Despre SIDA
Sindromul imunodeficienței umane dobândite (SIDA) este o afecțiune provocată de un virus, virusul imunodeficienței umane (HIV). Virusul atacă și distruge progresiv sistemul imunitar al organismului și tot el este cel care declanșează SIDA. SIDA înseamnă că sistemul imunitar este prea slăbit pentru a face față unor boli, infecții sau afecțiuni. Dacă se apelează la terapia antiretrovirală, afecțiunea se poate gestiona și pacientul are șanse să ducă o viață normală (cu o speranță de viață aproape la fel de mare ca în cazul unei persoane care nu a fost infectată). Nu toate persoanele care sunt infectate cu virusul HIV ajung să aibă și SIDA.
Nu există un tratament care să vindece infecția cu HIV. Medicamentele pot doar să încetinească evoluția bolii, pentru a nu se ajunge la SIDA, și să amelioreze simptomele, îmbunătățind astfel viața pacienților.
În acest articol îți spunem ce ar trebui să știi despre această infecție, cum se manifestă, cum se investighează, care sunt medicamentele pe care medicul le poate prescrie. De asemenea, îți spunem și care sunt riscurile pentru cei apropiați.
SIDA se dezvoltă la persoanele infectate cu virusul HIV. Cu alte cuvinte, este cel mai avansat stadiu al infecției cu HIV. SIDA este o afecțiune cronică ce pune viața în pericol. Foarte pe scurt, virusul afectează celulele sistemului imunitar, iar, în acest fel, le slăbește rezistența în fața unor boli infecțioase și grave (precum pneumonia sau tuberculoza). Virusul distruge globulele albe (CD4) care sunt esențiale pentru realizarea imunității antiinfecțioase. Celulele infectate vor deveni producătoare de virusuri și vor infecta, la rândul lor, alte celule. În stadiile finale ale bolii, celulele albe din organism dispar, iar sistemul imunitar nu mai poate să-și îndeplinească rolul. Pacientul devine vulnerabil la o serie de afecțiuni grave și foarte grave:
- pneumonie;
- tuberculoză;
- stomatită aftoasă;
- citomegalovirus;
- meningită;
- toxoplasmoză;
- cancer.
Cum se transmite virusul HIV
Virusul HIV se poate transmite pe mai multe căi:
- sexuală: este cea mai răspândită metodă de contaminare. Infecția nu se manifestă numai în rândul homosexualilor, ci și în rândul heterosexualilor. Este suficient un singur contact sexual neprotejat pentru contaminare.
- sanguină: riscul de infectare cu HIV prin sânge este de aproximativ 90%. Virusul HIV se poate transmite în timpul transfuziilor de sânge sau în momentul injectării de droguri. De cele mai multe ori, se ajunge la infectare în timpul transfuziilor sau al refolosirii materialelor sanitare. De aceea, este esențial să știți că materialele sanitare folosite în diverse proceduri sunt de unică folosință.
- de la mamă la făt (transmitere perinatală): infectarea se poate face în timpul sarcinii (dacă virusul afectează placenta), la naștere sau prin alăptare.
- infectare intraspitalicească: există cazuri de cadre medicale care au fost infectate accidental cu HIV. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, atunci când un cadru medical se înțeapă, accidental, cu un ac care a fost folosit pentru un pacient infectat cu virusul HIV.
Așadar, virusul HIV se transmite prin:
- contact sexual neprotejat;
- transfuzii cu sânge contaminat;
- seringi, ace sau alte instrumente medicale contaminate;
- placentă;
- alăptare.
Cum nu se transmite virusul HIV
Virusul HIV nu se transmite prin:
- sărut;
- masturbare;
- îmbrățișare;
- strănut;
- transpirație;
- lacrimi;
- înțepătură de insecte;
- aer;
- apă.
Cauze
Cauza principală a contaminării cu virusul HIV este interacțiunea cu o persoană seropozitivă. Nu este obligatoriu ca persoana seropozitivă să prezinte semnele bolii; dar dacă este purtătoare de virus, îl poate și transmite.
Risc de contaminare
Riscul de contaminare este multiplu:
- contact sexual neprotejat cu un pacient seropozitiv;
- contact sexual homosexual;
- practici sexuale cu secreții sau sânge infectat;
- folosirea acelor de seringă la comun, în cazul toxicomanilor.
Factori de risc
Există mai mulți factori de risc care pot crește șansele de a contracta HIV/SIDA. Iată care sunt cei mai importanți:
Comportament sexual:
- Sex neprotejat: contactul sexual neprotejat cu o persoană infectată cu HIV este cel mai frecvent mod de transmitere a virusului. Sexul vaginal și anal neprotejat prezintă cel mai mare risc, în timp ce sexul oral prezintă un risc mai mic;
- Parteneri sexuali multipli: cu cât ai mai mulți parteneri sexuali, cu atât este mai mare riscul de a intra în contact cu cineva infectat cu HIV;
- Sex comercial: persoanele care se angajează în sex comercial au un risc mai mare de a fi infectate cu HIV, deoarece pot fi supuse presiunii de a face sex neprotejat sau pot avea mai mulți parteneri sexuali.
Utilizarea drogurilor:
- Folosirea în comun a acelor: utilizarea la comun a acelor contaminate cu HIV este o modalitate foarte eficientă de transmitere a virusului;
- Consumul de droguri injectabile: Persoanele care consumă droguri injectabile pot fi mai predispuse la comportamente riscante, cum ar fi împărtășirea acelor sau sexul neprotejat, ceea ce le crește riscul de a contracta HIV.
Alte riscuri:
- Transmiterea de la mamă la copil: o mamă infectată cu HIV poate transmite virusul copilului său în timpul sarcinii, nașterii sau alăptării. Cu toate acestea, cu tratamentul adecvat, riscul de transmitere a HIV de la mamă la copil poate fi redus la mai puțin de 1%;
- Accidente cu ace: persoanele care lucrează în domeniul sanitar sau care au contact frecvent cu ace și alte obiecte ascuțite pot fi expuse accidental la HIV dacă aceste obiecte sunt contaminate cu sânge infectat.
Este important de reținut că nu toți cei care sunt expuși la HIV vor dezvolta boala. Riscul de a contracta HIV depinde de o serie de factori, inclusiv de modul de transmitere a virusului, de cantitatea de virus la care este expusă persoana și de starea generală de sănătate a acesteia.
Simptome
Pe măsură ce virusul se multiplică și se ajunge la degradarea sistemului imunitar, își fac apariția anumite manifestări precum:
- senzația de oboseală;
- inflamarea nodulilor limfatici;
- iritații cutanate;
- dificultăți în respirație;
- febră;
- frisoane;
- pierdere în greutate;
- tuse uscată;
- transpirații nocturne;
- herpes genital;
- zona zoster;
- candidoză bucală.
Simptomele sunt în funcţie de stadiul infecţiei, de capacitatea de apărare a organismului şi de durata de timp de la momentul infectării.
Diagnosticare
Diagnosticul infectării cu HIV se stabilește în urma unor teste de sânge:
- screening de material genetic HIV: se poate depista afecțiunea chiar din primele stadii;
- testarea anticorpilor HIV: dacă testul este pozitiv, trebuie confirmat cu un test Western Blot. Dacă testul este negativ, dar există suspiciunea de infecție HIV, se poate repeta testul.
În cazul pacientului cu un rezultat pozitiv, medicul poate recomanda și alte teste: măsurarea globulelor albe, testul ARN HIV, testul de rezistență a medicamentelor la virusul HIV. De asemenea, este posibil ca medicul să recomande și alte analize de laborator care pot evidenția complicații ale infecției HIV (tuberculoză, pneumonie, hepatită, toxoplasmoză, boli cu transmitere sexuală, afecțiuni renale).
Diagnosticarea HIV este foarte importantă pentru viața pacientului pentru că, dacă tratamentul se începe înainte de instalarea complicațiilor, speranța de viață crește.
Tratament
Există medicamente care ajută la combaterea HIV:
- inhibitori de fuziune: au rolul de a bloca intrarea virusului în celulele albe ale organismului;
- inhibitori de protează;
- inhibitori RT: împiedică virusul să se copieze în stadii incipiente;
- HAART: terapia antiretrovirală.
Tratamentul presupune administrarea unei combinații de medicamente antiretrovirale. Nu există un tratament care să vindece infecția cu HIV/SIDA. Pe de altă parte, medicamentele antiretrovirale pot ameliora starea de sănătate a persoanelor infectate, pot preveni apariția complicațiilor și reduc viteza de evoluție a bolii. Pacientul trebuie să ia medicamentele prescrise de medic la o anumită oră pentru tot restul vieții și trebuie să se prezinte la controale regulate (o dată la trei sau la şase luni), cu scopul monitorizării evoluției bolii și, eventual, pentru schimbarea schemei de tratament.
Medicamentele au și efecte adverse importante, de care pacientul trebuie să fie conștient:
- greață;
- vărsături;
- diaree;
- aritmie cardiacă;
- fragilizarea oaselor;
- fragilizarea musculaturii;
- creșterea colesterolului;
- creșterea glicemiei.
Tratamentul medicamentos trebuie să meargă în paralel cu respectarea unor reguli de stil de viață:
- dietă sănătoasă (fructe, cereale integrale, legume, carne slabă);
- evitarea lactatelor nepasteurizate;
- efectuarea vaccinului gripal;
- păstrarea unei igiene corporale stricte;
- evitarea unor suplimente alimentare;
- evitarea contactului cu materiile fecale ale animalelor.
Complicații
În cazul virusului HIV, complicațiile sunt legate de vulnerabilizarea organismului în fața a numeroase infecții:
- pneumonie;
- tuberculoză;
- salmonella;
- hepatită virală;
- virus herpes simplex;
- papillomavirus uman (HPV);
- candidoză;
- demenţă: infecția cu HIV poate degrada celulele nervoase, iar acest lucru duce la manifestări precum confuzie, pierderi de memorie, depresie, anxietate, tulburări motorii (boala Alzheimer, Huntington, Parkinson).
Prevenție
Cea mai eficientă metodă de prevenție a infecției HIV este evitarea contactului sexual cu o persoană infectată. Sunt și alte metode de prevenție:
- folosirea prezervativului;
- administrarea de medicamente de profilaxie;
- folosirea acelor și seringilor sterile.
Întrebări frecvente
Bibliografie
- Mayo Clinic, „HIV/AIDS”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hiv-aids/symptoms-causes/syc-20373524
- World Health Organization, „HIV/AIDS”: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hiv-aids
- NHS, „HIV and AIDS”: https://www.nhs.uk/conditions/hiv-and-aids/
- Healthline, „A comprehensive guide to HIV and AIDS”: https://www.healthline.com/health/hiv-aids
- Medline Plus, „HIV/AIDS”: https://medlineplus.gov/hivaids.html
- Planned Parenthood, „What is a HIV & AIDS”: https://www.plannedparenthood.org/learn/stds-hiv-safer-sex/hiv-aids
- UNAIDS, „HIV and AIDS - Basic facts”: https://www.unaids.org/en/frequently-asked-questions-about-hiv-and-aids
- Medical News Today, „Explaining HIV and AIDS”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/17131
- Cleveland Clinic, „HIV&AIDS”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4251-aids--hiv
Alte afecțiuni similare
Sialadenita
Sialadenita reprezintă o infecție a glandei salivare cauzată de factori variați: boli autoimune, obstrucția litiazică sau hiposecreția glandulară. Glandele...
Vezi detalii
Sialolitiaza
Sialolitiaza este o afecțiune care conduce la formarea de pietre (calculi) în glanda sau canalele salivare, blocând fluxul de salivă. Aceste pietre, de obicei având în...
Vezi detalii
Sialoree
Silaoreea sau hipersalivația este un proces debilitant care apare atunci când există un exces de secreție salivară în cavitatea bucală.Sialoreea este frecventă la...
Vezi detalii
Sifilis
Sifilisul este o infecție produsă de bacteria Treponema Pallidum care se transmite, de regulă, prin contact sexual. Boala debutează cu răni nedureroase la nivelul...
Vezi detalii
Silicoza
Silicoza este o boală pulmonară cronică cauzată de inhalarea pe termen lung a particulelor fine de praf de siliciu cristalin. Siliciul este un compus mineral natural...
Vezi detalii
Sincopa
Sincopa înseamnă pierderea temporară a conştienţei și a posturii, cauzată de o scădere bruscă a fluxului de sânge către creier. Este cunoscută și sub termenul de „leșin”...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.