Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Neoplasme tiroidiene
Descoperă informații utile despre noduli tiroidieni: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Nodulii tiroidieni reprezintă formațiuni care apar în interiorul glandei tiroide. Aceștia sunt mai frecvenți la femei și la persoanele în vârstă, dar pot să apară la orice vârstă (chiar și la copii), atât la femei, cât și la bărbați.
Majoritatea nodulilor tiroidieni (95%) sunt benigni, adică nu sunt cancere. Mai rar, în aproximativ 5% din cazuri, pot fi maligni (cancere tiroidiene).
Nodulii tiroidieni pot fi solizi, chistici (plini cu lichid) sau micști (cu conținut solid și lichidian).
Cauzele apariției nodulilor tiroidieni nu sunt cunoscute cu exactitate. Tot ce se știe este că pot exista factori genetici implicați în apariția lor. În special, pentru anumite tipuri de cancere tiroidiene, există mutații genetice specifice (RET pentru carcinomul medular, BRAF, RET și NTRK-1 - pentru carcinomul papilar tiroidian).
Este posibil, de asemenea, ca hormonii estrogeni să joace un rol în dezvoltarea nodulilor tiroidieni, având în vedere faptul că aceștia sunt de patru ori mai frecvenți la femei față de bărbați.
Nodulii tiroidieni pot să apară după iradiere la nivelul gâtului (exemplu pentru tratarea leucemiei), mai ales în copilărie, sau după expunerea la iod radioactiv (exemplu după accidentul nuclear de la Cernobîl a crescut dramatic numărul de cancere tiroidiene la copiii expuși).
În apariția nodulilor tiroidieni ar putea fi implicați și unii factori de mediu, precum deficitul de iod, deficitul de seleniu sau fumatul.
Printre factorii de risc în apariția nodulilor tiroidieni se numără:
De multe ori, pacienții se prezintă la endocrinolog pentru că au senzația de nod în gât. Chiar dacă se descoperă, în urma ecografiei, prezența unui nodul în tiroidă, acest lucru nu înseamnă că senzaţia este neapărat legată de tiroidă. În majoritatea cazurilor, acest simptom nu este cauzat de nodulii tiroideni, ci de afecțiuni gastroesofagiene (boala de reflux cu esofagită) sau de stres.
Nodulii sub 30 mm nu determină, de obicei, simptome.
Nodulii mari (peste 30 mm) pot produce simptome prin compresia pe organele din zonă (esofag, trahee, nervii corzilor vocale):
În majoritatea cazurilor, nodulii tiroidieni nu sunt dureroși. Durerea poate să apară atunci când un nodul crește brusc în dimensiuni și este determinată de distensia capsulei tiroidiene. Durerea este prezentă în acest caz în porțiunea din față a gâtului și poate să iradieze către ureche. De obicei, în acest caz este vorba de sângerări apărute la nivelul tiroidei (chisturi hemoragice tiroidiene).
Majoritatea nodulilor tiroidieni nu modifică funcția tiroidei (analizele de sânge pentru tiroidă vor fi normale). Rar, unii noduli pot fi funcționali, adică să producă prea mult hormon. Cantitatea produsă este dependentă de volumul nodulului, astfel încât un nodul poate produce hipertiroidism (adică modificarea analizelor de sânge pentru tiroidă) și simptome clinice atunci când dimensiunea sa depășește 30 mm. În general, nodulii funcționali (care induc hipertiroidism) nu sunt canceroși. În cazul lor, pe lângă prezența unei umflături la nivelul gâtului, pacientul poate prezenta și palpitații, puls rapid și uneori neregulat, insomnie, nervozitate, transpirații excesive, intoleranță la căldură, scădere în greutate, mai multe scaune pe zi.
Există anumite semne clinice care ridică suspiciunea de cancer tiroidian:
De asemenea, pacienții de sex masculin, cei care au avut cancere de tiroidă în familie sau cei care au fost iradiați în copilărie au un risc mai mare de cancer tiroidian.
Nodulii tiroidieni pot fi descoperiți întâmplător în cursul unei ecografii pentru tiroidă sau a altor tipuri de ecografii efectuate la nivelul gâtului (de părți moi, ecografie Doppler pentru arterele carotide). Pot fi depistați și în cursul altor investigații imagistice (CT sau IRM de regiune cervicală, PET-CT).
Dacă nodulii tiroidieni au peste 10-15 mm, ei pot fi descoperiți la palpare în cursul unei examinări medicale.
Când sunt mai mari (peste 20-30 mm), pot deveni vizibili (în special la înghițit – deoarece se ridică și apoi coboară sau în anumite poziții ale gâtului).
Nodulii tiroidieni pot fi depistați de medicul de familie, medicul imagist, medicul ORL-ist, sau chiar de pacient. Odată depistat un nodul, pacientul va fi îndrumat către medicul endocrinolog.
Investigația imagistică de bază pentru nodulii tiroidieni este ecografia. Este o investigație fără riscuri pentru pacient, ușor de efectuat şi care va stabili:
Ecografia poate fi completată cu sonoelastografie. Aceasta se efectuează în timpul ecografiei și reprezintă o măsurare a elasticității nodulului: dacă nodulul este dur, atunci are risc mai mare să fie cancer, dacă este moale, atunci este necanceros. Sonoelastografia aduce informații suplimentare, dar nu poate stabili cu certitudine dacă un nodul este canceros sau nu.
Ecografia va permite, de asemenea, urmărirea evoluției nodulilor în timp (dacă se măresc sau rămân la aceleași dimensiuni).
În urma ecografiei, nodulul tiroidian poate fi clasificat într-una din clasele TI-RADS (Thyroid Imaging Reporting and Data Systems) care estimează riscul de malignitate:
Analizele de sânge necesare sunt următoarele:
Examenul fizic, ecografia și analizele de sânge nu permit stabilirea cu certitudine a naturii unui nodul. Pentru orice nodul mai mare de 10 mm și uneori și pentru nodulii sub 10 mm, care au caracteristici ecografice suspecte, precum și pentru nodulii care în timpul urmăririi cresc în dimensiuni, se recomandă efectuarea unei puncții aspirative cu ac subțire. Această investigație permite stabilirea naturii nodulului (dacă este cancer sau nu). Este o investigație simplă, care nu implică riscuri deosebite pentru pacient, dar care, în schimb, poate aduce informații esențiale pentru diagnostic. Pe baza ei, medicul anatomopatolog va clasifica nodulul conform sistemului Bethesda:
După efectuarea puncției, pot exista, practic, patru situații:
În cazul ultimelor două variante, medicul endocrinolog va recomanda cea mai bună abordare în funcție de caz: intervenție chirurgicală sau urmărire ecografică și, eventual, repetarea puncției la 6-12 luni.
Recent, a devenit disponibilă pentru nodulii tiroidieni și testarea moleculară. Din celulele recoltate la puncția aspirativă cu ac subțire se extrage ADN și sunt depistate anumite mutații. Prezența acestora stabilește diagnosticul de cancer și semnalează, în general, cancere mai agresive.
Tratamentul în cazul nodulilor tiroidieni diferă în funcție de diagnostic:
Alte tratamente pentru nodulii tiroidieni:
Nodulul tiroidian poate crește treptat, timp de câțiva ani, ulterior se stabilizează și își menține dimensiunea. Foarte rar se poate întâmpla ca un nodul tiroidan să se micșoreze semnificativ.
Nodulii sunt de la bun început fie canceroși, fie necanceroși. În general, s-a observat că nodulii benigni nu evoluează în timp în cancer, însă nodulii canceroși care nu sunt extirpați pot în timp să se transforme în tipuri mai agresive de cancer.
Dacă nodulul este funcțional și produce hipertiroidism, pot să apară complicații cardiace (fibrilație atrială, insuficiență cardiacă), osteoporoză și fracturi.
Majoritatea cancerelor tiroidiene (95%) sunt cancere papilare și foliculare. Ele au un prognostic bun, supraviețuirea la 20 ani fiind peste 90%. Pentru carcinomul medular tiroidian, supraviețuirea depinde de cât de extins este acesta la momentul diagnosticului (exemplu în stadiul I, supraviețuirea este de 100%, pentru stadiul IV - scade la 20%).
Cel mai grav cancer tiroidian este cel anaplazic, un cancer foarte agresiv, cu supraviețuire sub șase luni de la diagnostic, dar care, din fericire, este extrem de rar.
Pentru prevenirea nodulilor tiroidieni se recomandă un stil de viață sănătos, cu evitarea fumatului, a consumului de alcool și a mâncărurilor procesate.
De asemenea, se recomandă un aport adecvat de iod (din sare iodată, fructe de mare, nuci) și seleniu (din nuci de Brazilia).
O altă recomandare este evitarea expunerii la radiații a regiunii gâtului (prin utilizarea unui guler cervical cu plumb, atunci când se efectuează radiografie dentară, mamografie, etc).
Un control ecografic periodic al tiroidei, în special la persoanele cu cancere tiroidiene în familie sau expunere la radiații, este indicat în prevenirea nodulilor tiroidieni.
Dr. Pârlog-Cristian Ana-Loredana
Medic Primar Endocrinologie
Bibliografie
Nicturia este definită ca nevoia de trezire din somn pentru a urina, de mai multe ori pe noapte. Nicturia este un simptom, nu o afecţiune, şi este important să se...
Vezi detalii
Nimfomania este un termen vechi, utilizat în secolul al XIX-lea pentru a descrie un comportament sexual caracterizat prin tendință incontrolabilă de a întreține contacte...
Nistagmusul este o afecțiune a vederii caracterizată prin mișcări involuntare, rapide și repetitive ale ochilor. Aceste mișcări pot apărea dintr-o parte în alta, în sus...
Obezitatea este o creștere exagerată a greutății corporale, cu aproximativ 25% față de greutatea normală, cauzată de acumularea unei cantități mari de grăsime în țesutul...
Trompa lui Eustachio sau tuba auditivă este canalul care leagă cavitatea urechii medii de nazofaringe, având rol în egalizarea presiunii din urechea medie cu cea...
Ocluzia și stenoza arterei carotide afectează arterele carotide, care sunt principalele vase de sânge situate pe fiecare parte a gâtului și care transportă sângele...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.