medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Nevralgia de trigemen

Nevralgia de trigemen

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Nevralgia de trigemen este un sindrom dureros caracterizat prin dureri ce afecteaza una sau toate cele trei ramuri ale nervului trigemen.

Nervul trigemen controleaza muschii masticatiei, secretia lacrimala, secretia salivara, avand cele trei ramuri - oftalica, maxilara superioara si maxilara inferioara, drept urmare controleaza sensibilitatea dintilor, cavitatii bucale, ploapei superioare, a sinusurilor si aproape toata pielea capului si a fetei.

Desi s-au efectuat numeroase studii, inca nu s-a descoperit cauza responsabila de aparitia nevralgiei. Se presupune ca odata cu inaintarea in varsta si din cauza unor conditii anatomice anormale apare demielenizarea apar fenomenele de scurt-circuitare (comunicarile intre sinapse si neuroni) ce determina criza dureroasa.

Factorii ce determina demielinizarea sunt :

  • compresiunea osoasa, vasculara;
  • scaderea cantitatii de oxigen in tesuturi;
  • diminuarea circulatiei sangelui.

Nevralgia secundara poate fi determinata de o serie de factori care pot afecta nervul trigemen, ca de exemplu leziunile tumorale, anevrisme, malformatii artero-venoase sau leziuni traumatice.

 

Simptomul cel mai important este durerea. Durerea este severa si descrisa ca „lovitura de cutit”, „socuri electrice”. Aceasta poate apare in partea superioara, mijlocie sau inferioara a fetei, fiind stric localizata in teritoriul nervului trigemen, adica la nivel maxilar. Durata atacului este scurta, de la cateva secunde la cateva minute. De obicei, durerea apare mai frecvent pe partea dreapta, insa poate sa radieze si in alte teritorii sau sa se generalizeze.

Durerea apare pe neasteptate, de obicei la activarea unui stimul – de o atingere usoara, stimulare luminoasa. Durerea poate fi insotita de hipersalivare, hiperlacrimare, hipersecretie nazala sau transpiratii.

Diagnosticul se pune pe baza simptomelor pe care bolnavul le prezinta. Inainte de a pune diagnosticul de nevralgie de trigemen medicul trebuie sa diferentieze nevralgia de trigemen de alte afectiuni cu simptomatologie asemanatoare, ca de exemplu durerile dentare severe, glaucomul acut sau migrena.

Tratamentul poate fi de tip conservator, in cazurile cu dureri recente (saptamani, luni):

  • medicamente precum antidepresive triclice, corticoterapie, vasodilatatoare, vitamine tip B; 
  • inca o metoda conservatoare esteblocajul chimicunde durerea este suprimata pe o perioada de cateva saptamani; se foloseste xilina, procaina, alcoolul;
  • o alta metoda este fizioterapia, ce utilizeaza ionizari cu aconitina.

Se poate utiliza si tratamentul chirurgical unde se practica rizotomia (sectionarea nervilor) sau tractotomia (sectionarea unor fascicole de fibre nervoase). Tratamentul chirurgical nu este lispit de riscuri, iar rezultatele obtinute sunt adesea partiale.

Radiochirurgia este cel mai nou tratament al nevralgiei de trigemen. Este un procedeu neinvaziv si nu necesita efectuarea de anestezie generala. Exista doua tipuri de tehnologie utilizata: LIMAC si Gamma Knife.

 

Bibliografie

  • Clinica Mayo
  • Asociatia Americana a Medicilor Neurologi
  • www.nhs.uk
  • Manualul Merk de diagnostic si tratament

Echipa medicală - Neurologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.