Limforeticuloza benigna

Alte denumiri ale afectiunii:

Boala zgarieturii de pisica , Febra zgarieturii de pisica

Limforeticuloza benigna, cunoscuta si sub denumirile de boala zgarieturii de pisica sau febra zgarieturii de pisica, este o boala bacteriana subacuta, caracterizata de indispozitie, limfadenita granulomatoasa si febra cu tipar variabil. Este adesea precedata de zgarietura sau muscatura de pisica ce produce o papula rosie, cu implicarea ganglionilor limfatici regionali, de obicei in 2 saptamani, si poate evolua catre supuratie. Papula de la locul inocularii poate fi descoperita in 50%-90% dintre cazuri.

Boala zgarieturii de pisica poate fi confundata clinic cu alte boli ce determina limfadenopatie regionala, de exemplu cu bruceloza, tuberculoza sau limfom.

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase, Ecografie pediatrica

Medic Primar
Florescu Aysel,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Primar...

Limforeticuloza benigna - Cauze / agent infectios / factori de risc

Bartonella (anterior denumita Rochalimaea) henselae a fost implicata epidermiologic, serologic si bacteriolgic ca agent cauzal in majoritatea cazurilor de boala zgarieturii de pisica. Bartonella quintana si Bartonella clarridgeiae pot produce boala la gazde imunocompromise.

Raspandire - Afecteaza in mod egal femeile si barbatii, mai frecvent la copii si adultii tineri. Cele mai multe cazuri apar in timpul verii tarzii, toamna si in lunile de iarna.

Sursa - Pisicile domestice sunt principalii vectori si rezervor pentru Bartonella henselae. Nu exista dovezi de boala clinica manifestata la pisici, nici macar in cazurile cu bacteriemie clinica demonstrata. Puricii si capusele pisicilor pot fi infectate, dar rolul lor in transmitere nu este complet definit.

Mod de transmitere - Peste 90% din pacienti relateaza un istoric de zgarietura, muscatura, lingere sau alta expunere la o pisica tanara sau pui de pisica sanatosi. Zgarietura sau muscatura de caine, muscatura de maimuta, contactul cu iepurii, pui sau cai au fost de asemenea raportate anterior sindromului. Puricii pisicilor (Ctenocephalides felis) transmit Bartonella henselae intre pisici, dar nu au rol clar in transmiterea la om.

Perioada de incubatie variaza, de obicei, 3-14 zile de la inoculare la leziunea primara si 5-50 zile de la inoculare la limfadenopatie.

Limforeticuloza benigna - Simptome

Simptomele frecvente pe care oamenii le manifesta la boala zgarieturii de pisica includ:

 • blister la locul muscaturii sau zgarieturilor;
 • umflarea ganglionilor limfatici in apropierea locului de muscatura sau zgarieturi;
 • oboseala;
 • dureri de cap;
 • o febra de grad scazut, care este mai mare de 37,6 ° C (37 ° C), dar sub 37 ° C;
 • dureri de corp.

Simptomele mai putin frecvente ale bolii zgarieturii de pisica includ:

 • pierderea poftei de mancare;
 • pierdere in greutate;
 • durere de gat.

Limforeticuloza benigna - Tratament

Diagnosticul corect in boala zgarieturii de pisica

Diagnosticul se bazeaza pe un tablou clinic consistent (adenopatie asociata cu manifestari sistemice, poate asocia complicatii severe: febra 38-39°C, anorexie, cefalee, splenomegalie, neuroretinita, afectiuni cutanate ca eritemul nodos, combinat cu artrita, encefalita etc.) combinat cu evidentierea serologica a anticorpilor pentru Bartonella henselae.

Tratamentul in boala zgarieturii de pisica

Tratamentul bolii necomplicate la pacienti imunocompetenti nu e indicat, dar toti pacientii imunocompromisi trebuie tratati timp de 1-3 luni. Administrarea prelungita (cel putin o luna) a antibioticelor cum ar fi eritromicina, rimfampicina, ciprofloxacina sau gentamicina este eficienta in formele diseminate intalnite la persoanele cu infectie HIV.

Ca masura de prevenire, se recomanda curatarea atenta a zgarieturilor si muscaturilor de pisica poate fi de ajutor. Controlul puricilor este foarte important pentru a preveni continuarea infestarii pisicilor.

Pediatrie, Boli Infectioase - alte afectiuni

 •  
 • 1 of 14
Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical