Pneumonia reprezinta o infectie a plamanilor, o inflamatie a unui lob sau a unui segment pulmonar. Alveolele (mici saci aerieni aflati la nivelul plamanilor) se umplu de lichid sau puroi, ceea ce determina febra, frisoane, tuse si expectoratii. Boala afecteaza persoanele de orice varsta, fiind mai frecventa insa in randul copiilor si varstnicilor. Pneumonia se vindica usor, insa ea poate fi fatala daca nu este depistata la timp si apar complicatii.
Cele mai intalnite tipuri de pneumonie sunt:
- Pneumonia bacteriana
- Pneumonia virala - se manifesta prin febra, tuse uscata, dureri de cap, dureri musculare si stare de oboseala. In decurs de 12-36 de ore, tusea se inrautateste si produce o cantitate mica de mucus.
Pneumonie bacteriana
Pneumonia bacteriana se manifesta prin febra ridicata, transpiratii profunde si cresterea pulsului. Buzele pot avea o culoare albastrui din cauza lipsei de oxigen in sange. Starea mentala a pacientului poate fi confuza sau deliranta.
Pneumonie virala
Pneumonia virala se manifesta prin febra, tuse uscata, dureri de cap, dureri musculare si stare de oboseala. In decurs de 12-36 de ore, tusea se inrautateste si produce o cantitate mica de mucus.
Cea mai raspandita forma de pneumonie este cea bacteriana, fiind cauzata de infectia cu stafilococi, sterptococi, pneumococi, bacili sau alte bacterii.
Aflati mai multe informatii despre un anumit tip de pneumonie:
-
pneumonia bacteriana: ce este pneumonia bacteriana ● Cauzele pneumoniei bacteriane ● Diagnosticul de pneumonie bacteriana ● Simptomele pneumoniei bacteriane ● Tratamentul pentru pneumonie bacteriana
Pneumonia poate fi cauzata de bacterii, virusi sau ciuperci. Plamanii sunt alcatuiti din lobi separati - trei in plamanul drept si doi in plamanul stang. Pneumonia poate afecta numai un lob de plaman sau poate fi raspandita in ambii plamani.
.Simptomele pneumoniei includ:
- febra
- tuse
- frisoane
- dificultati de respiratie (dispnee)
- apetit scazut
- oboseala musculara
Tratamentul pentru pneumonie depinde de cauza infectiei, cat de severe sunt simptomele, varsta si starea generala de sanatate. De obicei, boala se vindeca cu antibiotice, iar recuperarea dureaza intre una si trei săptămâni. Pe langa tratamentul medicamentos este important sa va odihniti mult si sa beti multe lichide pentru a ajuta la slabirea secretiilor. Utilizati doar medicamentele recomandate de doctor. In anumite cazuri, in functie de gravitate, e necesar sa fiti tratat in spital pentru a va vindeca.
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
