Nevralgia de trigemen

Nevralgia de trigemen este un sindrom dureros caracterizat prin dureri ce afecteaza una sau toate cele trei ramuri ale nervului trigemen.

Nervul trigemen controleaza muschii masticatiei, secretia lacrimala, secretia salivara, avand cele trei ramuri - oftalica, maxilara superioara si maxilara inferioara, drept urmare controleaza sensibilitatea dintilor, cavitatii bucale, ploapei superioare, a sinusurilor si aproape toata pielea capului si a fetei.

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Primar
Medic Specialist...
Medic Specialist
Neagu Oana-Camelia,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 13

Nevralgia de trigemen - Cauze / agent infectios / factori de risc

Desi s-au efectuat numeroase studii, inca nu s-a descoperit cauza responsabila de aparitia nevralgiei. Se presupune ca odata cu inaintarea in varsta si din cauza unor conditii anatomice anormale apare demielenizarea apar fenomenele de scurt-circuitare (comunicarile intre sinapse si neuroni) ce determina criza dureroasa.

Factorii ce determina demielinizarea sunt :

  • compresiunea osoasa, vasculara;
  • scaderea cantitatii de oxigen in tesuturi;
  • diminuarea circulatiei sangelui.

Nevralgia secundara poate fi determinata de o serie de factori care pot afecta nervul trigemen, ca de exemplu leziunile tumorale, anevrisme, malformatii artero-venoase sau leziuni traumatice.

 

Nevralgia de trigemen - Simptome

Simptomul cel mai important este durerea. Durerea este severa si descrisa ca „lovitura de cutit”, „socuri electrice”. Aceasta poate apare in partea superioara, mijlocie sau inferioara a fetei, fiind stric localizata in teritoriul nervului trigemen, adica la nivel maxilar. Durata atacului este scurta, de la cateva secunde la cateva minute. De obicei, durerea apare mai frecvent pe partea dreapta, insa poate sa radieze si in alte teritorii sau sa se generalizeze.

Durerea apare pe neasteptate, de obicei la activarea unui stimul – de o atingere usoara, stimulare luminoasa. Durerea poate fi insotita de hipersalivare, hiperlacrimare, hipersecretie nazala sau transpiratii.

Nevralgia de trigemen - Tratament

Diagnosticul se pune pe baza simptomelor pe care bolnavul le prezinta. Inainte de a pune diagnosticul de nevralgie de trigemen medicul trebuie sa diferentieze nevralgia de trigemen de alte afectiuni cu simptomatologie asemanatoare, ca de exemplu durerile dentare severe, glaucomul acut sau migrena.

Tratamentul poate fi de tip conservator, in cazurile cu dureri recente (saptamani, luni):

  • medicamente precum antidepresive triclice, corticoterapie, vasodilatatoare, vitamine tip B; 
  • inca o metoda conservatoare esteblocajul chimicunde durerea este suprimata pe o perioada de cateva saptamani; se foloseste xilina, procaina, alcoolul;
  • o alta metoda este fizioterapia, ce utilizeaza ionizari cu aconitina.

Se poate utiliza si tratamentul chirurgical unde se practica rizotomia (sectionarea nervilor) sau tractotomia (sectionarea unor fascicole de fibre nervoase). Tratamentul chirurgical nu este lispit de riscuri, iar rezultatele obtinute sunt adesea partiale.

Radiochirurgia este cel mai nou tratament al nevralgiei de trigemen. Este un procedeu neinvaziv si nu necesita efectuarea de anestezie generala. Exista doua tipuri de tehnologie utilizata: LIMAC si Gamma Knife.

 

Neurologie - alte afectiuni

  •  
  • 1 of 16
Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical