Nevralgia de trigemen

Alte denumiri:

Nevralgia de trigemen este un sindrom dureros caracterizat prin dureri ce afecteaza una sau toate cele trei ramuri ale nervului trigemen.

Nervul trigemen controleaza muschii masticatiei, secretia lacrimala, secretia salivara, avand cele trei ramuri - oftalica, maxilara superioara si maxilara inferioara, drept urmare controleaza sensibilitatea dintilor, cavitatii bucale, ploapei superioare, a sinusurilor si aproape toata pielea capului si a fetei.

Medici specialiști - Neurologie

Resit Clara
Resit Clara
Medic Primar
Resit Clara
Resit Clara
Medic Primar

Neurologie

Neagu Oana-Camelia
Neagu Oana-Camelia
Medic Primar
Neagu Oana-Camelia
Neagu Oana-Camelia
Medic Primar

Neurologie

DAM
Dragomir Ana Maria
Medic Specialist
DAM
Dragomir Ana Maria
Medic Specialist

Neurologie

MF
Motoc Florentina
Medic Primar
MF
Motoc Florentina
Medic Primar

Neurologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Desi s-au efectuat numeroase studii, inca nu s-a descoperit cauza responsabila de aparitia nevralgiei. Se presupune ca odata cu inaintarea in varsta si din cauza unor conditii anatomice anormale apare demielenizarea apar fenomenele de scurt-circuitare (comunicarile intre sinapse si neuroni) ce determina criza dureroasa.

Factorii ce determina demielinizarea sunt :

  • compresiunea osoasa, vasculara;
  • scaderea cantitatii de oxigen in tesuturi;
  • diminuarea circulatiei sangelui.

Nevralgia secundara poate fi determinata de o serie de factori care pot afecta nervul trigemen, ca de exemplu leziunile tumorale, anevrisme, malformatii artero-venoase sau leziuni traumatice.

 

Simptome

Simptomul cel mai important este durerea. Durerea este severa si descrisa ca „lovitura de cutit”, „socuri electrice”. Aceasta poate apare in partea superioara, mijlocie sau inferioara a fetei, fiind stric localizata in teritoriul nervului trigemen, adica la nivel maxilar. Durata atacului este scurta, de la cateva secunde la cateva minute. De obicei, durerea apare mai frecvent pe partea dreapta, insa poate sa radieze si in alte teritorii sau sa se generalizeze.

Durerea apare pe neasteptate, de obicei la activarea unui stimul – de o atingere usoara, stimulare luminoasa. Durerea poate fi insotita de hipersalivare, hiperlacrimare, hipersecretie nazala sau transpiratii.

Tratament

Diagnosticul se pune pe baza simptomelor pe care bolnavul le prezinta. Inainte de a pune diagnosticul de nevralgie de trigemen medicul trebuie sa diferentieze nevralgia de trigemen de alte afectiuni cu simptomatologie asemanatoare, ca de exemplu durerile dentare severe, glaucomul acut sau migrena.

Tratamentul poate fi de tip conservator, in cazurile cu dureri recente (saptamani, luni):

  • medicamente precum antidepresive triclice, corticoterapie, vasodilatatoare, vitamine tip B; 
  • inca o metoda conservatoare esteblocajul chimicunde durerea este suprimata pe o perioada de cateva saptamani; se foloseste xilina, procaina, alcoolul;
  • o alta metoda este fizioterapia, ce utilizeaza ionizari cu aconitina.

Se poate utiliza si tratamentul chirurgical unde se practica rizotomia (sectionarea nervilor) sau tractotomia (sectionarea unor fascicole de fibre nervoase). Tratamentul chirurgical nu este lispit de riscuri, iar rezultatele obtinute sunt adesea partiale.

Radiochirurgia este cel mai nou tratament al nevralgiei de trigemen. Este un procedeu neinvaziv si nu necesita efectuarea de anestezie generala. Exista doua tipuri de tehnologie utilizata: LIMAC si Gamma Knife.

 

Coduri de diagnostic asociate
  • Nevralgia De Trigemen
Specialități asociate
  • Neurologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.