Miastenia gravis

Miastenia gravis este o boala autoimuna ce consta in fatigabilitate ce se instaleaza cu usurinta si duce la slabiciune musculara fluctuanta. Este determinata de distructia mediata celular si prin anticorpi ai receptorilor anticolinei. 

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic specialist
Hertea Cristina,Doctor
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 13

Miastenia gravis - Cauze / agent infectios / factori de risc

Miastenia gravis este rezultatul atacului autoimun asupra receptorilor postsinaptici de acetilcolina, ducand la intreruperea transmisiei neuromusculare.

Boala este cel mai frecvent intalnita la femeile tinere, la care se manifesta de regula pana in 40 de ani. Ea poate aparea insa la orice varsta, chiar si la nou nascut sau la barbati sau femei de peste 60 de ani. Exista si forme de miastenia gravis congenitala sau aparuta in copilarie, in care sunt implicate mecanisme diferite, chiar daca simptomatologia este foarte asemanatoare.

Miastenia gravis - Simptome

Cele mai frecvente simptome sunt reprezentate de ptoza palpebrala, diplopie si slabiciune musculara dupa exercitiu fizic. Slabiciunea dispare cand muschii afectati sunt in repaus dar reapare la o noua activitate motorie. 

La 40%-85% dintre pacienti sunt afectati muschii globului ocular iar in primii trei ani de la debut dupa afectarea oculara se va dezvolta miastenia generalizata. Frecvent apare slabicune musculara la nivelul portiunii proximale a membrelor. Unii pacienti se prezinta la medic cu urmatoarele simptome: modificarea vocii, disfagie, regurgitatii nazale. Nu exista modificari de sensibilitate sau de reflexe osteotendinoase. Manifestarile fluctueaza ca intensitate in decurs de ore sau zile.

Criza miastenica. La 10% dintre pacienti poate aparea o tetrapareza severa, generalizata sau o slabiciune a musculaturii respiratorii, amenintatoare de viata, datorata adesea unei infectii care reactiveaza sistemul imun.

Miastenia gravis - Tratament

Diagnosticarea miasteniei gravis

Diagnosticul este sugerat de semnele si simptomele specifice bolii si este confirmat de teste diagnostice - proba la edrofonium administrat intravenos ce determina o scurta ameliorare a slabiciunii musculare.

Chiar daca testul este pozitiv, pentru confirmarea diagnosticului este necesara efectuarea anumitor teste: determinarea concentratiei serice a anticorpilor antireceptori de acetilcolina, electromiografie (EMG) sau ambele. 

Odata pus diagnosticul de miastenia gravis, se impune efectuarea de CT sau RMN toracic pentru a verifica existenta unui timom (tumora benigna sau maligna dezvoltata pe seama timocitelor - celulele timusului).

Tratamentul miasteniei gravis

Tratamentul consta in administrarea de medicamente anticolinesterazice, imunosupresoare, corticosteroizi, timectomie si plasmafereza.

Ortopedie, Neurologie - alte afectiuni

  •  
  • 1 of 16
Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical