Despre durerea de ureche (otalgia)
Durerea resimƫită la nivelul urechii denumită, la modul general, otalgie este de fapt constituită din trei variante clinice: otodinia, otalgia și otonevralgia.
Otodinia este durerea otică determinată de afecƫiuni localizate la nivelul urechii (traumatisme, inflamaƫii, tumori sau intervenƫii chirurgicale).
Otalgia este o durere reflexă a urechii produsă de afecƫiuni ce implică structuri anatomice aflate în vecinătatea urechii.
Otonevralgia sau otoneurodinia este tot o durere reflexă, dar care este cauzată de o excitație anormală a unui nerv.
Urechea este un organ bine inervat nu numai din punct de vedere senzorial (ea asigură simƫul auzului prin nervul VIII sau acustico-vestibular), ci şi din punct de vedere senzitiv, fiind locul unde ajung ramuri din mai mulƫi nervi cranieni importanƫi şi anume:
- nervul trigemen (V) care inervează printre altele şi dinƫii
- nervul facial (VII) care inervează cea mai mare parte a musculaturii feƫei
- nervul glosofaringian (IX) care inervează mușchi din structura limbii şi ai faringelui
- nervul vag (X) este nervul principal al sistemului nervos vegetativ care comandă viscerele (inima, plămȃnii, ficatul), dar controlează și mușchii laringieni cu rol în fonație.
Cauze
Cauzele otodiniei
Otodinia este în general o durere foarte intensă, ca un junghi, care poate iradia spre cap, maxilar şi mandibulă, realizȃnd aspectul de hemicranie (durerea la nivelul unei jumăƫăƫi de cap).
Acest tip de durere este caracteristică unor afecƫiuni localizate la nivelul urechii externe sau medii.
Cauzele otalgiei
Otalgia reflexă este o durere iradiată în ureche de la alte structuri anatomice aflate în vecinătatea urechii:
- articulaƫia temporo-mandibulară: artrită temporo-mandibulară, sindrom Costen
- parotidă: parotidită epidemică, colică litiazică salivară, cancer de parotidă
- dinƫi: erupƫia molarilor de minte, carii dentare, abces dentar
- limbă: cancer de limbă
- rinofaringe: cancer de cavum
- bucofaringe: amigdalită acută, faringită acută, flegmon periamigdalian, cancer amigdalian
- hipofarige: cancer de sinus piriform
- laringe: cancer de laringe
- ganglioni cervicali: adenoflegmon laterocervical, adenopatii metastatice
- coloana cervicală: spondiloză cervicală, hernie de disc.
Cauzele otonevralgiei
Otonevralgia este o durere lancinantă ce apare prin afectare nervoasă, de aceea necesită şi consult neurologic.
Cele mai frecvente nevralgii cu rezonanƫă otică sunt:
- forma otică a nevralgiei glosofaringianului (IX);
- nevralgia de nerv facial (nerv timpanic Jacobson);
- nevralgia de nerv occipital Arnold (C2);
- nevralgia nervului mic occipital (C2-C3);
Diagnosticare
Cauza otalgiei poate fi stabilită în urma unui consult clinic ORL complet care cuprinde: rinoscopie, bucofaringoscopie, laringoscopie indirectă, palparea grupurilor ganglionare şi în anumite cazuri fibroscopie nazo-faringo-laringiană.
Medicul specialist ORL poate stabili în urma examinării urechii, prin otoscopie, dacă este vorba despre o otodinie sau o otalgie reflexă. De cele mai multe ori, otodinia este însoƫită şi de alte simptome şi semne caracteristice.
În otita externă apare inflamarea conductului auditiv extern, astfel încȃt pereƫii conductului se apropie şi uneori sunt lipiƫi, ducȃnd la dispariƫia orificiului auricular şi implicit la hipoacuzie (înfundarea urechii).
În otita medie acută, otodinia se asociază cu senzaƫia de autofonie (pacientul aude ecoul propriei voci în urechea afectată), tinitus (zgomote în ureche) sau senzaƫie de presiune. Otoscopia evidenƫiază un timpan congestionat (roşu), bombat (din cauza presiunii exercitate de lichidul ce se află în spatele lui), cu aspect umed.
Cȃnd examenul otoscopic este în limite normale trebuie căutată cauza la structurile din vecinătate.
Bucofaringoscopia poate evidenƫia o inflamaƫie sau o tumoră la nivelul faringelui sau a amigdalei de pe aceeași parte cu otalgia, dar şi afecƫiuni dentare (carii, abcese).
Laringoscopia indirectă completată de o fibroscopie nazo-faringo-laringiană poate pune în evidenƫă o formaƫiune tumorală cu localizare în cavum, baza limbii, hipofaringe sau laringe.
Palparea articulaƫiei temporo-mandibulare, în timp ce pacientul deschide şi închide gura, poate produce durere vie în ureche şi ridică suspiciunea existenƫei unei afecƫiuni la nivelul articulaƫiei. De asemenea palparea grupelor ganglionare cervicale este un prim pas important în diagnosticarea afecƫiunilor ganglionare precum adenoflegmon, adenită satelită sau adenopatii metastatice.
Tratament
Tratamentul otalgiei constă în administrarea de medicamente antiinflamatoare, antialgice şi antispastice, pȃnă cȃnd pacientul ajunge la medic, unde va fi consultat şi va primi tratament de specialitate, în funcƫie de diagnostic.
Trebuie amintit faptul că durerea este un semnal de alarmă, care aduce pacientul de cele mai multe ori la medic, dar există pacienƫi cu un prag al durerii mai ridicat sau pentru care teama de medic este mai mare decȃt durerea şi preferă metoda automedicaƫiei. Administrarea pe termen lung a medicaƫiei antiinflamatoare poate duce la gastrită, ulcer gastric sau chiar la hemoragii digestive superioare, daca doza administrată depăşeşte doza recomandată.
Prevenƫie
Prevenirea otalgiei este posibilă prin efectuarea de consulturi periodice:
- consultul ORL anual la marii fumători este recomandat din cauza riscului acestor persoane de a dezvolta diferite forme de cancer (de rinofaringe, amigdală palatină, limbă, laringe sau hipofaringe);
- consultul stomatologic periodic poate surprinde apariƫia unei carii dentare;
Măsuri generale
- evitarea folosirii beƫișoarelor de ureche previne apariƫia otitelor externe;
- evitarea fumatului scade riscul de apariƫie a diferitelor forme de cancer;
- sportul creşte imunitatea şi întȃrzie apariƫia spondilozei cervicale;
- alimentaƫie echilibrată, sănătoasă;
Bibliografie
- Alina Bacalbașa, Celesta Drăgulescu, Marius Chițac – Diagnostic pozitiv și diferențial în ORL, Editura MedicArt, București 2004
- Alina Bacalbașa – Tratamentul în ORL, Editura MedicArt, București 2007
Alte afecțiuni similare
Durere precordială
Durerea precordială se referă la durerea resimțită în zona pieptului, cunoscută și sub numele de regiunea precordială. Acest termen descrie durerea sau disconfortul...
Vezi detalii
Durere toracică
Durerea toracică este, în primul rând, un semnal de alarmă pentru că poate avea legătură cu o criză cardiacă. De altfel, la inimă ne gândim întotdeauna când apare un...
Vezi detalii
Durerea de sâni
Mastodinia este definită ca apariția unei dureri sau a unui sindrom algic la nivelul sânilor. Este un simptom medical frecvent, în special în rândul femeilor, care se...
Vezi detalii
Ebola
Virusul Ebola este foarte infecțios și adesea mortal şi provoacă boli grave la oameni și primate non-umane (maimuţe, gorile şi cimpanzei). Virusul Ebola a fost...
Vezi detalii
Eclampsie
Eclampsia este o complicație severă a preeclampsiei. Este o afecțiune rară, dar foarte gravă, în care creșterea valorilor tensiunii arteriale duce la crize eclamptice în...
Vezi detalii
Eczema numulară
Eczema numulară este o afecțiune dermatologică care determină apariția de pete circulare, în formă de monedă, pe piele. Boala poate fi una cronică, iar erupțiile pot fi...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.