Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Radioterapie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Pitiriazisul inglobeaza o serie de boli dermatologice care au in comun leziuni ce seamana cu acele cruste care apar in cazul matretii, fara semne clare de inflamatie.
Exista mai multe tipuri de pitiriazis:
Pityriasis rosea (ptiriazis rozat) este o eruptie cutanata care incepe de obicei ca o pata mare circulara sau ovala pe piept, abdomen sau spate, pat ace poate avea pana la 10 centimetri.
Pitiriazisul poate afecta orice grup de varsta, insa cel mai frecvent apare intre varsta de 10 si 35 de ani. De obicei, afectiunea dispare de la sine in termen de 10 saptamani.
Unele forme de pitiriazis provoca mancarime. Tratamentul poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
Complicatiile pitiriazisului sunt putin probabile. Daca apar, acestea pot include:
Cel mai frecvent, pitiriazisul apare dupa o infectie bacteriana (streptococ), virala (virusul herpetic 7, virusul ECHO) sau fungica. Apoi, o alta cauza este un mediu stresant pentru o lunga perioada de timp, uneori asociate cu un mediu familial tensionat.
Dezechilibrul florei comensale pe piele si cea patogena (care determina aparitia bolii) prin penetrarea germenilor patogeni in piele constituie o alta cauza.
Alte cauze ale afectiunii pot fi:
Descuamarea pielii mai poate apare si ca urmare a unei predispozitii genetice, uneori cauza aparitiei poate fi necunoscuta.
Aceasta forma de pitiriazis se caracterizeaza prin pete rotunde si ovale, hipopigmentate (deschiderea la culoare a pielii) pe fata, brate, gat sau umeri. Sunt fie roz deschis, fie albe. De obicei, leziunile pot fi eritematoase.
De regula, pitiriazisul este asimptomatic, insa poate aparea si pruritul. Este mai frecvent in cazul copiilor si adolescentilor, iar cauza este necunoscuta. Pielea excesiv de uscata, ca urmare a expunerii la soare, poate contribui la aparitia acestei probleme dermatologice.
Aceasta forma prezinta eruptii, leziuni de culoarea somonului, care la inceput sunt discrete, dar mai apoi vor deranja estetic. Petele au, de obicei, o forma ovala, cu scuame fine in interiorul marginilor bine delimitate.
Pitiriazisul rozat incepe cu o singura pata pe spate sau pe tors. De obicei este o pata ovala si are aproximativ 2 - 10 centimetri in diametru. Este posibil sa-l gasiti usor ridicat sau cu textura aspra. Uneori, este posibil sa aveti dureri de cap, febra sau durere in gat pentru a merge impreuna cu ea.
La o saptamana sau doua dupa ce apare pata principala i se alatura „petice fiice” - eruptii mai mici, scaltoase, care se formeaza pe piept sau pe spate, adesea sub forma unuicopac. In unele cazuri poate provoca mancarime, mai ales atunci cand faceti exercitii fizice sau sunteti expus la caldura. Intre trei si opt saptamani petele pot disparea in mod spontan.
Incidenta cea mai mare se inregistreaza intre 15 si 40 de ani, cu preponderenta primavara si toamna. Pruritul moderat poate fi prezent in timpul epidemiei.
Este o boala cronica ce se caracterizeaza prin papule cornoase foliculare (acele basicute care se formeaza la radacina firului de par), placi scuamoase si keratodermie palmoplantara, adica ingrosarea pielii palmelor si talpilor.
Papulele sunt cea mai importanta caracteristica in ceea ce priveste diagnosticarea, deoarece pot avea culori, forme diferite si fire de par crescute in mijlocul lor. Scuamele apar mai intai la nivelul scalpului si se extind catre partile laterale ale gatului si la extremitatile membrelor. Pot sa apara fisuri dureroase la nivelul pielii.
Apare in partea superioara a trunchiului si pe brate, iar transpiratia favorizeaza boala. Leziunile tegumentare pot avea culori diferite: albe in zonele expuse si maronii pe zonele acoperite, de obicei avand margini bine delimitate. Daca sunt frecate, se pot forma si cruste.
Este o boala fungica raspandita mai des in zonele tropicale unde temperatura si umiditatea sunt ridicate.
Diagnosticul pentru pitiriazis se pune in cea mai mare parte a cazurilor prin evaluarea directa a pacientului. Prezenta placii initiale aparute, aspectul tipic al leziunilor ajuta la conturarea diagnosticului. Medicul poate avea nevoie de biopsii, examene bacteriologice, micologice pentru a exclude alte boli. Una din afectiuni care trebuie exclusa este sifilisul, care se considera marele "imitator" de boli in dermatologie.
Pitiriazisul poate fi diagnosticat gresit ca psoriazis, eczema, infectie fungica (tinea corporis), sifilis secundar, eruptie a medicamentului (o eruptie difuza a corpului cauzata in mod obisnuit de o reactie la un medicament precum un antibiotic oral), eruptie fixa a unui medicament (o singura mica, circulara sau ovala de eruptii cutanate cauzate de administrarea unui medicament), parapsoriazis sau lichen planus.
In unele cazuri, afectiunea se poate vindeca spontan, fara tratament, iar pruritul, in cazul in care nu este sever, poate fi atenuat cu ultraviolete, artificiale sau naturale.De obicei, eruptiile cutanate pot disparea in decurs de 5 saptamani fara tratament, dar sunt situatii in care leziunile persista 2 luni sau chiar mai mult. De obicei, tratamentul consta in aplicarea de medicamente antifungice sau de corticosteroizi pe pielea afectata.
Medicatia antihistaminica poate fi de asemenea folosita pentru reducerea mancarimilor. Corticosteroizii administrati oral sunt necesari doar pentru mancarimea foarte severa.
Remediile casnice includ bai caldute sau dusuri, evitarea sapunurilor, purtarea de haine de bumbac sau matase pentru a reduce caldura, iar administrarea de lotiuni anti-mancarime cu calamina sau mentol pot fi de asemenea utile pentru mancarime.
Expunerea naturala la lumina soarelui a partilor afectate, 10-15 minute pe zi, poate ajuta.
Clinica Mayo
www.webmd.com
Dermatovenerologie
Call Center - (026) 8960
Call Center - (021) 9646
Dermatovenerologie și Dermatoestetica
Call Center - (026) 4960
Call Center - 0244 510808
Call Center - (023) 6960
Call Center - (025) 7960
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.
©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.