Despre rujeolă (pojar)
Rujeola, numită popular și pojar, este o infecție virală, foarte contagioasă, provocată de virusul Morbillivirus. Ea este o boală a copilăriei, destul de frecventă, ce afectează celulele pulmonare și faringiene. Se răspândește ușor prin tuse, strănut sau atingerea unei suprafețe contaminate. Virusul care provoacă rujeola poate trăi până la 2 ore pe suprafețe sau în aerul din camera în care o persoană infectată a tușit sau a strănutat.
Rujeola se manifestă, în principal, printr-o erupție cutanată care apare la aproximativ 2 săptămâni de la infectare. Petele roșiatice sunt răspândite pe tot corpul iar, în această etapă, pacienții sunt foarte contagioși. Trebuie avut în vedere faptul că, uneori, la anumite persoane cu un sistem imunitar scăzut, se poate întâmpla ca erupția cutanată să nu se manifeste.
La nivel global, rujeola este principala cauză de deces în rândul copiilor. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor estimează că aproximativ 160.000 de copii mor în fiecare an din cauza complicațiilor bolii. Toate cazurile de rujeolă, fie că vorbim despre copii sau adulți, trebuie raportate la medicul de familie, care are obligația de a le centraliza și de a informa autoritățile competente.
Cauze
Cauza principală care duce la apariția rujeolei este infectarea cu virusul Morbillivirus din familia Paramyxovirus. Acesta afectează mai întâi tractul respirator, iar apoi se răspândește în restul corpului prin intermediul fluxului sanguin.
Factori de risc
La copiii de până în 5 ani sau la bebeluși, rujeola poate avea o evoluție severă. Cu toate acestea, rujeola poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Un risc mai mare în dezvoltarea bolii îl pot avea:
- persoanele nevaccinate;
- persoanele cu un sistem imunitar scăzut sau compromis (precum cele care suferă de SIDA sau leucemie);
- femeile însărcinate.
De regulă, rujeola la nou-născuți nu este foarte periculoasă, deoarece aceştia sunt protejați de anticorpii materni în primele 6 luni de viață. După această vârstă este necesar ca bebelușii să fie vaccinați.
Totuşi, la sugarii cu o imunitate scăzută și înainte de perioada de imunizare, virusul poate provoca complicații grave.
Simptome
Primele simptome ale rujeolei la copii seamănă, mai degrabă, cu cele ale gripei și apar în primele 10-12 zile de la expunerea la virus, după perioada de incubație:
- febră;
- tuse;
- rinoree (nas curgător);
- ochi roșii;
- durere în gât;
- mici puncte pe limbă și în interiorul mucoasei bucale (puncte Koplik).
La scurt timp după apariţia acestor simptome începe să se manifeste și erupția cutanată, un semn clasic al pojarului. Aceasta durează, în general, o săptămână și se manifestă la nivelul întregului corp, începând cu linia părului și în spatele urechilor, până la gât, corp, brațe, mâini și picioare. Copiii cu pojar pot fi contagioși cu 4 zile înainte de a începe erupțiile cutanate și pot transmite boala pentru încă 4 zile după ce petele apar. De aceea, este foarte important ca persoana infectată să rămână acasă pentru cel puțin 2 săptămâni iar, în situațiile mai grave, chiar 21 de zile.
Diagnosticare
Diagnosticarea pojarului la copii este făcută de medicul pediatru, iar în cazul adulților, de un medic infecționist sau de familie.
Specialistul este cel care poate confirma prezența virusului rujeolic prin simpla examinare a erupției cutanate coroborată cu simptomele specifice bolii și va face diferența între roseola infantum și rujeolă, dacă vorbim despre un copil mic de până în 3 ani. De asemenea, medicul poate solicita și un test de sânge pentru a confirma diagnosticul. Analizele de laborator presupun detectarea anticorpilor specifici pojarului, precum imunoglobulinele M (IgM) și G (IgG), după apariția erupției.
Tratament
Tratamentul pentru rujeolă nu este unul specific, ci simptomatic. De aceea, medicul poate prescrie:
- antitusive și antipiretice pentru ameliorarea febrei, tusei și rinoreei;
- antibiotice pentru ameliorarea complicațiilor asociate rujeolei (pneumonie, otită, etc);
- administrarea de vitamina A în cazul persoanelor diagnosticate cu deficit.
Tratamentului medicamentos pentru pojar i se adaugă și mai multe remedii simple pe care părinții sau persoanele infectate le pot aplica acasă pentru creșterea confortului, precum:
- consum crescut de lichide pentru a preveni deshidratarea din cauza febrei;
- repaus la pat atât pentru adulți, cât și pentru copii;
- evitarea luminii puternice, prin purtarea ochelarilor de soare și prin evitarea uitatului la televizor;
- folosirea unui umidificator pentru ameliorarea tusei.
Complicații
Copiii foarte mici și persoanele cu probleme de imunitate au un risc ridicat de complicații, de a dezvolta o formă gravă de boală și chiar de deces. De regulă, complicațiile apar în 30% dintre situații, iar cele mai severe sunt:
- encefalită;
- pneumonie;
- laringită acută;
- bronhopneumonie;
- otită;
- diaree severă cu deshidratare secundară;
- convulsii;
- complicațiile asociate cu sarcina (avort spontan, naștere prematură sau greutate redusă a fătului).
Statisticile arată că 1 din 4 persoane care fac rujeolă are nevoie de internare în spital, iar fără vaccinare, în medie, 1 din 1.000 de bolnavi de pojar moare.
Prevenție
Cea mai bună metodă de prevenire a rujeolei este vaccinarea. În România, Calendarul Național de Vaccinare recomandă administrarea a două doze de vaccin ROR copiilor:
- prima doză în jurul vârstei de 1 an;
- iar cea de-a doua doză între 5 și 7 ani.
Pentru adulți, vaccinarea este posibilă oricând, tot cu două doze, mai ales dacă vorbim despre studenți sau persoane care călătoresc frecvent în țări subdezvoltate.
Necesitatea folosirii a două doze este demonstrată prin faptul că vaccinul unic oferă o protecție de aproximativ 93%, iar după a doua doză imunitatea crește la 97%. De asemenea, aproximativ 5% dintre persoanele vaccinate nu răspund la prima doză. Vaccinul ROR oferă protecție împotriva a trei boli infecțioase care dau și numele serului: rujeolă, oreion și rubeolă.
Bibliografie
- “For Healthcare Professionals - Diagnosing and Treating Measles.” Centers for Disease Control and Prevention, 4 Oct. 2021. CDC. www.cdc.gov
- “Measles”. NHS Choices2022, www.nhs.uk
- “Measles - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
- Higuera, Valencia. “Everything You Need to Know about the Measles.” Healthline, Healthline Media, 21 Aug. 2019, www.healthline.com
Alte afecțiuni similare
Roseola Infantum
Roseola Infantum este o boală virală care afectează mai ales sugarii și copiii mici, cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 3 ani, cu un maximum de incidență între 6...
Vezi detalii
Rozaceea
Rozaceea este o boală inflamatorie cronică a pielii, caracterizată prin recurențe frecvente, care afectează, în principal, zona centrofacială. Această afecțiune apare...
Vezi detalii
Rubeola
Rubeola sau pojarul german este o boală infecţioasă cunoscută mai ales prin erupția roșie caracteristică. Popular, este denumită “pojărel”. Această infecție poate...
Vezi detalii
Ruptura de ligament încrucișat anterior (LIA)
Leziunile ligamentului încrucișat anterior reprezintă întinderea sau ruperea ligamentului încrucișat anterior (LIA) în genunchi. Rupturile pot fi parțiale sau totale....
Vezi detalii
Ruptura de menisc
Ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului. Meniscul este o formaţiune fibrocartilaginoasă ce se află între tibie (osul inferior al...
Vezi detalii
Ruptura de perineu
Perineul este partea anatomică care descrie zona dintre deschiderea vaginală și anus. Ruptura perineului este asociată, în general, cu tensiunea la care este supusă...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.