medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Negi

Negi

Alte denumiri: Veruci

Descoperă informații utile despre negi: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre negi (veruci)

O verucă (neg) este o leziune benignă frecvent întâlnită, cauzată de infecția cu papilomavirusul uman (HPV), în care sunt frecvent afectate tegumentele extremităților, ale regiunii genitale și mucoasele genitală, orală și laringiană.

negii

Cauze

Negii apar în urma infectării cu papilomavirusul uman (HPV), un virus ADN. Există peste 150 de tipuri de HPV cunoscute, dintre care doar unele infectează pielea, dând naștere unor varietăți de prezentări clinice.

Infecția începe în stratul bazal al epidermului, provocând proliferarea keratinocitelor (celulele pielii) cu hiperkeratoză și producerea de particule de virus infecțios - negul. Cele mai frecvente tipuri de HPV care infectează pielea sunt tipurile 1, 2, 3, 4, 10, 27, 29 și 57.

HPV se răspândește prin contact direct piele pe piele sau prin autoinoculare. Dacă un neg este zgâriat sau scărpinat, se poate dezvolta sub unghie (negul subunghial) sau virusul se poate răspândi într-o altă zonă a pielii. Perioada de incubație poate fi de până la 12 luni, în funcție de cantitatea de virus inoculată.

Factori de risc

Negii sunt deosebit de frecvenți la copiii de vârstă școlară și la adulții tineri (care reprezintă principalul rezervor de virus), dar pot apărea la orice vârstă.

Persoanele cu diverse dermatite, din cauza barierei cutanate defectuoase, pot dezvolta acest tip de infecție. De asemenea, persoanele cu imunosupresie indusă de medicamente, cum ar fi consumul de azatioprină sau ciclosporină pe termen lung sau indusă de infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV) au risc crescut de infecție cu HPV.

Transmiterea este favorizată de microtraumatisme (astfel se explică localizarea pe mâini, genunchi) și de frecventarea piscinelor. Unele profesii (veterinari sau măcelari) au un risc epidemiologic ridicat, demonstrat prin prevalența mare a verucilor mâinilor. Verucile ano-genitale se transmit prin contact sexual. Incidența lor este în creștere, în paralel cu cea a altor maladii cu transmitere sexuală.

Simptome

Negii pot fi de mai multe forme și, în funcție de tipul de veruci, dau simptome diferite.

Negii obișnuiți (verucile vulgare) se prezintă sub forma unor leziuni rotunde supradenivelate, asemănătoare conopidei, cu o suprafață aspră, reliefată și hiperkeratozică, cu dimensiuni cuprinse între 1 mm și 1 cm sau mai mult. Ele pot fi solitare sau multiple. Negii obișnuiți se găsesc cel mai adesea pe genunchi, în spatele degetelor de la mâini sau de la picioare și în jurul unghiilor (periunghial - sunt dureroși și pot determina modificări unghiale).

Negii plantari (verucile plantare) au două varietăți clinice. Verucile plantare profunde sunt cauzate de infecția cu HPV 1, sunt discoide, întrerup cadrilajul normal al pielii, sunt înconjurate de un inel cornos, au culoarea pielii și pot prezenta puncte brun-negre pe suprafață, fiind localizate pe zonele de presiune (călcâi, capul metatarsienelor). Din cauza dezvoltării în profunzime, ele sunt foarte dureroase și produc impotență funcțională (tulburări de mers). Verucile plantare superficiale sau mozaicate sunt mai puțin dureroase și sunt produse de infecția cu HPV 2.

Negii plani (juvenili) presupun de obicei mai multe papule mici, cu vârful plat, de culoarea pielii, situate cel mai frecvent pe față, mâini și tibie, dar negii pot apărea și pe gât ori pleoape. Pe tibie și zona bărbii, virusul este adesea răspândit prin bărbierit, rezultând numeroase veruci. Verucile plane sunt cauzate în principal de HPV tipurile 3 și 10.

Verucile filiforme sau digitate sunt formațiuni exofitice, pediculate, de culoarea pielii, ce se localizează peribucal, periocular sau la bărbați în regiunea bărbii (inoculare prin bărbierit.

Verucile genitale (condiloamele ano-genitale) afectează mucoasa genitală și tegumentele perigenitale. Sunt leziuni albicioase, conopidiforme, cu suprafață neregulată, în „creastă de cocoș”, fiind localizate la nivelul labiilor sau pe penis, în zonele de fricțiune maximală. Acest tip de veruci au și un risc crescut de malignizare și sunt provocate de HPV 16,18 și 33. Leziunile sunt sub forma unor mici proeminențe unite sau izolate.

negii 1

Diagnosticare

Negii cutanați sunt de obicei diagnosticați clinic de medicul dermatolog. Indiciile clinice pentru diagnostic pot includ punctele roșii sau negre (capilare papilare) apărute când negul este tăiat, ce provoacă sângerare acută, fiind astfel diferențiat de bătăturile plantare, care sunt lipsite de capilarele papilare. Se deosebesc de o bătătură prin amplasare, care nu este limitată la zonele de presiune ale tegumentului, și prin sensibilitate, care este maximă la presiunea laterală, în timp ce calusul este mai sensibil la presiunea directă.

Dermatoscopia ajută la vizualizarea capilarelor papilare ale unui neg și se poate distinge de alte leziuni verucoase, precum keratoza seboreică sau bătătură.

Examenul histopatologic se folosește, în cazuri foarte rare, când există dubii de diagnostic. Dacă, de exemplu, imaginea unui neg cancerigen ridică suspiciuni medicului specialist, acesta va cere teste suplimentare precum o biopsie.

Tratament

Tratamentele pentru negi nu ucid virusul, ci funcționează prin îndepărtarea pielii care conțin virusul. Perseverența cu tratamentul și răbdarea sunt esențiale! Verucile HPV infectează stratul celular bazal al epidermului, astfel încât negii reapar rapid dacă virusul nu a fost eradicat.

Tratamentul topic include soluții pentru veruci, creme sau plasturi care conțin acid salicilic, podofilină sau compuși similari care acționează prin îndepărtarea celulelor pielii de la suprafață. Tratamentul topic se aplică o dată pe zi pe neg. Tratamentul se face de obicei pe negul mai mic și mai puțin inconfortabil. 70% dintre negi dispar în 12 săptămâni de aplicarea zilnică.

Crioterapia cu azot lichid este eficientă pentru tratamentul verucilor plantare, în speță verucile din talpă, și se repetă la intervale de una până la două săptămâni pentru a provoca descuamarea stratului de suprafață. Tratamentul este incomod și are ca rezultat formarea de vezicule. Succesul este de 70% după 3-4 luni de înghețare regulată. O înghețare puternică folosind azot lichid poate lăsa o urmă albă permanentă. De asemenea, poate provoca amorțeală temporară dacă este efectuată peste un nerv superficial, cum ar fi pe partea laterală a degetului.

Electrochirurgia (chiuretaj și cauterizare) a fost folosită pentru verucile mari și rezistente. Sub anestezie locală, leziunea este îndepărtată și baza arsă. Rana se vindecă în două săptămâni sau mai mult, în funcție de localizare. Chiar și în acest caz se poate aștepta ca 20% dintre negi să reapară în câteva luni. Acest tratament lasă o cicatrice permanentă care poate fi dureroasă dacă se află pe o zonă de presiune.

Chirurgia cu Laser CO2 poate fi eficace pentru verucile refractare, dar nu este superioară criochirurgiei sau electrochirurgiei în mâinile unui clinician cu experiență. Și pentru verucile/ negii genitali tratamentul poate fi fie medicamentos, fie chirurgical sau prin înghețarea zonei afectate.


Complicații

Negii sunt infecțioși pentru pacient și pentru alții (contagioși). Verucile pot avea efecte psihosociale semnificative precum bullying-ul la școală, jena, permisiunea refuzată pentru lecțiile de înot.

Negii periunghiali pot provoca distrofia și distrugerea unghiilor. Durerea cauzată de verucile plantare interferează cu mersul pe jos și activitățile sportive, provocând dureri de genunchi sau șold.

Prevenție

Sunt disponibile vaccinuri împotriva papilomavirusului uman pentru a preveni verucile anogenitale. În mod anecdotic, s-a raportat că acestea au ca rezultat eliminarea verucilor non-genitale la unele persoane, fără dovezi clare că vaccinul este cauza remisiunii.

Niciun tratament nu este universal eficient în eradicarea verucilor virale. La copii, chiar și fără tratament, 50% dintre negi dispar în șase luni, iar 90% dispar în 2 ani.

Negii virali sunt mai persistenti la adulți, dar dispar în cele din urmă. Este posibil să reapară la pacienții care sunt imunodeprimați, de exemplu la cei care primesc transplant de organe. Recidiva este mai frecventă la fumătorii de tutun.

Bibliografie

  1. Dan Forsea, Raluca Popescu, Cătălin Mihai Popescu, Compendiu de dermatologie și venerologie, Ed. Tehnica, 1996, p. 414

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.