Call Center
Suni din străinătate?
Click aici
București
Brașov
Arad
Craiova
Timișoara
Cluj-Napoca
Sibiu
Ploiesti
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
LABORATOARE CENTRALE
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
CENTRE IMAGISTICĂ
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedlLife
FACEM ROMÂNIA BINE
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
Alte denumiri:
Silicoza este o boala pulmonara determinata de factorii de mediu , aceasta fiind o pneumoconioza colagena cauzata de inhalarea indelungata a pulberilor cu continut crescut de bioxid de siliciu liber cristalin.
Pneumoconiozele reprezintă un ansamblu de boli pulmonare cauzate de inhalarea masivă , timp îndelungat a unor pulberi ( de azbest , cărbune , bioxid de siliciu etc) care determina inflamatia și apoi sclerozarea plămânilor.
Exista trei forme de silicoza:
Pneumologie și Camera De Garda
Pneumologie
Principala cauza declansatoare a silicozei este bioxidul de siliciu liber cristalin, un minereu care are răspândire larga și care intra în structura scoartei terestre .
Silicoza apare la numai 10 luni de expunere la muncitorii care lucrează în locuri inchise, în mine și în locurile cu continut ridicat de cuart și la cei care lucrează cu materiale abrazive și poate duce la deces în mai puțin de 2 ani chiar dacă lucratorii au fost îndepărtați de la mediul de expunere.
Persoanele expuse pentru un timp îndelungat la siliciu nu au de obicei simprome ani întregi, dar după o perioada se observa scaderea rezistenței la efort, care uneori duce chiar la dispnee de repaus.
Unii pacienți prezinta o tuse seaca sau cu sputa. În timp, silicoza afecteaza oxigenarea organismului și totodata poate duce la cord pulmonar, care poate fi fatal.
Simptomele persoanelor cu silicoza acută și a celor cu silicoza cronica sunt la fel , diferența o face faptul ca în cazul silicozei acute simptomele apar mai repede și se agraveaza mai repede.Se poate asocia și cu insuficienta respiratorie , febra si transpiratiile nocturne.
Printre riscurile cele mai des întâlnite la cei cu aceasta boala se enumera și infectia cu Mycobacterium tuberculosis sau alte infectii atipice cu microbacterii.
Alte complicatii pot fi bronsita cronica, emfizemul pulmonar, pneumotoraxul spontan și cancerul pulmonar.
Diagnosticul pozitiv pleacă de la stabilirea expunerii profesionale printr-o anamneza care arata circumstanțele etiologice, locul de munca, timpul expus.
Tabloul clinic este alcătuit în principal de tuse seaca sau cu sputa, dispnee, dureri toracite, fatigabilitate .
Alte teste importante se enumera examenele de laborator, radiografia pulmonara, când radiografia nu este concludenta se poate efectua o biopsie pulmonara, iar CT-ul este util pentru a diferentia silicoza de alte afectiuni.
Un tratament etiologic nu exista, iar silicoza nu poate fi vindecata, dar progresia ei poate fi incetinita dacă expunerea la siliciu este oprita, în special dacă acest lucru se face în momentul aparitiei primelor simptome.
În cazul silicozei acute se poate folosi lavajul, adică spalarea plămânilor, procedura consta în umplerea plămânilor cu o soluție salina care mai apoi este drenata.
Corticoterapia este folosită pentru a deprima fenomenele imunologice iar oxigenoterapia este indicată pacientilor care prezinta un nivel scăzut al oxigenului în sânge. Bronhodilatatoarele sunt folosite în cazul pacientilor care au dificultati de respirație, iar ca o ultima soluție se poate efectua transplant pulmonar.
©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.