Despre lichenul plan
Lichenul plan este o boală inflamatorie cronică, mediată imunologic, care afectează pielea, părul, unghiile și mucoasele și care poate avea manifestări clinice variate.
Pacienții care dezvoltă lichen plan sunt cel mai frecvent de vârstă medie, două treimi dintre cazuri apar la persoane cu vârste între 30-60 de ani, preponderent la femei și foarte rar copiii, dar poate afecta persoanele de orice vârstă.
Lichenul plan se manifestă ca o erupție cutanată care poate provoca umflături și iritații la nivelul pielii, părului, unghiilor și membranelor mucoase. Pe piele apar umflături plate violacee, însoțite de mâncărime, ce se dezvoltă în câteva săptămâni. În zonele acoperite de membrană mucoasă, lichenul plan formează pete albe cu aspect dantelat, cu posibile răni dureroase.
Cauze
Lichenul plan apare atunci când sistemul imunitar atacă celulele pielii sau ale membranelor mucoase. Nu este clar de ce are loc acest răspuns imun anormal, însă boala nu este contagioasă.
Lichenul plan poate fi declanșat de:
- infecția cu hepatita C;
- vaccinul antigripal;
- anumiți pigmenți, substanțe chimice și metale;
- analgezice;
- anumite medicamente pentru boli de inimă, hipertensiune arterială sau artrită.
Factori de risc
Factorii genetici și de mediu, precum stresul, infecțiile virale, schimbările apărute la nivel de microbiom cutanat, precum și lucrările dentare cu amalgam pot fi implicați în apariția lichenului plan.
Frecvent, lichenul plan se poate asocia cu alte afecțiuni, precum cele tiroidiene, diabetul zaharat sau alte patologii mediate imunologic (alopecia areata, colita ulcerativă, vitiligo, lichen scleroatrofic). Pacienții cu lichen plan pot avea simultan și dislipidemie, hepatită B sau C, ciroză biliară primitivă.
Simptome
Lichenul plan poate fi descris clinic pe baza „celor cinci P-uri”:
- papule (diametru de 2-5 mm);
- purple (mov-violet);
- poligonale;
- plane;
- prurit (intens).
Pe suprafața leziunilor pot apărea mici striuri albicioase reticulate, cunoscute sub denumirea de „striuri Wickham”. Papulele sunt, de obicei, grupate, dispuse simetric și bilateral, iar uneori pot avea o mică depresiune centrală (ombilicare).
Debutul afecțiunii este, în general, acut, iar leziunile se localizează frecvent pe suprafețele de flexie ale membrelor. O erupție generalizată poate să apară într-un caz din trei, la interval de o săptămână sau mai mult de la apariția leziunilor inițiale.
Pruritul (mâncărimea) este principalul simptom al lichenului plan, cu grade variate de intensitate. Uneori, acesta depinde de tipul și extensia leziunilor. Există și pacienți complet asimptomatici (aproximativ 20%), iar unele leziuni pot să fie dureroase sau cu senzație de usturime, mai ales dacă există ulcerații.
După vindecarea leziunilor pot rămâne hiperpigmentări postinflamatorii, mai ales la persoanele cu fototip cutanat închis.
Alte forme clinice:
- lichen plan liniar: de obicei, asociat cu fenomenul Koebner;
- lichen plan inelar: papule organizate circular; această formă poate să apară și pe mucoase, genital sau oral;
- lichen plan atrofic: de obicei cu leziuni mai puține, bine delimitate, cu atrofie superficială;
- lichen plan hipertrofic: apare pe extremități și este printre cele mai pruriginoase forme; de obicei cronicizează și lasă hiperpigmentare postinflamatorie;
- lichen plan veziculo-bulos: din leziunile inițiale se dezvoltă vezicule sau bule;
- lichen plan eroziv/ ulcerativ: întâlnit în afectarea mucoaselor orale sau genitale, ori sub formă de plăci umede translucente, pe tălpi;
- lichen plan pigmentat;
- lichen plan pemfigoid (cu bășici).
Lichenul plan afectează rar părul, unghiile, ochii sau tractul digestiv. 10% dintre pacienți pot prezenta lichen plano-pilar, cu papule violacee pruriginoase pe scalp, care duc la alopecie cicatricială în lipsa unui tratament adecvat. Unghiile pot suferi modificări cu striuri longitudinale, neregulate, subțierea lamei unghiale, atrofie a patului unghial, hiperkeratoză subunghială sau hiperpigmentare. Un aspect caracteristic este pterigium unghial (creșterea cuticulei către vârful unghiei, acoperind-o parțial).
Afectarea mucoasei orale și genitale apare, de obicei, în asociere cu cea cutanată. Aceste forme pot fi asimptomatice sau, dacă apar eroziuni, pot provoca senzație de usturime, durere și dificultate la alimentație.
Lichenul plan bucal se prezintă sub patru forme clasice:
- reticulară: cea mai frecventă; apare bilateral, pe mucoasa jugală, gingivală, pe limbă, buze, cu striuri Wickham;
- atrofică;
- buloasă;
- erozivă: se poate suprainfecta ușor și necesită o abordare specială.
Lichenul plan genital este întâlnit mai des la bărbați și este reprezentat prin leziuni inelare sau liniare, mai rar erozive.
Diagnosticare
Medicul dermatolog poate stabili, de obicei, diagnosticul de lichen plan după aspectul clinic caracteristic, dar uneori poate fi necesar un examen histopatologic pentru cazurile atipice. Acesta presupune biopsierea unei leziuni de mici dimensiuni (de obicei, 4mm) și trimiterea sa pentru analiza la un laborator de anatomie patologică.
Dermatoscopia poate fi utilă în practică, pentru evidențierea striurilor Wickham și a unui fond eritematos difuz cu structuri vasculare periferice sau în analiza alopeciei.
Pentru lichenul plan oral se pot efectua teste patch alergologice, care indică un rezultat pozitiv, mai ales la pacienții cu proteze dentare din amalgam.
Tratament
Lichenul plan are, de obicei, o evoluție autolimitată, cu remisie spontană în șase luni (>50% din cazuri) până la 18 luni (85% din cazuri), iar pacientul se poate considera vindecat de lichen plan chiar și fără tratament. Cronicizarea apare mai mult în formele hipertrofice, orogenitale și în afectările scalpului și unghiilor. Pacienții care trec printr-un episod de lichen plan pot avea ulterior recidive.
Tratamentul vizează, în primă instanță, ameliorarea pruritului și scăderea duratei de evoluție a leziunilor. Trebuie ținut cont de severitatea afecțiunii și de alegerea terapiei cu cele mai puține reacții adverse posibile, dar care să îmbunătățească semnificativ calitatea vieții pacientului.
Prima linie în abordare o reprezintă tratamentul topic (local), pe bază de glucocorticoizi, iar, dacă acesta nu este eficient, se poate trece la cel sistemic (cu efect general asupra întregului organism). Tot ca primă linie de tratament se pot administra retinoizi sistemici sau alte imunosupresoare.
Tratamentele de linie a doua constau în terapie cu UV, simplă sau în combinație cu alte tratamente sistemice.
Tratamentele de linie a treia pot fi pe bază de antimalarice, antibiotice, antimicotice, imunosupresoare, heparină, terapie fotodinamică, laser sau terapie biologică.
Leziunile mucoase sunt, de obicei, mai rezistente la tratament, mai ales atunci când asociază ulcerații. Primul pas îl reprezintă o bună igienă locală și evitarea factorilor iritanți, precum și schimbarea protezelor. Simptomatic, se pot folosi antihistaminice, antidepresive, anestezice locale sau agenți topici antipruriginoși, ca terapie adjuvantă.
Deși există multiple opțiuni terapeutice, medicul trebuie să analizeze bine riscurile și beneficiile acestora înainte de a lua o decizie, ținând cont că, în majoritatea cazurilor, lichenul plan cutanat este autolimitat și cu puține complicații.
Complicații
Complicațiile lichenului plan pot fi:
- acute: prurit intens, dificultăți la înghițire, suprainfectare a leziunilor orale, dispareunie (durere la/ după contact sexual la femei);
- cronice: hiperpigmentări postinflamatorii, cicatrizare a leziunilor, mai ales în afectarea scalpului sau unghiilor, fimoză.
O complicație rară poate să apară în cazul leziunilor orale sau hipertrofice și constă în transformarea acestora în carcinom spinocelular; incidența este mică, de aproximativ 1%.
Complicațiile sistemice pot să apară în cazul administrării pe termen lung a terapiei și pot include:
- infecții;
- osteoporoză;
- insuficiență adrenală (boala Addison – producție deficitară de hormoni corticosteroizi);
- disfuncție renală;
- hiperlipidemie (creșterea anormală a nivelului de lipide în sânge).
Prevenție
Fiind o boală imunologică, lichenul plan este greu de prevenit.
La pacienții cu afectare orală s-a remarcat cu precădere că stresul psiho-emoțional poate declanșa și întreține leziunile. Protezele trebuie înlocuite, dacă sunt pe bază de amalgam.
Nu se recomandă un regim alimentar anume pentru lichen plan, dar un stil echilibrat ajută. La pacienții cu afectare orală este indicată evitarea alimentelor iritative.
De asemenea, dacă există medicație cronică la domiciliu, aceasta trebuie evaluată și înlocuită, dacă există suspiciunea că provoacă leziuni de lichen.
Bibliografie
- Ioannides, D., et al. “European S1 Guidelines on the Management of Lichen Planus: A Cooperation of the European Dermatology Forum with the European Academy of Dermatology and Venereology.” Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, vol. 34, no. 7, July 2020, pp. 1403–1414, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Berger, Timothy G. “Lichen Planus.” JAMA Dermatology, vol. 151, no. 3, 1 Mar. 2015, p. 356, https://jamanetwork.com
- Kaur, Harsimran, et al. “Lichen Planus Severity Index: A New, Valid Scoring System to Assess the Severity of Cutaneous Lichen Planus.” Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology, vol. 86, no. 2, 2020, p. 169, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.4103/ijdvl.ijdvl_650_17.
- Usatine RP;Tinitigan M. “Diagnosis and Treatment of Lichen Planus.” American Family Physician, vol. 84, no. 1, 2014, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Alte afecțiuni similare
Leucopenie
O persoană cu leucopenie are un număr scăzut de globule albe, sau leucocite, în sânge. Leucopenia implică, de obicei, o lipsă de neutrofile, care sunt un tip de celule...
Vezi detalii
Leucoplazie
Leucoplazia este o afecțiune a mucoasei bucale, în special a limbii, care constă în apariția unor pete albe sau gri, de obicei nedureroase, care nu dispar la fricțiune....
Vezi detalii
Leziuni vasculare
Sistemul vascular este alcătuit dintr-o rețea de vase care transportă sângele în corp. Când acest sistem devine compromis, se pot dezvolta leziuni vasculare sub formă de...
Vezi detalii
Lichen scleroz si atrofic
Lichen scleros si atrofic este o dermatoza inflamatorie cronica a pielii, de cauza necunoscuta, care afecteaza cel mai frecvent zona organele genitale (lichenul scleros...
Vezi detalii
Limba geografică
Limba geografică, numită și glosită migratorie benignă, este o afecțiune inflamatorie a feței superioare a limbii, de cauză necunoscută. Ocazional, afecțiunea se extinde...
Vezi detalii
Limfadenita
Limfadenita este o infecție la unul sau mai mulți ganglioni limfatici, care îi face să se mărească. Ganglionii limfatici sunt plini de celule albe care ajută organismul...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.