Miastenia gravis

Miastenia gravis este o boala autoimuna ce consta in fatigabilitate ce se instaleaza cu usurinta si duce la slabiciune musculara fluctuanta. Este determinata de distructia mediata celular si prin anticorpi ai receptorilor anticolinei. 

Medici specialiști - Neurologie

Neagu Oana-Camelia
Neagu Oana-Camelia
Medic Primar
Neagu Oana-Camelia
Neagu Oana-Camelia
Medic Primar

Neurologie

Resit Clara
Resit Clara
Medic Primar
Resit Clara
Resit Clara
Medic Primar

Neurologie

DI
Dunca Ioana
Medic Specialist
DI
Dunca Ioana
Medic Specialist

Neurologie

SILD
Sarffy Ingrid Letitia Diana
Medic Specialist
SILD
Sarffy Ingrid Letitia Diana
Medic Specialist

Neurologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Miastenia gravis este rezultatul atacului autoimun asupra receptorilor postsinaptici de acetilcolina, ducand la intreruperea transmisiei neuromusculare.

Boala este cel mai frecvent intalnita la femeile tinere, la care se manifesta de regula pana in 40 de ani. Ea poate aparea insa la orice varsta, chiar si la nou nascut sau la barbati sau femei de peste 60 de ani. Exista si forme de miastenia gravis congenitala sau aparuta in copilarie, in care sunt implicate mecanisme diferite, chiar daca simptomatologia este foarte asemanatoare.

Simptome

Cele mai frecvente simptome sunt reprezentate de ptoza palpebrala, diplopie si slabiciune musculara dupa exercitiu fizic. Slabiciunea dispare cand muschii afectati sunt in repaus dar reapare la o noua activitate motorie. 

La 40%-85% dintre pacienti sunt afectati muschii globului ocular iar in primii trei ani de la debut dupa afectarea oculara se va dezvolta miastenia generalizata. Frecvent apare slabicune musculara la nivelul portiunii proximale a membrelor. Unii pacienti se prezinta la medic cu urmatoarele simptome: modificarea vocii, disfagie, regurgitatii nazale. Nu exista modificari de sensibilitate sau de reflexe osteotendinoase. Manifestarile fluctueaza ca intensitate in decurs de ore sau zile.

Criza miastenica. La 10% dintre pacienti poate aparea o tetrapareza severa, generalizata sau o slabiciune a musculaturii respiratorii, amenintatoare de viata, datorata adesea unei infectii care reactiveaza sistemul imun.

Tratament

Diagnosticarea miasteniei gravis

Diagnosticul este sugerat de semnele si simptomele specifice bolii si este confirmat de teste diagnostice - proba la edrofonium administrat intravenos ce determina o scurta ameliorare a slabiciunii musculare.

Chiar daca testul este pozitiv, pentru confirmarea diagnosticului este necesara efectuarea anumitor teste: determinarea concentratiei serice a anticorpilor antireceptori de acetilcolina, electromiografie (EMG) sau ambele. 

Odata pus diagnosticul de miastenia gravis, se impune efectuarea de CT sau RMN toracic pentru a verifica existenta unui timom (tumora benigna sau maligna dezvoltata pe seama timocitelor - celulele timusului).

Tratamentul miasteniei gravis

Tratamentul consta in administrarea de medicamente anticolinesterazice, imunosupresoare, corticosteroizi, timectomie si plasmafereza.

Coduri de diagnostic asociate
  • Miastenia
Specialități asociate
  • Neurologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.