Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Radioterapie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Tinitusul reprezintă o percepere anormală a unui sunet în interiorul urechii sau a capului, ce afectează deopotrivă ambele sexe. Termenul derivă din latinescul “tinire” care înseamnă „a suna”.
Aceste zgomote numite şi „acufene” pot să apară după o expunere prelungită la sunete cu intensitate crescută, ca de exemplu după un concert, la care pacientul stă foarte aproape de amplificatoare sau după o traumă sonoră produsă de un foc de armă. În acest caz, tinitusul este deranjant, dar de obicei durează cȃteva ore şi se remite spontan. De asemenea, a fost stabilită o legătură și între spondiloza cervicală și tinitus.
Incidenƫa tinitusului în populația generală variază între 10 şi 28%. La copii, incidența este în jur de 13% şi creşte odată cu înaintarea în vȃrstă.
O clasificare frecvent utilizată împarte tinitusul în:
Deși se fac cercetări în acest domeniu, nu se cunosc cauzele exacte ale apariției tinitusului.
Tinitusul nu este o boală în sine, ci este un simptom ce poate să apară în cadrul mai multor afecțiuni şi, de aceea, capătă aspecte clinice diferite:
Deoarece nu se cunosc cu exactitate cauzele acufenelor, sunt incriminați în apariția lui o multitudine de factori precum:
Pentru un diagnostic cȃt mai complet, pacientul trebuie să efectueze o serie de investigații:
Examenul audiologic se realizează de audiolog într-o cameră izolată fonic și cuprinde frecvent audiometria tonală liminară cu tonuri pure, audiometria vocală și timpanograma.
Prin audiometria tonală liminară este apreciată transmiterea sunetului pe cale aeriană (prin timpan, ciocan, nicovală, scăriƫă, fereastra ovală), dar şi pe cale osoasă (prin propagarea din aproape în aproape a sunetului, prin oasele craniului pȃnă la cohlee). Persoanele care suferă de tinitus bilateral au nevoie și de o audiometria vocală prin care le este evaluată capacitatea de înțelegere a cuvintelor (cȃte cuvinte sunt auzite corect).
Timpanograma aduce informații privind prezența unei otite medii seroase, a unei otoscleroze sau a unei disfuncții tubare.
Metodele electrofiziologice: electrocohleografia (ECoG), potențialele evocate auditive precoce (PEAP) și audiometria prin răspuns cortical sunt rar utilizate pentru diagnosticul tinitusului.
Teste de laborator
Investigaƫii imagistice:
Din păcate se cunosc foarte puține lucruri despre cauzele acufenelor şi acesta este și motivul pentru care nu există un tratament etiologic, cu o eficacitate de 100%, care să ducă la concluzia clară că tinitusul poate fi vindecat și pacientul să afirme că a scăpat de tinitus.
Deşi s-au încercat mai multe metode de tratament pentru ameliorarea tinitusului, fiecare dintre metode a avut o rată diferită de succes. În unele cazuri au fost total ineficiente, de aceea s-a ajuns la concluzia că tinitusul permanent este o boală cronică sau psihologică ce nu poate fi vindecată, ci doar controlată.
Dintre metodele de tratament ale acufenelor trebuie amintite:
Pentru a preveni apariția de tinitus, trebuie avută în vedere limitarea unor factori considerați declanșatori, precum:
Dr. Baciu Mădălina
Medic Primar ORL
ORL
Call Center - (021) 9646
Call Center - (026) 8960
Call Center - (026) 4960
Call Center - (024) 1960
ORL , ORL pediatrie și Camera de garda
Call Center - (0251) 960
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.
©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.