Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Tulburarea Asperger
Descoperă informații utile despre sindrom asperger: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Sindromul Asperger constituie o tulburare de dezvoltare acută și se numără printre tulburările din sfera autismului. Afecțiunea poartă numele medicului austriac Hans Asperger care, în anul 1944, a descris patru băieți ca fiind „autiști”.
Împreună cu sindromul Kanner, mai puțin frecvent, boala Asperger reprezintă una dintre cele mai răspândite forme de autism.
Acest sindrom este deseori asociat cu dificultăți sociale, de comunicare, de înțelegere a emoțiilor celorlalți, dar și cu unele tulburări comportamentale (ex: comportament repetitiv).
Sindromul Asperger se manifestă încă din copilărie.
Persoanele afectate de sindromul Asperger prezintă tulburări de comportament în relațiile interumane, fără a fi afectată însă dezvoltarea mentală și fizică.
Astfel, copiii care suferă de sindrom Asperger nu prezintă nici o dificultate în deprinderea vorbirii. Și gândirea se dezvoltă normal, iar copiii prezintă interes față de mediul din jurul lor.
Persoanele care suferă de Asperger au un coeficient de inteligență normal, dar pot întâmpina dificultăți în interacțiunile sociale, în comunicarea cu semenii și înțelegerea indiciilor emoționale și sociale. Acestea sunt motive pentru care pacienții diagnosticați cu Asperger pot dezvolta și anxietate și depresie.
Două lucruri atrag atenția asupra persoanelor cu sindrom Asperger:
Medicii erau obișnuiți să privească tulburarea Asperger ca pe o afecțiune separată de cele de spectru autist, dar în 2013 noua ediție a DSM 5 (Manualul de Diagnostic și Statistică al Tulburărilor Mintale – cartea standard pe care o folosesc experții în sănătate mintală) a schimbat modul de clasificare.
Cauzele apariției sindromului Asperger nu se cunosc exact. Se presupune că există un cumul de factori și, de-a lungul timpului, s-au formulat numeroase teorii psihologice și psihiatrice, dar nu s-a dovedit nimic concret.
Este discutabil dacă boala Asperger este diferită de autismul înalt funcțional. De asemenea, acest sindrom apare mai frecvent la băieți decât la fete.
Multe studii au analizat posibilele cauze ale tulburărilor din spectrul autist, cum ar fi Asperger. Unii au oferit indicii care îi ajută pe medici să identifice potențialii factori de risc:
Genele par să influențeze șansele unei persoane de a dezvolta Asperger. Deși nu s-a găsit nicio genă specifică, tulburarea pare să apară în familii. De exemplu, frații mai mici ai unui copil cu Asperger prezintă un risc mai mare de a dezvolta sindromul decât alți copii.
Studiile pe gemeni identici au arătat că dacă unul dintre gemeni are o tulburare din spectrul autist, celălalt are o probabilitate între 36 și 95% de a fi afectat.
În plus, anumite condiții genetice, cum ar fi sindromul X fragil și sindromul Rett, sunt legate de dezvoltarea Asperger. Sindromul X fragil este cea mai cunoscută tulburare cu o singură genă și reprezintă 2-3% din toate tulburările din spectrul autismului.
Mutațiile spontane ale genelor sau modificările genetice care au loc din motive necunoscute pot influența, de asemenea, riscul unui copil de a dezvolta Asperger.
Oamenii de știință continuă să studieze modul în care genele sunt legate de Asperger. Ei speră să ofere mai multe răspunsuri pentru a explica mai bine această conexiune complexă.
Studiile imagistice ale persoanelor cu tulburări din spectrul autist au arătat diferențe în anumite părți ale creierului, în special în lobii frontali și temporali.
Cercetătorii încearcă să stabilească dacă aceste modificări sunt provocate de anomalii ale genelor, de leziuni suferite în timpul sarcinii sau nașterii, de leziuni în primele luni de viață sau sunt rezultatul unei combinații de mai mulți factori.
Mulți experți cred că declanșatorii de mediu pot fi vinovați pentru Asperger.
Deși trebuie făcute mai multe cercetări, unii oameni de știință cred că anumite probleme din timpul sarcinii pot crește riscul unui copil de a dezvolta o tulburare din spectrul autist:
Simptomele sindromului Asperger se declanșează devreme în viață. Dacă sunteți părinții unui copil cu Asperger, este posibil să observați că nu face contact vizual. De asemenea, s-ar putea să descoperiți că cel mic pare stânjenit în situații sociale și nu știe ce să spună sau cum să răspundă atunci când cineva vorbește cu el.
De asemenea, un copil cu boala Asperger poate pierde indicii sociale, care sunt evidente pentru alți oameni, cum ar fi limbajul corpului sau expresiile de pe fețele oamenilor.
Există o serie de alte simptome care indică sindromul Asperger:
La primele simptome care vă atrag atenția, este bine să mergeți cu copilul la medicul pediatru; el vă poate trimite la un expert în sănătate mintală, care este specializat pe TSA.
Sindromul Asperger este adesea tratat cu o abordare în echipă. Asta înseamnă că mai mulți specialiști se vor ocupa în același timp de copil. Psihologul diagnostichează și tratează problemele emoționale și comportamentale. Neurologul pediatru tratează afecțiunile creierului, iar pediatrul specializat pe dezvoltare sau logopedul sunt specialiști în probleme de vorbire și limbaj și alte probleme de dezvoltare. Psihiatrul se ocupă de afecțiunile de sănătate mintală și poate prescrie medicamente pentru a le trata.
Medicul vă poate adresa mai multe întrebări referitoare la comportamentul copilului, cum ar fi:
Anxietatea este o problemă majoră pentru multe persoane cu sindrom Asperger care pot avea temeri calitativ diferite față de persoanele care nu suferă de această tulburare. Un pacient cu boala Asperger simte adesea anxietate, îngrijorându-se de evenimente cotidiene și preocupându-se de temerile lui pentru perioade lungi de timp.
S-au făcut multe studii în ultima vreme pe această temă și s-a constatat că adulții cu Asperger cu vârste între 18 și 65 de ani au anxietate și depresie semnificativ mai crescută decât persoanele care nu suferă de această boală.
Anxietatea și depresia se pot manifesta la cei cu Asperger încă din copilărie. Marea majoritate a copiilor cu sindrom Asperger (40-50%) dezvoltă anxietate și depresie din cauza dificultății sociale. Pentru ei, mediul înconjurător poate să fie mai stresant decât pentru ceilalți copii.
Un alt motiv de anxietate la copiii și adulții cu Asperger este sentimentul că nu sunt înțeleși sau acceptați de cei din jur. De multe ori, pentru a se integra, cei cu Asperger maschează simptomatologia. Acest lucru duce la creșterea anxietății și reduce semnificativ tonusul psihic. De asemenea, ei pot să dezvolte anxietate la schimbarea rutinei, în special la schimbări neașteptate sau când încearcă să identifice sau să înțeleagă emoții (se mai numește și alexitimie).
Pentru referință, un episod depresiv constă în mod obișnuit din următoarele simptome, pe o perioadă de minimum două săptămâni, cu afectarea funcționării normale zilnice:
Asperger și depresia tind să meargă „mână în mână” și e posibil ca depresia să fie greu de diagnosticat la o persoană cu sindrom Asperger din cauza simptomelor care se suprapun (ex: o persoană cu Asperger are un afect plat, ceea ce înseamnă că poate să pară tristă). Cu toate acestea, ce vedem la exterior poate să nu coincidă cu ceea ce simte persoana la interior.
Depresia poate fi de două tipuri:
Fiecare copil este diferit, așa că nu există o abordare unică în tratamentul sindromului Asperger. Este posibil ca medicul să aibă nevoie să încerce câteva terapii pentru a stabili care funcționează cel mai bine. Tratamentele pot include:
Agravarea simptomelor sindromului Asperger poate fi prevenită prin diagnosticare timpurie și intervenția în timp util a specialiștilor din domeniul sănătății mintale. Acesta este cel mai bun mod de a preveni complicațiile comportamentale și emoțiile legate de această tulburare.
Modificarea comportamentală și consilierea parentală pot ajuta și ele. Există linii directoare standard pentru managementul medical prin medicație psihiatrică dedicată problemelor emoționale și comportamentale.
De asemenea, există medicamente ușoare de stimulare care sunt administrate pentru a face față neliniștii, agresivității și deficitului de atenție. Medicația este adesea combinată cu terapia de familie și de grup și cu intervenții terapeutice ocupaționale pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi.
Tratamentul comportamental are ca scop modificarea răspunsurilor părinților și a profesorilor la dificultățile copilului. Tratamentul urmărește să ofere copiilor un mediu structurat, cu posibilități de management al situațiilor neprevăzute.
Chițescu Adriana
Psiholog
Bibliografie
Sindactilia este o afecțiune congenitală caracterizată prin fuziunea a două sau mai multe degete de la mâini sau de la picioare. Aceasta poate implica doar pielea și...
Vezi detalii
Sindromul antifosfolipidic, cunoscut și sub numele de sindrom Hughes, este o tulburare a sistemului imunitar care provoacă un risc crescut de a dezvolta cheaguri de...
Ascita reprezintă acumularea anormală de lichid în interiorul cavității peritoneale. Peritoneul sau cavitatea peritoneală este membrana în formă de sac care înconjoară...
Sindromul de burnout reprezintă totalitatea modificărilor cognitive și afective care determină apariția unei stări de epuizare exacerbate în contextul unei...
Sindromul carcinoid este un grup de semne și simptome care pot apărea la persoanele cu tumori carcinoide, un tip de tumori neuroendocrine cu creștere lentă. Aceste...
Sindromul cefalalgic face referire la un grup de simptome caracterizate prin dureri de cap persistente şi recurente, de obicei asociate cu alte manifestări clinice...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.