele cazuri poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta țesutul infectat sau pentru a rezolva complicațiile infecției.

Deși unele tratamente naturiste pot fi utile în tratarea infecției cu Proteus mirabilis, acestea nu trebuie folosite ca înlocuitor al antibioticelor sau al altor tratamente medicale. În plus, este important să consultați un medic specialist înainte de a încerca orice remediu naturist nou, mai ales dacă luați deja medicamente sau aveți o afecțiune medicală preexistentă.


Complicații

Proteus mirabilis este capabil să provoace infecții simptomatice ale tractului urinar, inclusiv cistită și pielonefrită, și este prezent în cazurile de bacteriurie asimptomatică, în special la persoanele în vârstă și la pacienții cu diabet de tip 2. Aceste infecții pot provoca, de asemenea, bacteriemie și pot evolua spre urosepsis, care poate pune în pericol viața. În plus, infecțiile cu Proteus mirabilis pot duce la formarea de calculi urinari (urolitiază).

În cazul copiilor, Proteus mirabilis provoacă infecţii urinare şi, în cazuri rare, la cei care suferă şi de alte afecţiuni grave, pot să apară şi infecţii ale pielii sau pulmonare.

La copiii de vârstă foarte mică, infecţia urinară cu Proteus mirabilis se poate complica rapid cu septicemie.

Prevenție

Infecţia cu Proteus mirabilis poate fi evitată dacă sunt respectate regulile minime de igienă. Deşi aceasta prezintă complicaţii destul de rar, este recomandat să consultaţi imediat medicul în situaţia în care experimentaţi simptome, pentru a primi tratamentul corespunzător în timp util.

Bibliografie

  1. Jamil, Radia T, et al. “Proteus Mirabilis Infections.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 8 June 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Schaffer, Jessica N., and Melanie M. Pearson. “Proteus Mirabilis and Urinary Tract Infections.” Microbiology Spectrum, vol. 3, no. 5, 1 Oct. 2015, www.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1128/microbiolspec.uti-0017-2013

Echipa medicală - Urologie , Nefrologie și Boli infectioase

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.