medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Mononeuropatie

Mononeuropatie

Descoperă informații utile despre mononeuropatie: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Neuropatia este un grup de afectiuni care afecteaza nervii din afara creierului si maduvei spinarii (nervii periferici). Mononeuropatia descrie o afectiune in care doar un singur nerv sau grup nervos este deteriorat. Aceasta boala afecteaza negativ partea corpului asociata cu acel nerv sau grupa nervoasa, provocand o pierdere de senzatie, miscare sau functie in acea parte a corpului. Mononeuropatia poate afecta orice parte a corpului.

Exista mai multe forme de mononeuropatie, care variaza in seriozitate, raritate si simptome. Una dintre cele mai frecvente forme de mononeuropatie este sindromul tunelului carpian. Sindromul tunelului carpian rezulta din presiunea asupra nervului median din brat, care poate duce la amorteala, leziuni musculare si slabiciune la nivelul mainilor si degetelor. Exista si cateva forme de mononeuropatie craniana, care afecteaza nervii originari din craniu. Mononeuropatia VI craniana, de exemplu, poate impiedica miscarile eficiente ale ochilor si poate provoca o viziune dubla.

Tipuri de mononeuropatie

Exista doua tipuri de neuropatie. Cand simptomele se dezvolta lent, se numeste neuropatie cronica. Cand simptomele apar brusc, se numeste neuropatie acuta.

Neuropatia poate fi mostenita. Cea mai frecventa forma de neuropatie ereditara este boala Charcot-Marie-Tooth, care este un grup de neuropatii motorii si senzationale care afecteaza bratele si picioarele.

Neuropatia dobandita este mult mai frecventa si este de obicei cauzata de boala sau vatamare. Leziunile nervoase cauzate de diabet se numesc neuropatie diabetica. Cand cauza nu este cunoscuta, se numeste neuropatie idiopatica.

Mononeuropatia se poate intampla in orice parte a corpului. Exista mai mult de 100 de tipuri de neuropatie periferica. Unele dintre cele mai frecvente sunt:

  • Disfunctia nervului axilar;
  • Sindromul tunelului carpian;
  • Disfunctie nervoasa peroneala comuna;
  • Mononeuropatie craniana;
  • Neuropatie femurala;
  • Disfunctie nervoasa radiala;
  • Disfunctia nervului ulnar;
  • Picatura unilaterala a piciorului;
  • Disfunctia nervului sciatic;
  • Radiculopatie toracica/lombara.

Ce cauzeaza mononeuropatia

Traumatismele reprezinta cea mai frecventa cauza a mononeuropatiilor. 

Activitatea musculara violenta sau supraextensia fortata a unei articulatii, precum si micile traumatisme recurente (de exemplu apucarea puternica a uneltelor de mica dimensiune, vibratiile excesive ale ciocanelor cu aer comprimat) pot determina neuropatie focala.Exercitarea unei presiuni prelungite, neintrerupte la nivelul proeminentelor osoase poate determina neuropatii de presiune care de regula afecteaza nervii superficiali (ulnar, radial, peronier), in special in cazul persoanelor slabe. Astfel de presiuni pot fi exercitate in timpul intoxicatiilor, mersului pe bicicleta sau anesteziei. 

Compresia nervilor in interiorul canalelor inguste determina apartitia neuropatiilor “de prindere in capcana” (de exemplu sindromul de tunel carpian). Compresia nervului de catre o tumora, hiperostoza sau datorita posturilor incordate prelungite (de exemplu cele din timpul gradinaritului) pot determina paralizii de compresie. Hemoragiile de la nivelul nervilor, expunerea la frig sau radiatii sau invazia tumorala directa pot fi de asemenea cauze de neuropatie.

Mononeuropatia multipla (nevrita multiplex) este de obicei secundara bolilor de tesut conjunctiv (de exemplu poliartita nodoasa, LES, sindromul Sjogren, RAA), sarcoidozei, bolilor metabolice (de exemplu diabet, amiloidoza) sau bolilor nervoase (de exemplu boala Lyme, infectia HIV, lepra). Diabetul determina de obicei polineruopatie senzitivo-motorie distala.

Alte cauze includ:

  • Afectiuni si infectii autoimune, inclusiv artrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, herpes, sifilis, boala Lyme, sindromul Guillain-Barré si virusul imunodeficientei umane (HIV);
  • Niveluri improprii de vitamine E, B1, B6, B9, B12 si niacina;
  • Unele medicamente, inclusiv chimioterapia;
  • Expunerea la substante chimice industriale, solventi si metale grele precum mercurul si plumbul;
  • Alcoolism.

Factorii de risc ai mononeuropatiei

Oricine poate dezvolta mononeuropatie, dar riscul creste pe masura ce imbatraniti. Aceasta afectiune este mai frecventa la barbati decat la femei si afecteaza mai mult caucazienii decat alte rase. Activitatile care implica miscare repetitiva va prezinta un risc mai mare pentru neuropatie legata de compresie.

Simptomele mononeuropatiilor

Mononeuropatiile singulare si multiple se caracterizaza prin durere, slabiciune musculara si parestezie in teritoriul de distributie al nervului sau nervilor afectati.

Simptomele specifice depind de nervii care sunt afectati si pot include:

  • Pierderea senzatiei;
  • Furnicaturi si ardere;
  • Lipsa de sentiment, amorteala;
  • Lipsa coordonarii;
  • Pierderea reflexelor;
  • Rasucire musculara, crampe sau spasme;
  • Dificultate de miscare, paralizie.

Afectarea nervoasa motorie pura debuteaza cu durere si slabiciune musculara iar afectarea nervoasa sensitiva pura cu perturbari de sensibilitate fara afectare motorie. Mononeuropatia multipla este adesea asimetrica la debut, nervii putand fi implicati toti deodata sau in mod progresiv. Implicarea larga a mai multor nervi poate simula o polineuropatie.

Pareza nervului ulnar de la nivelul cotului este cauzata adesea de traumatismul nervului in santul ulnar al cotului datorita sprijinirii repetate in cot sau prin cresterea osoasa asimetrica dupa o fractura osoasa in copilarie (pareza ulnara tardiva). Compresia la nivelul cotului poate determina parestezia si un deficit senzitiv la nivelul degetului 5 si in jumatatea mediala a degetului 4. Poate aparea un deficit motor si o atrofie la nivelul abductorului policelui, abductorului degetului 5 si muschiului interosos. Pareza severa, cronica ulnara poate determina o deformare “in ghiara” a mainii.

Sindromul tunelului carpian poate fi uni- sau bilateral. Apare in urma compresiei nervului median la nivelul articulatiei pumnului intre ligamentul carpian transvers superficial si tendoanele flexorilor muschilor antebratului. Compresia determina parestezie in regiunea radio-palmara a mainii si durere la nivelul pumnului si palmei. Poate aparea durere si la nivelul antebratului si a umarului. Durerea poate fi mai severa in cursul noptii. Poate urma un deficit senzitiv la nivelul regiunii palmare a primelor trei degete si un deficit motor si atrofie la nivelul muschilor ce controleaza abductia policelui si opozitia. 

Paralizia nervului peronier este detreminata de compresia nervului de partea laterala a gatului fibular. Acest fenomen este mai frecvent in randul pacientilor emaciati, tintuiti la pat si a persoanelor slabe ce folosesc in mod obisnuit postura de incrucisare a picioarelor determinanad aparitia piciorului balant si, ocazional, un deficit senzitiv in regiunea antero-laterala a gambei si partii dorsale a labei piciorului sau la nivelul spatiului dintre primul si al dolea os metatarsian.

Paralizia nervului radial (pareza de “sambata noaptea”) este determinata de compresiunea nervului de planul humerusului ca si atunci cand bratul este tinut peste spatarul unui scaun pentru o perioada lunga de timp (de exemplu in cursul unei intoxicatii sau a unei perioade de somn profund). Simptomatologia tipica consta in deficitul motor al pumnului si al extensiilor degetelor si in pierderea sensibilitatii in regiunea dorsala a primului muschi interosos dorsal.

Diagnosticarea mononeuropatiei

Daca aveti simptome de leziuni nervoase mergeti la medicul cat mai curand posibil. Acesta va efectua un examen medical minutios. Testele de diagnostic pot ajuta la determinarea cauzei starii tale. Acestea pot include:

  • Electromiograma (EMG), care inregistreaza activitatea electrica in muschi;
  • Studii de conducere nervoasa, care inregistreaza viteza activitatii electrice in nervi;
  • Biopsie nervoasa, in care medicul dumneavoastra va elimina o mica parte din nerv pentru a cauta daune.

Daca medicul dumneavoastra suspecteaza ca mononeuropatia este cauzata de o vatamare sau ca lezarea nervului este un simptom al unei afectiuni autoimune, acesta poate comanda unul dintre urmatoarele teste pentru a confirma diagnosticul:

  • Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN);
  • Tomografie computerizata (tomografie);
  • Radiografie;
  • Panou de anticorpi antinucleari;
  • Proteina C-reactiva;
  • Factorul reumatoid;
  • Rata de sedimentare;
  • Analize de sange;
  • Teste tiroidiene.

Tratamentul mononeuropatiei

Tratamentul se adreseaza cauzei, folosindu-se uneori antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), injectare de corticosteroizi si, in cazurile severe, interventie chirurgicala.

Tratamentul mononeuropatiilor determinate de compresiune depinde de cauza etiologica. 

Adesea, compresiile exercitate constant, de neinlaturat (de exemplu exercitate de catre o tumora) trebuie rezolvate chirurgical.

Simptomatologia compresiilor tranzitorii se amelioreaza, de obicei, prin odihna, caldura, administrarea de AINS sau modificarea sau evitarea activitatii cauzatoare. 

Pacientii cu sindrom de tunel carpian beneficiaza uneori de injectiile cu corticosteriozi.

Kinetoterapia poate fi folosita pentru a ajuta la mentinerea fortei musculare in zona afectata a corpului. 

In toate cazurile se folosesc bandaje si dispozitive de imobilizare pana la vindecare. Atunci cand simptomatologia progreseaza in ciuda tratamentului conservator in indica interventia chirurgicala.

Bibliografie

www.healthline.com

Biblioteca de medicina a Statelor Unite

Clinica Cleaveland

www.mdsmanuals.com

Echipa medicală - Neurologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.