Call Center
Suni din străinătate?
Click aici
București
Brașov
Arad
Craiova
Timișoara
Cluj-Napoca
Sibiu
Ploiesti
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
LABORATOARE CENTRALE
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
CENTRE IMAGISTICĂ
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedlLife
FACEM ROMÂNIA BINE
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
Alte denumiri:
Pancreatita acuta este inflamatia pancreasului (si, uneori, a tesuturilor adiacente) cauzata de eliberarea enzimelor pancreatice active. Pancreatita acuta se refera la o inflamatie acuta care se vindeca atat clinic, cat si histologic. Ea poate afecta atat functia pancreatica exocrina, cat si cea endocrina. Celulele pancreatice acinare secreta bicarbonat si enzime digestive care ajung prin canalele care leaga pancreasul de duoden la nivelul ampului lui Vater (functie exocrina). Celulele beta pancreatice secreta insulina direct in circuitul sanguin (functia endocrina).
Diabet Si Nutritie
Gastroenterologie
Afectiunile biliare si alcoolismul sunt responsabile in aproximativ 80% dintre cazurile de pancreatita acuta. Restul de 20% sunt provocate de medicamente care au actiune iritanta si de obicei, inflamatia dispare la intreruperea administrarii acestora. Alte cauze pot fi infectioase (virusul Coxsackie B, citomegalovirus, virusul urlian); ereditare - anumite mutatii genice, inclusiv un numar mic de pacienti cu fibroza chistica; mecanice (calculi biliari, traumatisme, cancer pancreatic sau periampular) si metabolice (hipertrigliceridemia, hipercalcemia).
Criza acuta, o durere intensa, sfredelitoare, localizata in zona abdominala superioara, de obicei suficient de severa pentru a necesita doze mari de analgezice administrate parenteral. Durerea iradiaza in spate in aproximativ 50% din cazuri. Rareori, durerea este resimtita initial in abdomenul inferior. De obicei, durerea persista mai multe zile. Apare brusc in pancreatita determinata de calculi biliari, spre deosebire de pancreatita alcoolica la care aceasta apare in cateva zile. Ortostatismul sau pozitia aplecat in fata pot reduce durerea, dar tusea, miscarile bruste si respiratia profunda o pot accentua. Greata si varsaturile sunt frecvente.
Bolnavul are semnele unei afectiuni acute si transpira. Frecventa pulsului este de obicei de 100-140 batai pe minut. Respiratia este rapida si superficiala. Tensiunea arteriala poate fi temporar ridicata sau scazuta, cu o hipotensiune posturala semnificativa. La debut, temperatura poate fi normala, dar in cateva ore poate creste la 37,7-38,3°C. Uneori, este prezent un icter scleral (albul ochiilor).
Rareori, intregul abdomen prezinta o iritatie peritoneala severa, sub forma de “abdomen de lemn”. Distensia abdominala inalta este prezenta la aproximativ 20% dintre pacienti, provocata de distensia gastrica sau de masa inflamatorie pancreatica ce deplaseaza pancreasul. Ruptura ductului pancreatic poate determina ascita. Sangele si sucul pancreatic se pot acumula in cavitatea abdominala, cu scaderea volumului sanguin circulant si reducerea importanta a presiunii sanguine, care poate evolua pana la soc.
Pancreatita este suspectata ori de cate ori apare o durere abdominala, in special la o persoana consumatoare de alcool sau cunoscuta cu calculi biliari. Diagnosticul diferential include ulcerul gastric sau duodenal perforat, infarctul mezenteric, ocluzia intestinala strangulata, anevrismul disecant, colica biliara, apendicita, diverticulita, infarctul miocardic inferior si hematomul muschilor abdominali sau splenic.
Diagnosticul se bazeaza pe suspiciunea clinica, markeri serici (amilaza si lipaza) si absenta altor cauze pentru simptomele pacientului.
Radiografia abdominala poate evidentia calculi in interiorul canalelor pancreatice, calculi biliari calcificati sau un ileus (oprire tranzit intestinal - ocluzie) localizat in hipocondrul stang sau in partea centrala a abdomenului. Examenul radiologic toracic poate evidentia o atelectazie sau un revarsat pleural.
Ecografia abdominala trebuie facuta pentru a detecta calculii biliari sau dilatatia caii biliare principale. CT cu substanta de contrast intravenos evidentiaza in general necroza, colectiile lichidiene sau pseudochisturile odata ce pancreatita a fost diagnosticata.
Compensarea pierderilor lichidiene este esentiala, putand fi necesari 6-8 L/zi de lichid de substitutie continand electroliti adecvati. Postul alimentar este adecvat pana la disparitia manifestarilor de inflamatie acuta. Durerea necesita administrarea de opiacee parenteral in doze adecvate. Antiemeticele trebuie administrate pentru a ameliora varsaturile. Introducerea unei sonde nazogastrice este utila doar daca exista varsaturi persisitente, semnificative, sau ileus.
Profilaxia antibiotica cu imipenem poate preveni infectia unei necroze pancreatice aseptice. Zonele infecate din necroza pancreatica trebuie debridate chirurgical, iar colectiile lichidiene infectate din afara pancreasului trebuie drenate percutan.
Interventia chirurgicala in primele cateva zile este justificata in caz de contuzie severa, placi penetrante sau septicemie biliara. Pacientii care se amelioreaza spontan sunt in general tratati prin colecistectomie laparoscopica electiva.
©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.