Torticolis spasmodic

Alte denumiri: Gat stramb

Torticolis spasmodic este caracterizat de contractii tonice involuntare sau spasme intermitente ale muschilor gatului.

Medici specialiști - Medicina Sportiva și Kinetoterapie

K4
Kinetoterapeut 4
K4
Kinetoterapeut 4

Kinetoterapie

K1
Kinetoterapeut 1
K1
Kinetoterapeut 1

Kinetoterapie

K2
Kinetoterapeut 2
K2
Kinetoterapeut 2

Kinetoterapie

K3
Kinetoterapeut 3
K3
Kinetoterapeut 3

Kinetoterapie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauza este necunoscuta. In torticolis, contractiile musculaturii gatului provoaca deplasarea gatului din pozitia obisnuita. Este cauzat cel mai frecvent de o reactie distonica la medicamente. Torticolisul spasmodic sau cel cu debut la varsta adulta este idiopatic. Aproximativ 5% din pacientii cu torticolis spasmodic au antecedente familiale. O treime din pacienti au alte distonii - de exemplu: lanivelul pleoapelor, fetei, mandibulei sau mainii. 

Simptome

Simptomele torticolisului spasmodic

Simptomele apar la orice varsta, de obicei intre 30 si 60 de ani, cu un varf al frecventei debutului intre 40 si 50 de ani. Simptomele apar de obicei progresiv, dar pot debuta si brusc. Apar contractii tonice dureroase sau spasme intermitente ale muschilor gatului, mai ales ale sternocleidomastoidianului si trapezului, cel mai frecvent unilateral, rezultand pozitia anormala a capului. Contractia muschiului sternocleidomastoidian produce rotatia capului de partea opusa si flexia laterala a gatului. Rotatia poate implica orice plan dar, aproape intotdeauna exista o componenta orizontala. Pe langa inclinatia rotationala (torticolis), capul poate fi inclinat lateral (laterocolis), inainte (antecolis) sau in spate (retrocolis). In timpul somnului spasmul muscular dispare.

Diagnosticul de torticolis spasmodic

Diagnosticul este pus datorita semnelor si simptomelor caracteristice si prin excluderea diagnosticelor alternative. Diskinezia tardiva poate produce torticolis, dar exista istoric de consum cronic de antipsihotice si miscari involuntare la nivelul altor segmente ale corpului. Afectiunile ganglionilor bazali si ocazional infectiile sistemului nervos central (SNC) pot produce miscari involuntare, dar afecteaza si alte segmente corporale, iar infectiile SNC sunt de obicei acute si produc si alte simptome. Infectiile si tumorile cervicale sunt de obicei diferentiate datorita trasaturilor procesului primar. Antipsihoticele si alte medicamente pot cauza torticolis, dar simptomele apar de obicei in cateva ore si dispar in cateva zile de la intreruperea tratamentului.

Tratament

Tratamentul include fizioterapie, medicatie si denervare chirurgicala selectiva a muschilor gatului sau injectarea locala de toxina botulinica. Acesta din urma isi poate pierde efectul in timp, deoarece injectarea repetata duce la formarea de anticorpi impotriva toxinei.

Coduri de diagnostic asociate
  • Torticolis
  • Torticolis Spasmodic
Specialități asociate
  • Medicina Sportiva
  • Kinetoterapie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.