Sindrom maniaco-depresiv

Sindromul maniaco-depresiv este o tulburare mintala ce modifica anormal dispozitia afectiva, energia si abilitatea de functionare a unei persoane. Starile proaste sunt urmate de stari de extaz, cei cu o astfel de tulburare, usor de recunoscut, fiind, alternativ, maniaci si depresivi.

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie

Matei Valentin,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Primar

Sindrom maniaco-depresiv - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele sindromului maniaco-depresiv

Boala apare uneori in adolescenta si poate ramane nediagnosticata chiar si timp de zece ani, insa medicii specialisti nu sunt in totalitate siguri de cauzele tulburarii bipolare. Principala teorie a specialistilor in aparitia acestei boli sugereaza ca substantele chimice din creier fluctueaza anormal, iar cand nivelurile anumitor substante devin prea mari pacientul dezvolta mania.

Sindrom maniaco-depresiv - Simptome

Simptomele sindromului maniaco-depresiv

Principala manifestare a tulburarilor bipolare o reprezinta trecerea brusca, fara motiv, de la stari de fericire, euforie, la tristete patologica (episoadele depresive). Acesti pacienti dezvolta o varietate de simptome: 

  •  irascibilitate;
  •  depresie;
  •  stari euforice;
  •  dificultate de concentrare a atentiei asupra unui singur lucru;
  • megalomanie (orgoliu exagerat);
  • mania persecutiei; 
  • hiperactivitate;
  • capacitate de a vorbi foarte mult si foarte repede sau chiar exhibitionism sexual.

Sindrom maniaco-depresiv - Tratament

Diagnosticul si tratamentul sindromului maniaco-depresiv

Cu cat se intarzie mai mult depistarea bolii, cu atat mai mici sunt sansele de recuperare.

Un pas important in diagnosticarea tulburarii bipolare este excluderea altor factori care ar putea cauza schimbarile de dispozitie. Acestea pot include afectiuni neurologice, abuzul de substante interzise, afectiuni ale tiroidei, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie, efectele secundare ale unor medicamente sau alte tulburari psihice.

Din pacate, nu exista niciun test de laborator pentru identificarea acestei boli. De obicei, psihiatrul pune diagnosticul bazandu-se pe istoria medicala a pacientului si pe simptomatologia acestuia.

In lipsa tratamentului, peste 50% din persoanele cu tulburari maniaco-depresive incearca sa-si puna capat zilelor, iar aproximativ un sfert din acestia reusesc. De aceea, inceperea cat mai devreme a tratamentului este foarte importanta. Medicii specialisti (psihiatrii) apeleaza la medicamente, de genul carbamazepinei. Neurolepticele si antipsihoticele pot fi, de asemenea, de ajutor. Tratamentul medicamentos are doar rolul de a usura simptomele bolii, pentru intelegerea afectiunii si pentru reintegrarea sociala fiind necesari ani buni de psihoterapie. Sedintele de psihoterapie salveaza peste 60% din cazurile pacientilor afectati de acest sindrom maniaco-depresiv.

De multe ori, episoadele depresive sunt tratate si, apoi, ignorate. Insa specialistii atrag atentia ca orice stare depresiva trebuie sa puna un semn de intrebare pentru familie. 

Psihiatrie, Psihologie, Psihologie Clinica, Psihiatrie Pediatrica, Psihiatrie Copii - alte afectiuni

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical