Sindromul respirator acut sever

Alte denumiri: SRAS

Sindromul respirator acut sever sau SARS este o forma grava de pneumonia, fiind o boala respiratorie contagioasa si potential fatala. Boala a aparut pentru prima data in China in noiembrie 2002 si a fost identificat in februarie 2003. 

SARS este determina de un coronavisurs ce se transmite probabil prin particule respiratorii si are o perioada de incubatie de 2-10 zile. Determina o boala asemnanatoare gripei, care conduce ocazional la insuficienta respiratorie progresiva.

Sase tipuri diferite de coronavirus sunt cunoscute pentru a infecta oamenii. Patru dintre acestea sunt comune, iar majoritatea oamenilor vor experimenta cel putin una dintre ele la un moment dat in viata lor. Celelalte doua tipuri determina SARS si Sindromul respirator din Orientul Mijlociu. Acestea sunt mai putin obisnuite, dar mult mai mortale.

Inainte de aparitia SARS, coronavirusurile nu fusesera deosebit de periculoase pentru oameni, dar se stia ca sunt cauza unor boli severe la animale.

Rata mortalitatii este de 10%. Diagnosticul bolii este clinic. 

Pentru a preveni raspandirea, pacientii sunt izolati. Tratamentul este suportiv.

Medici specialiști - Pneumologie și Pneumologie Pediatrica

Dede Maria
Dede Maria
Medic Primar
Dede Maria
Dede Maria
Medic Primar

Pneumologie și Camera De Garda

CSA
Cojocaru Stefan Aurelian
Medic Specialist
CSA
Cojocaru Stefan Aurelian
Medic Specialist

Pneumologie

BEM
Brinzoiu Elena Maria
Medic Primar
BEM
Brinzoiu Elena Maria
Medic Primar

Pneumologie

ID
Ivascu Daniela
Medic Primar
ID
Ivascu Daniela
Medic Primar

Pneumologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele SARS

Coronavirusrile sunt virusuri ARN incapsulate. Coronavirusurile 229E si OC43 au fost considerate mult timp ca ar produce racelala banala. La sfarsitul anului 2002 s-a produs o explozie de cazuri de boala respiratorie virala etichetata drept SARS. SARS este produs de un coronavirus (SARS-CoV) care este, in general, diferit de coronavirusurile umane sau animale.

SARS CoV pare a fi un nou patogen uman depistat pentru prima data in privincia Guang-dong din China in noiembrie 2002. Semne de infectie SARS-CoV au fost gasite la zibete, ratoni si bursuci chinezesti. SARS are raspandire in peste 30 tari. Pe la jumatatea lui iulie 2003 s-au raportat peste 8.000 cazuri in intreaga lume, cu peste 800 de decese (o rata a mortalitatii de aproximativ 10%). De la sfarsitul lui 2003 cazuri cu aparitie naturala au fost inregistrate in China.

Transmiterea lui SARS-CoV se realizeaza probabil prin particule respiratorii si, in general, necesita contact personal strans. Cu toate acestea, transmiterea poate surveni in urma oricarui contact si posibil prin raspandire prin aerosoli. Infectia afecteaza in principal persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 70 ani.

Este probabil ca virusul sa ramana activ in mediu mai multe zile.

Factorii de risc ai SARS

In general, persoanele cu cel mai mare risc de SARS au avut un contact direct si strans cu cineva infectat, cum ar fi membrii familiei si personalul care lucreaza in domeniul sanatatii.

Complicatiile SARS

Majoritatea persoanelor cu SARS dezvolta pneumonie. Problemele de respiratie pot deveni atat de severe incat este necesar un respirator mecanic. SARS este fatala in unele cazuri, adesea din cauza insuficientei respiratorii. Alte complicatii posibile includ insuficienta cardiaca si hepatica.

Persoanele mai mari de 60 de ani - in special cele cu conditii subiacente, precum diabetul sau hepatita - prezinta cel mai mare risc de complicatii grave.

Simptome

Simptomele SARS

Cursul clinic al SARS urmeaza, in general, un tipar tipic. Etapa 1 incepe la 2-7 zile de la incubare, dureaza 3-7 zile si este caracterizat prin urmatoarele:

 • Febra peste 38,4°C;
 • Oboseala;
 • Dureri de cap;
 • Frisoane;
 • Mialgii;
 • Indispozitie;
 • Anorexie.

Caracteristicile mai putin obisnuite includ urmatoarele:

 • Productia de sputa;
 • Durere de gat;
 • Guturai;
 • Greata si varsaturi;
 • Ameteala;
 • Diaree.

Etapa 2 este faza afectarii tractului respirator inferior si se caracterizeaza prin urmatoarele:

 • Tuse seaca;
 • Dispneea;
 • Hipoxemie progresiva in multe cazuri;
 • Insuficienta respiratorie care necesita ventilatie mecanica in unele cazuri.

Majoritatea pacientilor fac o forma usoara de boala si se vindeca in 1-2 saptamani. Alti pacienti dezvolta tulburari respiratorii, de obicei dupa o saptamana de la aparitia simptomelor. Decesul se datoreaza insuficientei respiratorii.

Tratament

Diagnosticarea SARS

Deoarece simptomele initiale sunt nespecifice, SARS este suspicionat la pacientii su tablou clinic asemanator (bazat pe factorii epidemiologici), ca si la cei cu febra si cu simptome clinice sugestive. Cazurile suspecte sunt raportate si evaluate prin proceduri standard pentru depistarea pneumoniei severe dobandite in comunitate. Radiografia toracica este adesea normala la inceputul bolii. Pe masura ce simptomele respiratorii se agraveaza, sunt frecvente infiltratele interstitiale focale, care ocazional devin generalizate si evolueaza catre ARDS.

Pentru ca o persoana sa fie diagnosticata cu SARS, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca aceasta sa aiba toate caracteristicile urmatoare:

 • Febra de cel putin 38°C;
 • Unul sau mai multe simptome ale bolii tractului respirator inferior: o tuse, respiratie dificila, dificultati de respiratie;
 • Dovezi radiografice care sa sugereze un diagnostic de pneumonie;
 • Niciun diagnostic alternativ care sa explice pe deplin boala.

SARS este foarte rara, iar simptomele se suprapun cu cele ale gripei si pneumoniei. Un medic nu-l va suspecta decat daca persoana a fost intr-o zona in care exista un focar.

Testele tipice de laborator sunt nespecifice, dar numarul leucocitelor este, de obicei, normal sau scazut, uneori cu o reducere a numarului absolut de limfocite. Transaminazele, CPK sau LDH pot fi marite, dar functia renala ramane normala.  

Daca se realizeaza CT toracic, acesta poate arata opacifieri periferice, subpleurale, in sticla mata. 

Culturle virale de patogeni respiratorii cunoscuti (de exemplu, virusul gripal, sincitial respirator) se obtin folosind tamponarile din orofaringe si nazofaringe, iar laboratorul este instiintat daca se suspicioneaza SARS. 

Desi testele serologice si PCR s-au folosit in detectarea SARS-CoV, nu sunt utile pentru abordarea clinica. 

Pentru supravegherea epidemiologica sunt trimise probe de ser acut, din perioada de convalescenta (dupa 3 saptamani) la departamentele de sanatate locale, pentru a ajunge mai departe la Centrele de Control si Preventie a bolilor in vederea testarii.

Tratamentul SARS

Factorii predictivi de mortalitate par a fi varsta de peste 60 de ani, comorbiditatea, nivelele crescute de LDH si cresterea numarului absolut de neutrofile. 

Tratamentul pentru SARS este suportiv, cu ventilatie mecanica la nevoie. Oseltamirivul, ribavirinul si corticosteroizii au fost folositi, dar nu exista dovezi de eficienta a acestora.

Pacientii suspicionati de SARS ar trebui izolati intr-o camera cu presiune negativa. Trebuie respectate precautiunile de contact si respiratorii. Personalul medical trebuie sa foloseasca masti N-95, protective pentru ochi, manusi si pelerine de protective.

Persoanele expuse la pacientii suspectati de SARS (de exemplu, membrii familiei, personalul de pe linia aeriana, personalul medical) trebuie instiintati privitor la simptomele de boala. In absenta simptomelor, asemenea persoane pot continua lucrul, scoala si alte activitati obisnuite. Daca apar febra si simptomele respiratorii, trebuie sa isi limiteze actiunile publice si sa faca un consult medical. Daca simptomele nu evolueaza pentru a indeplini criteriile de SARS in decurs de 72 de ore, ei pot reveni, daca fac fata la activitatea normala.

Coduri de diagnostic asociate
 • Abces Al Intestinului
Specialități asociate
 • Pneumologie
 • Pneumologie Pediatrica

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.