Steatoza hepatica

Alte denumiri: Ficat gras

Steatoza (ficatul gras) reprezinta acumularea de grasime la nivelul ficatului. Cand este prezenta si inflamatia (obiectivata de cele mai multe ori prin cresterea valorilor unor enzime hepatice numite transaminaze), boala se numeste steatohepatita si poate progresa catre ciroza si chiar hepatocarcinom (cancer al ficatului). Ficatul tau este al doilea cel mai mare organ din corpul tau. Acesta ajuta la procesarea nutrientilor din alimente si bauturi si filtreaza substantele nocive din sangele tau. Cand ficatul gras se dezvolta la cineva care bea mult alcool, este cunoscut sub numele de boala alcoolica a ficatului gras. Daca cineva nu bea mult alcool, este cunoscut sub numele de boala hepatica grasa non-alcoolica. 

Tipuri de steatoza hepatica

Exista doua tipuri principale de boli ale ficatului gras: non-alcoolice si alcoolice.

Boala hepatica grasa non-alcoolica include ficat gras nealcoolic simplu, steatohepatita non-alcoolica si ficatul gras acut al sarcinii.

Boala alcoolica a ficatului gras include boala alcoolica a ficatului gras simplu si steatohepatita alcoolica.

Boala hepatica grasa nonalcoolica - apare atunci cand se acumuleaza grasime in ficatul persoanelor care nu beau mult alcool. Daca nu exista nicio inflamatie sau alte complicatii impreuna cu acumularea de grasime, afectiunea este cunoscuta drept simplu ficat gras nealcoolic.

Steatohepatita nonalcoolica - apare atunci cand acumularea excesului de grasime in ficat este insotita de inflamatie hepatica. Daca este lasata netratata, boala va poate provoca cicatrici de ficat. In cazuri severe, acest lucru poate duce la ciroza si insuficienta hepatica.

Ficat gras acut al sarcinii - este o complicatie rara, dar grava a sarcinii. Nu se cunoaste cauza exacta. Cand boala se dezvolta, apare de obicei in al treilea trimestru de sarcina. Daca este lasat netratat, prezinta riscuri grave pentru sanatate pentru mama si copilul in crestere.

Boala alcoolica a ficatului gras - A bea mult alcool dauneaza ficatului. Cand este deteriorat, ficatul nu poate descompune grasimea corect. Acest lucru poate determina acumularea de grasime, care este cunoscut sub numele de ficat gras alcoolic.

Boala hepatica grasa alcoolica este cea mai timpurie etapa a bolii hepatice legate de alcool. Daca nu exista nicio inflamatie sau alte complicatii impreuna cu acumularea de grasime, afectiunea este cunoscuta sub numele de ficat gras alcoolic simplu.

Steatohepatita alcoolica - se intampla atunci cand acumularea excesului de grasime in ficat este insotita de inflamatie hepatica. Aceasta este cunoscuta si sub denumirea de hepatita alcoolica. Daca nu este tratat corect, boala va poate provoca cicatrici. Cicatrizarea severa a ficatului este cunoscuta sub numele de ciroza si poate duce la insuficienta hepatica.

Etapele ficatului gras

 • Ficat gras simplu. Exista acumularea de exces de grasime in ficat;
 • Steatohepatita. Pe langa excesul de grasime, exista si inflamatie la nivelul ficatului;
 • Fibroza. Inflamarile la nivelul ficatului au provocat cicatrici;
 • Ciroza. Cicatrizarea ficatului a devenit larg raspandita.

Ciroza este o afectiune care poate pune viata in pericol si poate provoca insuficienta hepatica. Poate fi ireversibil. Acesta este motivul pentru care este atat de important sa o impiedicam sa se dezvolte in primul rand.

Medici specialiști - Hepatologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele steatozei hepatice

Ficatul gras poate fi asociat in mod frecvent cu consumul de alcool sau sindromul metabolic (diabetul zaharat, obezitatea sau dislipidemia).

Cea mai frecventa forma de steatoza este cea macroveziculara. Aceasta poate fi urmarea consumului de alcool sau medicamente precum amiodarona, diltiazem, metotrexat, tetraciclina, corticosteroizi, tamoxifen, estrogeni in doze mari, dar si a afectiunilor metabolice dobandite sau congenitale.

Ficatul gras acut de sarcina si sindromul Reye sunt exemple de afectare grava a ficatului, prin modificari de steatoza microveziculara.

Factori de risc ai steatozei hepatice

Consumul de cantitati mari de alcool va aduce un risc crescut de a dezvolta ficat gras.

De asemenea, este posibil sa aveti un risc crescut daca:

 • Sunt obezi;
 • Au rezistenta la insulina;
 • Au diabet de tip 2;
 • Au sindromul ovarului polichistic;
 • Sunt insarcinate;
 • Au antecedente de anumite infectii, cum ar fi hepatita C;
 • Luati anumite medicamente, cum ar fi metotrexatul, tamoxifenul, amiodorona si acidul valproic;
 • Au niveluri ridicate de colesterol;
 • Au niveluri ridicate de trigliceride;
 • Au niveluri ridicate de glicemie;
 • Au sindrom metabolic.

Daca aveti un istoric familial de boli ale ficatului gras, este mai probabil sa il dezvoltati si dvs.

 

Simptome

Semne si simptome ale steatozei hepatice

Cel mai adesea, steatoza hepatica este asimptomatica si este descoperita intamplator datorita testelor hepatice anormale sau hepatomegaliei (ficat marit). Steatoza hepatica importanta poate determina dureri in hipocondrul drept, astenie fizica importanta, meteorism accentuat, discomfort abdominal postprandial.

Boala hepatica avansata se caracterizeaza prin simptome de gravitate precum icter, edeme sau ascita (lichid in cavitatea peritoneala). 

Cresterea transaminazelor se intalneste la 50% din pacientii cu steatoza. Hipertrigliceridemia si hipercolesterolemia sunt frecvent asociate, ca si valorile modificate ale glicemiei sau hemoglobinei glicozilate. Ecografia poate arata cresterea dimensiunilor ficatului cu ecogenitate crescuta omogena sau eterogena.

Unele persoane cu boli ale ficatului gras dezvolta complicatii, inclusiv cicatrizarea ficatului. Cicatrizarea ficatului este cunoscuta sub denumirea de fibroza hepatica. Daca dezvoltati fibroza hepatica severa, este cunoscuta sub numele de ciroza.

Ciroza poate provoca simptome precum:

 • Pierderea poftei de mancare;
 • Pierdere in greutate;
 • Slabiciune;
 • Oboseala; 
 • Epistaxisul;
 • Piele iritata;
 • Pielea galbena si ochii;
 • Durere si umflare abdominala;
 • Umflarea picioarelor;
 • Marirea sanilor la barbati;
 • Confuzie.

Tratament

Diagnosticarea steatozei hepatice

In cazul in care se suspecteaza o boala hepatica mai avansata pot fi necesare teste care sa puna in evidenta in ce masura ficatul este afectat de fibroza (o forma de cicatrizare a tesutului hepatic, care poate aparea in timp ca urmare a inflamatiei celulelor hepatice). Fibroza poate fi evidentiata atat printr-o procedura invaziva (biopsia hepatica, adica prelevarea unei mici probe de tesut hepatic cu ajutorul punctiei cu un ac special), cat si prin teste non-invazive (Fibroscan sau FibroMax).

Analizele de laborator pot ajuta medicul la stabilirea diagnosticului. In steatoza hepatita, enzimele hepatice ALT si AST pot fi crescute, iar GGT creste in special in boala hepatica asociata cu consumul de alcool. In steatoza non-alcoolica, sunt observate deseori cresteri ale lipidelor serice (colesterol, trigliceride) sau ale glicemiei (glucozei serice).

Ecografia abdominala, dar si tomografia computerizata si examenul RMN pot releva steatoza hepatica. Steatoza si indeosebi steatohepatita pot progresa spre ciroza si insuficienta hepatica, precum orice alta boala hepatica cronica.

Progresia catre ciroza este mai rapida in cazul consumului de alcool, sau al unei alte afectiuni hepatice concomitente, ca de exemplu o hepatita cronica virala. Lipsa controlului hiperlipidemiei si al diabetului poate accelera progresia spre fibroza. 

Tratamentul steatozei hepatice

Tratamentul steatozei hepatice depinde foarte mult de cauza care a produs-o. Pentru pacientii cu steatoza non-alcoolica usoara sunt suficiente diete cu scaderea consumului de dulciuri si grasimi si scaderea progresiva in greutate. 

Cel mai eficient tratament e reprezentat de o dieta hipocalorica pentru o perioada indelungata si de exercitiul fizic regulat. Scaderea in greutate poate reduce si chiar normaliza continutul de grasime din ficat la persoanele obeze si poate normaliza testele de laborator.

Cercetari recente au dus la concluzia ca cea mai eficienta dieta in cazul steatozei hepatice este o dieta echilibrata, cu multi nutrienti, vitamine si minerale, un aport echilibrat de proteine - carbohidrati - fibre - lipide sanatoase. In plus, ajuta la reglarea greutatii, glicemiei si valorilor lipidice din sange.

Daca aveti complicatii, medicul dumneavoastra va poate recomanda tratamente suplimentare.

Pentru a trata ciroza, de exemplu, se pot prescrie:

 • Schimbarea stilului de viata;
 • Medicamente;
 • Interventie chirurgicala.

Ciroza poate duce la insuficienta hepatica. Daca dezvoltati insuficienta hepatica, este posibil sa aveti nevoie de un transplant de ficat.

Coduri de diagnostic asociate
 • Abces Al Intestinului
Specialități asociate
 • Hepatologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.