Infestatie fungica a tractului urinar

Infestatiile fungice ale tractului urinar afecteaza in principal vezica urinara si rinichii.

Medici specialiști - Urologie

Grelus Alin Ioan
Grelus Alin Ioan
Medic Specialist
Grelus Alin Ioan
Grelus Alin Ioan
Medic Specialist

Urologie și

asff
Mardari Bogdan Catalin
Medic Specialist
asff
Mardari Bogdan Catalin
Medic Specialist

Urologie

AAMB
Alhammad-Al-Mekhef Badar
Medic Specialist
AAMB
Alhammad-Al-Mekhef Badar
Medic Specialist

Urologie

PG
Predoiu Gabriel
Medic Specialist
PG
Predoiu Gabriel
Medic Specialist

Ecografie 3D și Urologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Speciile de Candida, cea mai cunoscuta cauza, sunt comensali normali la oameni. Diferentierea colonizarii cu Candida de infectie necesita evidentierea reactiei tisulare. 

Toti fungii invazivi (ex. Cryptococcus neoformans, speciile de Aspergillus, speciile de Mucoraceae, Histoplasma capsulatum, speciile de Blastomyces, Coccidioides immitis), pot infecta rinichii, ca parte a infestatiei micotice sistemice sau diseminate. Prezenta lor singura este suficienta pentru diagnostic.

ITU (infectii de tract urinar) joase cu Candida apar, de obicei, in cazul cateterizarii urinare, tipic dupa bacteriurie si terapie cu antibiotice, desi infectiile candidozice si bacteriene adesea apar simultan. Prostatita cu C. albicans apare rareori la pacientii cu diabet zaharat, de obicei dupa proceduri instrumentale.

Candidoza renala se raspandeste, de obicei, hematogen si are origine, in mod obisnuit, in tractul gastro-intestinal. Infestatia ascendenta mai apare din tubii de nefrostomie, din cauza altor dispozitive permanente interne stenturilor. Risc mare au pacientii imunocompromisi din cauza unor tumori, SIDA, chimioterapie sau imunosupresivelor.

Simptome

Majoritatea pacientilor cu candidurie sunt asimptomatici, dar au factori predispozanti rapid identificabili. Nu se stie in ce masura Candida poate produce uretrita simptomatica (prurit urateral usor, disurie, secretie apoasa). O cauza fungica a acestor simptome la barbati ar trebui luata in considerare numai dupa ce au fost excluse toate celelalte cauze de uretrita. Uretrita candidozica este rara la femei. Cu toate acestea, in vaginita candidozica poate rezulta disuria in urma contactului urinei cu tesutul periuretral inflamat.

Cistita produsa de Candida poate determina urinat frecvent, nevoie imperinoasa de a urina, disurie si durere suprepubianaHematuria este frecventa, iar la pacientii cu diabet zaharat prost controlat au fost descrise pneumaturia si cistita emfizematoasa. 

Majoritatea pacientilor cu candidoza renala hematogena nu prezinta simptome legate de rinichi, dar pot avea febra rezistenta la antibiotice si deteriorare inexplicabila a functiei renale. Infectia ascendenta produce, de regula, elemente de aglomerare fungica in ureter si in pelvisul renal. 

Tratament

Diagnosticarea infectiilor urinare

Diagnosticul se bazeaza pe urocultura. Nivelul la care candiduria reflecta adevarata ITU cu Candida si nu mai degraba colonizarea sau contaminarea nu este cunoscut.

Cistita este, de obicei, diagnosticata la pacientii cu risc mare, cu candidurie, prin prezenta inflamatiei sau iritatiei vezicale. Cistoscopia sau ultrasonografia rinichiului si vezicii urinare pot ajuta la detectarea obstructiei.

Febra, candiduria si, ocazional, pasajul de formatiuni fungice, sugereaza candidoza ascendenta renala. Desi functia renala este frecvent alterata, insuficienta renala severa este rara in absenta obstructiei renale. Imagistica tractului urinar poate fi utila pentru evaluarea gradului de afectare. Hemoculturile pentru Candida sunt adesea negative.

Candiduria inexplicabila necesita o prompta investigare a anomaliilor tractului urinar.

Tratamentul infectiilor urinare

Colonizarea fungica a cateterelor nu necesita tratament. Candiduria asimptomatica rareori necesita terapie. Candiduria ar trebui tratata la pacientii simptomatici, la cei neutropenici si la cei cu alogrefe renale sau care sunt supusi procedurilor urologice. Stenturile urinare si cateterele Foley ar trebui indepartate (daca este posibil). Tratamentul cu fluconazol si cu amfotericina B au avut succes. In absenta insuficientei renale, flucitozina poate duce la eradicarea candiduriei produse de alte specii daca Candida albicans, cu toate acestea, rezistenta poate aparea rapid atunci cand acest compus este folosit singur. Irigarea vezicii urinare cu amfotericina B poate duce la eliminarea tranzitorie a candiduriei, dar este rareori indicata. Chiar si in cazul unei terapii antifungice locale sau sistemice pentru candidurie, de aparent succes, recaderea este frecventa, iar probabilitatea aceasta este crescuta prin continuarea folosirii unui cateter urinar.

La pacientii cu candidoza renala, amfotericina B si doze mari de fluconazol sunt la fel de eficiente ca tratament primar al infectiei invazive cu C. albicans si C. tropicalis.

Chiar si cand se foloseste initial amfotericina B, fluconazolul oral ar trebui instituit in prima parte a tratamentului. Cu toate acestea, unele specii mai putin frecvente de Candida nu sunt susceptibile la fluconazol.

Coduri de diagnostic asociate
  • Abces Al Intestinului
Specialități asociate
  • Urologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.