Despre mentruația neregulată
Majoritatea femeilor au perioade menstruale care durează patru până la șapte zile. De obicei, menstruația are loc la fiecare 28 de zile, dar ciclurile menstruale normale pot varia de la 21 de zile până la 35 de zile. De fapt, durata medie a ciclului este de 28 de zile.
Numeroși factori, cum ar fi modificări ale nivelurilor hormonale, stresul, anumite condiții de sănătate sau medicamentele pot provoca menstruație neregulată.
Menstruația neregulată este considerată atunci când:
- ciclurile menstruale apar la mai puțin de 21 de zile sau la mai mult de 35 de zile;
- lipsesc trei sau mai multe perioade menstruale la rând;
- fluxul menstrual (sângerarea) este mult mai intens sau mai ușor decât de obicei;
- sângerări care durează mai mult de șapte zile;
- durata de timp dintre cicluri variază cu mai mult de nouă zile. De exemplu, un ciclu este de 28 de zile, următorul este de 37 de zile și următorul este de 29 de zile;
- menstruațiile sunt însoțite de dureri severe, crampe, greață sau vărsături;
- sângerări care apar între menstruații, după menopauză sau după actul sexual.
Ciclul menstrual al fiecărei femei poate să nu fie întotdeauna previzibil, lucru considerat firesc. Este normal să existe ușoare variații în numărul de zile dintre ciclurile menstruale sau să apară perioade menstruale cu fluctuații ale sângerărilor, de la mai abundente la mai ușoare.
Neregularitățile menstruale pot fi destul de frecvente, iar un ciclu nu trebuie considerat „normal” doar în cazul în care poate fi prezis cu exactitate.
Pentru ca un ciclu menstrual să fie considerat neregulat trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții:
- Amenoree. Menstruația se oprește complet, absența unei menstruații timp de 90 de zile sau mai mult fiind considerată anormală (cu excepția cazului în care sunteți însărcinată, alăptați sau sunteți la menopauză). Dacă menstruația nu apare până la vârsta de 15 sau 16 ani sau în trei ani de la dezvoltarea sânilor, este posibil să aveți amenoree, nozologie ale cărei cauze pot fi foarte variate.
- Oligomenoree. Menstruația apare rar, în sensul în care pot trece mai mult de 35 de zile între menstruații sau există doar șase până la opt cicluri menstruale pe an.
- Dismenoree. Perioadele de menstruație sunt însoțite de episoade dureroase și crampele menstruale severe.
- Sângerare uterină anormală. Apare o sângerare prelungită între perioadele lunare sau există o sângerare extrem de abundentă în perioada menstruală.
Menstruațiile neregulate pot îngreuna încercarea de a obține o sarcină deoarece momentele în care o femeie ovulează pot fi, de asemenea, neregulate. Femeile la care menstruația este neregulată pot avea perioade lungi de timp în care nu ovulează.
Cu toate acestea, ciclul neregulat nu face imposibilă obținerea sarcinii.
Cauze
Cauzele ciclului neregulat sau oligomenoreea pot apărea din mai multe motive. Multe dintre acestea au legătură cu nivelurile hormonale.
Estrogenii, progesteronul și hormonul foliculostimulant sunt principalii hormoni responsabili de reglarea ciclului menstrual. Dacă ceva perturbă sau modifică modul în care acești hormoni cresc și scad în fiecare ciclu, atunci pot apărea menstruațiile neregulate.
Ocazional, pot apărea și menstruații neregulate care nu ridică motive de îngrijorare. Factorii care pot contribui la apariția unor astfel de cicluri neregulate includ:
- schimbări hormonale naturale;
- controlul hormonal al nașterilor;
- stresul;
- exerciții fizice de anduranță;
- pierderea sau adaosul brusc în greutate.
Modificările hormonale naturale sunt normale în timpul timpul pubertății, când organismul suferă modificări semnificative. Poate dura câțiva ani până când hormonii care reglează menstruația să se echilibreze. În toată această perioadă, este un lucru obișnuit să se manifeste menstruațiile neregulate.
Afecțiunea poate apărea și după naștere și în timpul alăptării, până când echilibrul hormonal revine la normal după naștere.
Alăptarea, în special alăptarea exclusivă și frecventă, poate suprima ovulația, determinând oprirea menstruației. În termeni medicali, fenomenul se numește amenoree lactațională.
Menstruațiile devin neregulate și în timpul perimenopauzei, care este etapa premargătoare a menopauzei și în care nivelul hormonilor se dezechilibrează pe seama ciclurilor menstruale anovulatorii. Ciclurile menstruale se pot rări din ce în ce mai mult, până când încetează complet.
Neregularitatea ciclului menstrual se poate manifesta și după debutul medicației anticoncepționale. Controlul hormonal în aceste cazuri funcționează prin oprirea ovulației. Aceasta înseamnă că nu va exista o menstruație adevărată în timp este folosită medicația. La unele femei, pastilele anticoncepționale ar putea avea ca efect lipsa totală a menstruației, în timp ce la altele vor apărea sângerări asemănătoare cu o menstruație.
Există și factori care depind de stilul de viață și care pot influența declanșarea unor cicluri menstruale neregulate. Perturbările sau schimbările în rutina zilnică pot avea un impact asupra ciclului menstrual.
Factori de risc
Factorii de risc care pot determina apariția ciclurilor neregulate au legătură cu posibile afecțiuni, cum ar fi:
- Sindromul ovarelor polichistice - este o afecțiune a ovarelor în care se dezvoltă chisturi și care determină niveluri ridicate de testosteron, cu efect de întârziere a ovulației și menstruației;
- Tulburări de alimentatie - anorexia, bulimia și alte tulburări alimentare pot provoca menstruații absente sau neregulate. Orice pierdere severă în greutate determină o dereglare a ciclului menstrual;
- Activitate sportivă excesivă - femeile care fac exerciții fizice intense pot avea menstruații neregulate;
- Endometrioza - este o afecțiune în care celulele care cresc, de obicei, în interiorul uterului se implantează în afara acestuia. Aceste celule alcătuiesc mucoasa uterului, care se îngroașă și produce sângerări la fiecare ciclu menstrual;
- Boala tiroidiană - tiroida produce hormoni care afectează metabolismul, ritmul cardiac și alte funcții de bază. De asemenea, ajută la controlul momentului ovulației și al menstruației. Persoanele cu hipertiroidism produc prea mult hormon tiroidian, în timp ce cei cu hipotiroidism nu produc suficient. Boala tiroidiană poate modifica tiparele menstruale și poate determina oprirea ovulației, la unele persoane.
Simptome
Simptomele dereglărilor menstruale și care ar trebui să vă determine să solicitați un consult medical de specialitate sunt:
- durere severă (crampe) în timpul menstruației sau între menstruații;
- şângerări neobișnuit de abundente sau eliminarea unor cheaguri mari;
- secreții vaginale urât mirositoare;
- un ciclu care durează mai mult de șapte zile;
- sângerări vaginale sau spotting între menstruații ori după ce ați trecut prin menopauză;
- menstruații care devin foarte neregulate după cicluri menstruale regulate;
- greață sau vărsături în timpul menstruației.
Diagnostic
Pentru un diagnostic cert de menstruație neregulată, medicul specialist va proceda la examinare fizică completă, evaluări ale funcţiei tiroidiene și testare a tensiunii arteriale. Medicul poate solicita și analize de sânge pentru a identifica o eventuală anemie.
Prin examenul ginecologic se va verifica prezența oricăror anomalii uterine, cum ar fi polipi, fibroame cervicale sau infecții. Acestea sunt posibile cauze mai puţin comune ale ciclului menstrual neregulat, dar trebuie luate în considerare.
Medicul va efectua și o ecografie în scopul de a evalua uterul, ovarele și trompele uterine.
Alte investigații ar putea implica examenul Papanicolau și secreţia vaginală. Dacă este depistată o infecție, se vor prescrie antibiotice.
Tratament
Tratamentul pentru menstruația neregulată depinde de cauza de bază.
Medicamentele sunt, adesea, primul tratament administrat pentru gestionarea menstruației neregulate. Dacă medicamentele nu stabilizează ciclul menstrual și nu ameliorează simptomele, medicul specialist ar putea recomanda o intervenție chirurgicală.
Medicamentele folosite în tratarea menstruatiei neregulate includ:
- anticonceptionalele: sângerarea neregulată sau abundentă, cauzată de fibromul uterin, endometrioză sau alte afecțiuni medicale, poate fi gestionată cu ajutorul anticonceptionalelor. Aceste medicamente, care sunt contraceptive cu estrogen și progesteron, pot ajuta la reglarea ciclului;
- medicamente prescrise pentru tratarea sângerării menstruale abundente;
- analgezice: cu rol în ameliorarea durerilor sau a crampelor ușoare până la moderate;
- terapia hormonală: poate fi utilă dacă menstruația neregulată se datorează perimenopauzei. De asemenea, poate ajuta și la gestionarea altor simptome ale menopauzei, cum ar fi uscăciunea vaginală și bufeurile;
- Antibiotice: se pot administra antibiotice dacă motivul sângerării neregulate este o infecţie.
Există și opțiuni de tratament chirurgical, în funcție de afecțiunea care determină menstruația neregulată, de vârstă sau de intenția de a obține o sarcină.
Tratamentele chirurgicale pentru cicluri menstruale neregulate includ:
- Ablația endometrului - este o procedură care utilizează diferite tipuri de energie pentru a distruge țesutul care căptușește uterul, astfel încât să se diminueze sângerările abundente din timpul menstruației;
- Miomectomie - o procedură de îndepărtare a fibromului uterin, cauză a sângerării neregulate;
- Embolizarea arterei uterine - o procedură care limitează sau întrerupe alimentarea cu sânge a uterului, pentru a controla fibromul uterin;
- Histerectomie - în cazuri severe, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta excesul de țesut endometrial care crește în pelvis sau abdomen. O histerectomie poate reprezenta o ultimă soluție dacă uterul a fost grav afectat.
Complicații
Menstruațiile neregulate nu sunt, de obicei, dăunătoare. Cu toate acestea, pe termen lung, poate crește riscul dezvoltării altor condiții, cum ar fi:
- Anemia prin deficit de fier. Sângele conține fier, iar dacă menstruațiile sunt abundente și frecvente, pot provoca un deficit de fier.
- Infertilitate. Menstruațiile neregulate pot fi o cauză a lipsei de ovulație, condiție egală cu infertilitatea.
- Osteoporoza. Ovulația este o sursă de estrogeni, hormoni care ajută la menținerea oaselor puternice. Deficiențele la nivelul ovarelor, care implică ovulații rare, pot determina creșterea riscului de a dezvolta osteoporoză, ca urmare a scăderii nivelului de estrogeni.
- Boli cardiovasculare. Lipsa de estrogeni poate crește riscul de boli cardiovasculare.
- Hiperplazia endometrială. Menstruațiile neregulate pe perioade îndelungate pot crește riscul de hiperplazie endometrială (îngroșarea mucoasei uterului). Acest lucru crește riscul de cancer endometrial.
Prevenție
Pentru a reduce șansele de a dezvolta o menstruație neregulată, există câteva recomandări:
- Mențineți un stil de viață sănătos, cu exerciții fizice moderate și aport de alimente hrănitoare.
- Orice scădere în greutate trebuie făcută treptat, fără diete care limitează drastic aportul caloric și alimentar.
- Asigurați-vă că vă odihniți suficient.
- Practicați tehnici de relaxare și reducere a stresului.
- Reduceți rutinele de exerciții prelungite sau intense.
- Utilizați pilule contraceptive sau alte metode contraceptive conform instrucțiunilor.
Bibliografie
- Levine, Beth. “What Are Irregular Periods: Treatment, Pregnancy, and More.” EverydayHealth.com, 11 May 2020, www.everydayhealth.com/pms/irregular-periods.aspx
- https://www.facebook.com/WebMD. “Why Is My Period so Random?” WebMD, WebMD, 6 Apr. 2017, www.webmd.com/women/why-is-my-period-so-random
- Villines, Zawn. “What to Know about Irregular Periods.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 24 Nov. 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/178635
Alte afecțiuni similare
Meningita subacuta si cronica
Inflamatia meningeala care dureaza mai mult de doua saptamani (meningita subcutanata) sau mai mult de o luna (meningita cronica) poate avea cauze infectioase sau...
Vezi detalii
Menopauza
Menopauza este o perioadă în viața oricărei femei ce se caracterizează printr-o reducere a producției de hormoni sexuali (estrogen, progesteron). De asemenea, în cursul...
Vezi detalii
Menoragie
Menoragia este termenul medical folosit pentru a descrie menstruația abundentă și prelungită. Deși fluxul menstrual semnificativ este ceva obişnuit, multe femei nu au o...
Vezi detalii
Metatarsalgie
Metatarsalgia este un simptom caracterizat prin durere și disconfort în partea anterioară a tălpii piciorului, în special în zona capetelor osoase ale metatarsienelor,...
Vezi detalii
Metroragie
Sângerarea uterină anormală este acea sângerare care apare în perioada dintre menstruații, sângerarea prelungită sau o menstruație abundentă (fluxul menstrual normal...
Vezi detalii
Miastenia acuta transversa
Miastenia acuta transversa consta in inflamatia acuta a substantei cenusii si albe la nivelul uneia sau mai multor segmente spinale adiacente, de obicei toracice.
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.