Sinuzita

Sinuzita reprezinta inflamatia sinusurilor paranazale dotorita infectiilor virale, bacteriene sau fungice sau reactiilor alergice.

Sinuzita poate fi clasificata ca acuta (care se rezolva complet in <30 de zile); subacuta (care se rezolva complet in 30 pana la 90 de zile); recurenta (episoade acute multiple discrete, fiecare complet rezolvat in 30 de zile, cu recurenta ciclica, cu o perioada libera de cel putin 10 zile intre rezolutia completa a simptomelor si debutul unui nou episod); si cronica (care dureaza > de 90 de zile).

Echipa medicala MedLife - ORL

Medic specialist
Medic Specialist
Mizdran Stefania - Iuliana,Medic Primar
Medic Primar
Mascas Alina
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 31

Sinuzita - Cauze / agent infectios / factori de risc

Sinuzita acuta este de obicei precipitata de o IACRS (infectie  acuta de cai aeriene respiratorii superioare) virala, urmata de colonizarea bacteriana secundara, cu streptococi, pneumococi, Haemophilus influenzae sau stafilococi.

Sinuzita cronica poate fi exacerbata de bacilii gram-negativi sau de microorganisme anaerobe. In putine cazuri, sinuzita cronica maxilara este secundara unei infectii dentare

Sinuzita - Simptome

Simptomele sinuzitei

Sinuzita acuta si cea cronica produc simptome si semne similare, incluzand rinoreea purulenta, senzatie de presiune si durere faciala, congestie si obstructie nazala, hiposmie, halitoza si tuse productiva (in special noaptea). Zona de deasupra sinusului afectat poate fi sensibila, tumefiata si eritematoasa. Sinuzita maxilara provoaca dureri in zona maxilara, dentalgie si cefalee frontala. Sinuzita frontala provoaca durere in zona frontalabsi cefalee frontala. Sinuzita etmoidala provoaca durere in spatele ochilor si intre ochi, cefalee frontala descrisa adesea ca violenta si severa, celulita periorbitrala si lacrimare. Durerea din sinuzita sfenoidala este mai difuza si este referata in zona frontala sau occipitala. Poate fi prezenta starea de rau general. Febra si frisoanele sugerea extinderea infectiei dincolo de sinusuri.

Mucoasa nazala este rosie si turgescenta; poate fi prezenta rinoreea purulenta galbena sau verzuie.

Diagnosticul de sinuzita

Infectiile sinusale sunt, de obicei, diagnosticate clinic. Lipsa sau scaderea luminii la transiluminare poate sugera faptul ca sinusurile maxilare sau frontale sunt pline cu lichid. Radiografiile simple nu sunt la fel de valoroase ca CT, care defineste mai bine extinderea si stadiul sinuzitei. Cand exista intrebari fara raspuns (de ex: in ceea ce priveste extinderea intracraniana, esecul tratamentului sau infectia cu un germene intraspitalicesc) se pot efectua culturi si teste de sensibilitate la antibiotice din secretiile sinusale obtinute prin endoscopie sau punctie sinusala si aspiratie.

Sinuzita - Tratament

Tratamentul este cu antibiotice, cum sunt amoxicilina, penicilina, eritromicina sau trimetoprim-sulfamethoxazol, administrare timp de 12-14 zile pentru sinuzita acuta si de pana la 6 saptamani pentru sinuzita cronica. Decongestionantele si aplicarea de caldura si umidificarea pot fi utile pentru ameliorarea simptomelor si imbunatatirea drenajului sinusal. Sinuzita recurenta poate necesita interventie chirurgicala pentru a imbunatati drenajului sinusal.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical