Sciatica

Durerea sciatica este localizata de-a lungul traiectului nervului sciatic. De obicei este rezultatul compresiei radacinii neroase in regiunea lombara.

Medici specialiști - Neurologie

Neagu Oana-Camelia
Neagu Oana-Camelia
Medic Primar
Neagu Oana-Camelia
Neagu Oana-Camelia
Medic Primar

Neurologie

Resit Clara
Resit Clara
Medic Primar
Resit Clara
Resit Clara
Medic Primar

Neurologie

DAM
Dragomir Ana Maria
Medic Specialist
DAM
Dragomir Ana Maria
Medic Specialist

Neurologie

MF
Motoc Florentina
Medic Primar
MF
Motoc Florentina
Medic Primar

Neurologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele cele mai intalnite sunt: hernia de disc, osteofitele (“ciocurile” - proeminente osoase ce se dezvolta la nivelul epifizelor- capetelor- oaselor) si stenoza spinala.

Sciatica este cauzata de compresia radacinii nervului, de obicei datorata protuziei discului intervertebral, formatiunilor osoase, abceselor sau tumorilor spinale.

Compresia poate sa apara in canalul spinal sau in foramenul intervertebral. Compresia nervoasa poate sa apara si in afara coloanei vertebrale la nivelul pelvisului sau feselor. Radacinile nervoase L5-S1, L4-L5 si L3-L4 sunt cel mai frecvent afectate.

Simptome

Sciatica: simptomele

Simptomatologia cuprinde durerea iradiata posterior de-a lungul membrului inferior.

Durerea iradiaza de-a lungul traiectului nervului sciatic, frecvent de-a lungul fesei si pe partea posterioara a membrului inferior pana mai jos de genunchi. Durerea este tipica, cu carater de arsura sau intepatura. Ea poate sa apara cu sau fara durere lombara.

Compresia radacinilor nervoase poate produce deficit motor sau mai obiectiv, modificarea reflexelor osteotendinoase.

Testul de elongatie a sciaticului sau semnul Lassegue poate fi pozitiv la ≤60°. Acest test este reprezentat de durerea iradiata pe traiectul nervului sciatic aparuta la ridicarea de catre examinator a membrului inferior cu genunchiul aflat in extensie. Durerea iradiata de-a lungul membrului afectat la ridicarea membrului inferior contralateraleste mai specifica pentru sciatica.

Sciatica: diagnostic

Cand se suspecteaza o durere sciatica trebuie testate forta musculara, sensibilitatea si reflexele osteotendinoase.

Daca exista deficite neurologice sau daca simptomatologia persista mai mult de 6 saptamani trebuie efectuate investigatii imagistice si teste de electrodiagnostic. Modificarile structurale care determina sciatica sunt diagnosticate cel mai precis cu ajutorul RMN si CT.

Studiile electrodiagnostice pot confirma prezenta sau gradul compresiei radacinii nervoase si pot exclude afectiuni ce pot imita sciatalgia, cum este polineuropatia sau sindromul de “incarcerare” a nervului. Aceste investigatii fac diferenta intre leziunea unica sau multipla de radacina nervoasa si coreleaza elementele clinice cu anomaliile RMN.

Tratament

Ameliorarea durerii acute apare dupa 24-48 de ore de repaus la pat in pozitie antalgica (partea caudala a patului ridicata la aprox.30°). Tratamentul incepe cu 6 saptamani de masuri nechirurgicale ce include analgezicele non-opioide cum sunt antiinflamatoarele nesteroidiene si acetaminofenul. Sciatalgia poate fi ameliorata de medicamente ce se adreseaza durerii neuropate, cum sunt gabapentinul sau alte anticonvulsivante, doze mici de antidepresive triciclice.

Spasmul muscular poate fi ameliorat prin aplicatii locale calde sau reci si fizioterpie. Administrarea de corticosteroizi in durerea acuta radiculara este controversata.

Indicatiile interventiei chirurgicale sunt hernia de disc cu slabiciune musculara, deficit neurologic progresiv si durere intolerabila cu sau fara raspuns la terapie ce interfera cu activitatea zilnica a unui pacient stabil emotional a carui stare nu s-a inbunatatit in ultimele 6 saptamani de tratament conservator. 

Coduri de diagnostic asociate
  • Sciatica
Specialități asociate
  • Neurologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.