Miastenia acuta transversa

Miastenia acuta transversa consta in inflamatia acuta a substantei cenusii si albe la nivelul uneia sau mai multor segmente spinale adiacente, de obicei toracice.

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist
Ionita Mariana,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 13

Miastenia acuta transversa - Cauze / agent infectios / factori de risc

Printre cauze se numara inflamatiile postinfectioase, scleroza multipla, procesele inflamatorii autoimune,vasculitele si medicametele.

Miastenia acuta transversa poate fi prezenta la pacienti cu vasculita, scleroza multipla, infectii microplasmice, boala Lyme, sifilis, TBC sau meningoencefalita virala, precum si la pacientii ce consuma amfetamina, heroina sau medicamente antiparazitare sau antifungice. 

Mecanismul fiziopatologic este adesea necunoscut insa unele cazuri apar dupa infectii virale sau vaccinare, sugerand o reactie autoimuna. Inflamatia tinde sa afecteze difuz maduva la unul sau mai multe nivele, afectand toate functiile medulare.

Miastenia acuta transversa - Simptome

Simptomatologia consta in deficite bilaterale senzitivo-motorii si sfincteriene sub nivelul leziunii.  

Pot aparea durere de spate, de gat sau cefalee. In decurs de ore sau zile simptomatologia ce se dezvolta este reprezentata de o senzatie de constrictie toracica sau abdominala in forma de banda, slabiciune, furnicaturi si parestezii ale membrelor inferioare. Deficitele pot progresa inca un numar de zile pana la constituirea mielopatiei senzitivo-motori tranverse complete, determinand aparitia paraplegiei, pierderea sensibilitatii sub nivelul leziunii, retentie urinara si incontinenta pentru fecale

Ocazional, sensibilitatea proprioceptiva si cea vibratorie sunt crutate, cel putin initial. Sindromul apare ocazional la pacientii cu scleroza multipla, LES sau cu sindrom antifosfolipidic. La circa 10%-20% dintre pacientii la care nu se desfasoara nicio cauza vor dezvolta SM.

Miastenia acuta transversa - Tratament

Diagnosticul miasteniei acute transverse

Diagnosticul este pus de obicei pe imaginile RMN, examenul LCR si testele de sange. Administrati precoce, corticosteroizii intravenos si plasmafereza pot fi de ajutor.

Diagnosticul este sugerat de mielopatia senzitivo-motorie transversa cu deficite segmentare. Punerea diagnosticului necesita efectuarea de investigatii: RMN si examenul LRC. Imaginile RMN vizualizeaza, in mod tipic, tumefierea spinala si ajuta la excluderea altor cauze de disfunctie medulara, tratabile (ex. compresia medulara). LRC contine, de obicei, monocite, proteine in cantitate usor crescuta si index IgG crescut (normal  ≤ 0,85). Testele pentru evidentierea altor cauze, tratabile, sunt: radiografia toracica, PPD (testare cutanata la tuberculina), testele serologice pentru mycoplasma, pentru boala Lyme, concentratiile de folfati si vitamina B12, VSH, anticorpii antinucleari si VDRL din probele de LCR si sange. Din anamneza poate reiesi o etiologie legata de administrarea unui medicament. Se va efectua RMN cerebral: scleroa multipla se dezvolta la 50% dintre cei ce prezinta leziuni multiple, de mari dimensiuni, periventriculare, in T2 si la 5% dintre cei ce nu prezinta aceste leziuni.

In general, cu cat evolutia este mai acuta, cu atat prognosticul este mai greu. Durerea indica existenta unei inflamatii mai severe. Aproximativ 1/3 dintre pacienti au o evolutie buna, 1/3 raman cu un grad de slabiciune si senzatia de mictiuni imperioase si 1/3 raman tintuiti la pat si inconstienti.

Tratamentul miasteniei acute transverse

Tratamentul consta in masuratori suportive si corectarea cauzelor.

Tratamentul este dictat de etiologie sau de boala asociata, in rest este suportiv. In cazurile idiopatice de boala, datorita posibilitatii unei cauze autoimune, se administreaza adesea doze mari de corticosteroizi, urmate de plasmafereza. Nu s-a dovedit inca eficacitatea acestor tratamente.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical