Senzatie de nod in gat

Alte denumiri ale afectiunii:

Glob Hystericus

Senzatia de nod in gat reprezinta senzatia de corp strain la nivelul faringelui, senzatia fiind de disconfort, nu si de durere.

Acest simptom se accentueaza odata cu deglutita. Este un simptom clinic care are o durata lunga, de cateva luni, este greu de tratat si are tendinta sa recidiveze de-a lungul timpului.

Senzatia de nod in gat are o etiologie necunoscuta in momentul de fata, insa se presupune ca este multifactoriala. Din studiile recente reiese faptul ca aceasta este asociata cel mai frecvent cu boala de reflux gastro-esofagian, anomalii ale sfincterului esofagian superior, cu boli psihologice si psihice sau apare din cauza stresului.

Echipa medicala MedLife - Ecografie 4D Voluson, Medicina interna

Brezan Nicoleta-Carmen,Medic Primar Medicina Interna
Medic Primar...
Pavel Daciana Cornelia,Medic Primar
Medic Primar,...
Medic Primar
 •  
 • 1 of 15

Senzatie de nod in gat - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele senzatiei de nod in gat

Sunt mai multe cauze potentiale de Globul Hystericus:

 • boala de reflux-gastroesofagian;
 • boli motorii esofagiene;
 • cauze inflamatorii faringiene precum faringita, sinuzita cronica;
 • hipertrofia bazei limbii;
 • bolile tiroidei asociate cu gusa;
 • tumori faringo-esofagiene;
 • factori psihologici si stresul.

Alte cauze, mai rare, sunt prezenta de osteofite la nivel cervical, afectiuni ale articulatiei temporo-mandibulare, tensiune faringiana si laringiana excesiva sau hipofunctie salivara.

Senzatie de nod in gat - Simptome

Semne si simptome pentru Globul Hystericus

Foarte atent trebuiesc evaluati pacientii ce prezinta semne de alarma precum: 

 • disfagia;
 • dureri la nivel faringian;
 • odinofagia.

Mai ales in situatiile tensionate, cu stres maxim, se intampla sa ne confruntam cu senzatia de nod in gat. Desi acest simptom este adesea pus pe seama stresului, el poate aparea din mai multe cauze, enumerate mai sus.

In functie de severitate, senzatia de nod in gat poate provoca dificultati la inghitire sau poate fi insotita de dureri in piept ori de senzatia de sufocare. De altfel, acest muschi este cel care impiedica mancarea ingerata sa revina in cavitatea bucala, iar contractura lui declanseaza senzatia de nod in gat. Specialistii spun ca, atunci cand aceasta problema apare la tineri care nu au probleme de sanatate, vinovat este, cel mai adesea, stresul sau un fond psihic mai labil. Insa senzatia de nod in gat poate precede si o laringita sau o raceala.
 

Senzatie de nod in gat - Tratament

Diagnostic si tratament pentru Globul Hystericus

Senzatia de nod in gat este o afectiune benigna ce nu pune viata in pericol a pacientului, cu exceptia situatiilor cand se asociaza cu malignitati de tract digestiv. Primul pas in diagnostic consta in efectuarea unei anamneze amanuntite in care sa cuprinda istoricul medical al pacientului.

Metodele de diagnostic presupun efectuarea unei endoscopii digestie superioare si/sau a unor clisee dupa ingestia de bariu.

Tratamentul senzatiei de nod in gat se face in functie de cauza, in cazul in care in urma testarii se gaseste o cauza a acestuia. Nu exista un protocol standard de tratament si nu se prefera o conduita terapeutica de lunga durata, deoarece senzatia de not in gat este o afectiune benigna si de multe ori, chiar si dupa tratarea cauzei, senzatia de nod in gat persista.

Tratamentele uzuale sunt terapia anti-reflux , terapia cognitiv-comportamentala, anti-depresivele. Alte modalitati de tratament cuprind:

 • tiroidectomia pentru pacientii cu boli tiroidiene;
 • epiglotectomia, in cazuri rare, in care epiglota intra in contact cu baza limbii;
 • coagularea cu plasma-argon a mucoasei gastrice ectopice la nivel esofagian.

Medicina Interna, Chirurgie Generala - alte afectiuni

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical