medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Sindromul respirator acut sever

Sindromul respirator acut sever

Alte denumiri: SRAS

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Sindromul respirator acut sever (SRAS) este o forma grava de pneumonia, fiind o boala respiratorie contagioasa si potential fatala. Boala a aparut pentru prima data in China in noiembrie 2002 si a fost identificat in februarie 2003. 

SRAS este provocata de un coronavirus ce se transmite prin particule respiratorii si are o perioada de incubatie de 2-10 zile. SRAS determina o boala asemnanatoare gripei, care conduce ocazional la insuficienta respiratorie progresiva.

Sase tipuri diferite de coronavirus sunt cunoscute ca infecteaza oamenii. Patru dintre acestea sunt comune, iar majoritatea oamenilor vor experimenta cel putin unul dintre aceste tipuri la un moment dat in viata lor. Celelalte doua tipuri determina SRAS si Sindromul respirator din Orientul Mijlociu. Acestea sunt mai putin obisnuite, dar mult mai letale

Inainte de aparitia SRAS, coronavirusurile nu fusesera deosebit de periculoase pentru oameni, dar se stia ca sunt cauza unor boli severe la animale.

Diagnosticul bolii este clinic. Pentru a preveni raspandirea, pacientii sunt izolati, iar tratamentul este suportiv. Datele arata ca rata mortalitatii este de 10%.

Cauzele SRAS

Coronavirusurile sunt virusuri ARN incapsulate. S-a considerat mult timp ca doua tipuri de coronavirus - 229E si OC43 - ar produce raceala banala. La sfarsitul anului 2002 s-a produs o explozie de cazuri de boala respiratorie virala  etichetata drept sindromul respirator acut sever (SRAS). SRAS este produs de un coronavirus (SARS-CoV) care este, in general, diferit de coronavirusurile umane sau animale.

SARS-CoV pare a fi un nou agent patogen uman depistat pentru prima data in privincia Guang-dong din China in noiembrie 2002. Semne de infectie SARS-CoV au fost gasite la zibete, ratoni si bursuci chinezesti. SRAS are raspandire in peste 30 de tari. Pe la jumatatea lui iulie 2003 s-au raportat peste 8.000 cazuri in intreaga lume, cu peste 800 de decese (o rata a mortalitatii de aproximativ 10%). De la sfarsitul lui 2003, in China au fost inregistrate cazuri cu aparitie naturala.

Specialistii au ajuns la concluzia ca transmiterea SARS-CoV se realizeaza prin particule respiratorii, adica prin aer, si necesita contact personal strans. Infectia afecteaza in principal persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 70 ani. De asemenea, expertii sustin ca virusul poate sa ramana activ in mediu mai multe zile.

Factorii de risc pentru SRAS

In general, persoanele cu cel mai mare risc de SRAS au avut un contact direct si strans cu cineva infectat, cum ar fi membrii familiei persoanei bolnave si personalul care lucreaza in domeniul medical.

Complicatiile SRAS

Majoritatea persoanelor cu SRAS dezvolta pneumonie. Problemele de respiratie pot deveni atat de severe incat este necesar un aparat de ventilatie si monitorizarea functiei respiratorii. SRAS poate fi fatal in unele cazuri, adesea din cauza insuficientei respiratorii. Alte complicatii posibile includ insuficienta cardiaca si hepatica.

Persoanele de peste 60 de ani, in special cele care sufera si de alte boli, precum diabetul sau hepatita, prezinta si cel mai mare risc de complicatii grave.

Simptomele SRAS

In general, simptomele SRAS urmeaza un anumit tipar. Etapa 1 a bolii incepe la 2-7 zile de la incubare, dureaza 3-7 zile si este caracterizata prin urmatoarele manifestari:

 • Febra peste 38,4°C;
 • Oboseala;
 • Dureri de cap;
 • Frisoane;
 • Mialgii;
 • Indispozitie;
 • Anorexie.

Simptomele mai putin obisnuite includ urmatoarele:

 • Tuse cu sputa;
 • Durere de gat;
 • Guturai;
 • Greata si varsaturi;
 • Ameteala;
 • Diaree.

Etapa 2 a bolii este faza in care tractul respirator inferior este afectat si se caracterizeaza prin urmatoarele simptome:

 • Tuse seaca;
 • Dispneea;
 • Hipoxemie progresiva in multe cazuri;
 • Insuficienta respiratorie care necesita ventilatie mecanica in unele cazuri.

Majoritatea pacientilor fac o forma usoara de boala si se vindeca in 1-2 saptamani. Alti pacienti dezvolta tulburari respiratorii, de obicei dupa o saptamana de la aparitia simptomelor. Decesul este cauzat de insuficienta respiratorie.

Diagnosticarea SRAS

Deoarece simptomele initiale sunt nespecifice, suspiciunea de SRAS se ridica la pacientii cu tablou clinic asemanator (bazat pe factorii epidemiologici), adica la cei cu febra si cu simptome clinice sugestive. Cazurile suspecte sunt raportate si evaluate prin proceduri standard pentru depistarea pneumoniei severe dobandite in comunitate.

Pentru ca o persoana sa fie diagnosticata cu SRAS, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca aceasta sa aiba toate caracteristicile urmatoare:

 • Febra de cel putin 38°C;
 • Unul sau mai multe simptome ale bolii tractului respirator inferior: tuse, respiratie dificila, dificultati de respiratie;
 • Dovezi radiografice care sa sugereze un diagnostic de pneumonie;
 • Niciun diagnostic alternativ care sa explice pe deplin boala.

SRAS este o afectiune foarte rara, iar simptomele se suprapun cu cele ale gripei si pneumoniei. Un medic nu va suspecta boala decat daca pacientul a fost intr-o zona in care exista un focar de SRAS.

In diagnosticarea SRAS se recomanda si testele de laborator, radiografia toracica si CT-ul toracic. 

Tratamentul SRAS

Factorii predictivi de mortalitate par a fi varsta de peste 60 de ani, comorbiditatea, nivelele crescute de LDH si cresterea numarului  de neutrofile. 

Tratamentul pentru SRAS este suportiv si folosirea ventilatiei mecanice atunci cand este nevoie. Medicamente precum oseltamivirul, ribavirinul si corticosteroizii au fost folosite in tratamentul bolii, dar nu exista dovezi clare privind eficienta acestora.

Pacientii suspicionati de SRAS ar trebui izolati intr-o camera cu presiune negativa si trebuie respectat protocolul privind ingrijirea acestor pacienti, adica personalul medical trebuie sa fie protejat cu echipament special pentru a preveni raspandirea virusului. De asemenea, persoanele expuse la pacientii suspectati de SRAS trebuie instiintati cu privire la simptomele bolii. In absenta simptomelor, aceste persoane pot continua sa mearga la munca sau la scoala. Daca apare febra si simptomele respiratorii, persoanele trebuie sa limiteze contactul cu alte persoane si sa solicite un consult medical.

Echipa medicală - Pneumologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.