medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Trichineloza

Trichineloza

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre infecția cu trichinella

Trichineloza, cunoscută și sub numele de trichinoza, este o boală parazitară transmisă prin intermediul alimentelor infestate, mai ales prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită. Cea mai întâlnită metodă de trasmitere este prin carnea de porc infestată cu larvele unui tip de viermi rotunzi, numit Trichinella.

Când mănânci, acidul din stomac și enzimele digeră alimentele. În cazul cărnii infectate, acidul și enzimele descompun învelișul exterior dur (chistul) al larvelor, eliberând viermii adulți. Viermii produc apoi larve care se localizează în țesuturile corpului, în special în mușchi. Oricine poate face trichineloză, indiferent de vârstă sau starea de sănătate.

Trichineloza este o boală comună, care afectează peste 10.000 de oameni anual.

personal medical examinand la microscop o proba de carne

Cauze

Trichineloza este cauzată de larvele viermilor rotunzi Trichinella. Viermele parazit se găsește, adesea, la animalele care mănâncă carne. Porcii sunt cei mai comuni purtători ai acestui parazit.

Viermele rotund Trichinella se găsește, de asemenea, în mod obișnuit, la animale sălbatice, precum urși, vulpi și mistreți. Animalele se pot infecta cu Trichinella atunci când se hrănesc cu alte animale infectate sau cu resturi şi gunoaie care conțin carne infectată.

Oamenii pot dezvolta trichineloză atunci când mănâncă carne crudă sau insuficient gătită de la un animal infectat cu larve de Trichinella.

Odată ce paraziții sunt ingerați, acidul din stomac dizolvă capsula protectoare care înconjoară larvele, iar acestea sunt eliberate și tranzitează în intestin, unde se maturizează în viermi adulți și se reproduc.

Viermii femele își eliberează apoi larvele în fluxul sanguin, lăsându-le să migreze prin vasele de sânge și în mușchi. Odată ce pătrund în mușchi, viermii se încapsulează în țesuturile musculare, unde pot trăi o perioadă îndelungată.

Factori de risc

Factorii de risc pentru trichineloză includ:

  • Pregătirea necorespunzătoare a alimentelor - Trichineloza se transmite la oameni atunci când aceștia consumă carne infectată, crudă sau insuficient gătită, inclusiv carne de porc sau carne de animale sălbatice. Și alte tipuri de carne se pot contamina în contact cu mașini de tocat sau alte echipamente în care a fost procesată carne infestată.
  • Zonele rurale - Trichineloza este mai frecventă în zonele rurale din întreaga lume. Rate mai mari de infectare se regăsesc în regiunile în care se cresc cu precădere porci sau se consumă, în mod tradițional, carne de vânat.
  • Consumul de carne de la animal sălbatic sau necomercială - Măsurile de sănătate publică au redus foarte mult numărul infectărilor cu trichineloză de la carnea comercială. Totuşi, animalele necomerciale, crescute la fermă, în special cele cu acces la resturi/carcase de animale sălbatice, prezintă un risc mare de infecție. Animalele sălbatice sunt surse comune de infecție.

Simptome

În decurs de o săptămână de la infectarea inițială, larvele vor intra în țesutul muscular. Din acest moment, simptomele devin, de obicei, evidente.

Din acest moment, simptomele devin, de obicei, evidente. Simptomele trichinelozei, atunci când larvele sunt în intestine includ:

  • diaree;
  • crampe abdominale;
  • oboseală sau energie scăzută;
  • greaţă;
  • vărsături.

Simptomele trichinelozei care pot apărea după ce larvele intră în țesutul muscular includ:

  • dureri, în special dureri musculare;
  • febră mare;
  • umflarea feței;
  • sensibilitate la lumină;
  • infecții oculare persistente;
  • erupții cutanate inexplicabile;
  • dureri de cap;
  • frisoane.
imagine la microscop cu bacteria Trichinella spiralis

Diagnosticare

Diagnosticarea trichinelozei este posibilă doar prin prezentarea la medic, care trebuie să consulte istoricul medical al pacientului și să țină seama de toate manifestările prezentate. În confirmarea suspiciunii de trichineloză pot fi efectuate anumite teste, pentru a determina prezența larvelor în sistemul digestiv sau în cel muscular.

Prin prelevarea probelor de sânge se poate testa trichineloza. Un nivel crescut de globule albe dar și prezența anticorpilor împotriva parazitului pot indica o infecție cu Trichinella.

Medicul poate efectua și o biopsie musculară, dacă rezultatele analizelor de sânge sunt neconcludente.

Tratament

Persoanele care știu că au consumat carne crudă sau insuficient gătită și prezintă simptome specifice trebuie să se adreseze medicului specialist. Tratamentul ar trebui să înceapă cât mai curând posibil. Deși trichineloza nu necesită întotdeauna tratament, există și cazuri de trichineloză care, netratate, pot fi fatale.

De obicei, medicamentaţia ajută la gestionarea simptomelor și are rolul de a preveni dezvoltarea complicațiilor.

Medicul poate prescrie medicamente antiparazitare, steroizi pentru controlul inflamației și medicamente pentru dureri musculare.


Complicaţii

În cazuri rare, o infecție severă cu Trichinella poate produce complicații:

  • miocardită (o inflamație a mușchiului inimii);
  • encefalită (o inflamație a țesutului cerebral);
  • meningită (o inflamație a membranelor din jurul creierului și măduvei spinării);
  • bronhopneumonie (o inflamație a plămânilor și a căilor respiratorii);
  • nefrită (o afecțiune care provoacă inflamarea rinichilor);
  • pneumonie (o infecție pulmonară, care provoacă inflamarea pungilor de aer din plămâni);
  • sinuzită (o infecție a sinusurilor, care provoacă inflamarea sinusurilor și a căilor respiratorii).

Deși unele dintre aceste afecțiuni pot fi grave, ele sunt, cel mai adesea, detectate în timpul testelor de diagnosticare, astfel încât tratamentul poate fi rapid și eficient.

Prevenție

Cel mai bun mod de a preveni trichineloza este de a pregăti alimentele în mod corespunzător. Iată câteva sfaturi practice atunci când gătiți carnea:

  • folosiţi un termometru pentru carne;
  • nu gustați carnea până când nu este gătită;
  • gătiți carnea tocată și vânatul sălbatic la cel puțin 71°C;
  • preparaţi bucăți întregi de carne la cel puțin 63°C;
  • gătiți carnea de pasăre la cel puțin 74°C;
  • congelați carnea de porc timp de 20 de zile la -15°C, pentru a distruge orice paraziți;
  • evitați să mâncați carne de animal sălbatic;
  • curățați bine toate ustensilele care ating carnea;
  • curățați bine mașinile de tocat carne;
  • spălați-vă bine mâinile după manipularea cărnii crude.

Bibliografie

  1. “Trichinosis - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
  2. “Trichinosis: Causes, Symptoms, Treatment & Prevention.” Cleveland Clinic, 2015, https://my.clevelandclinic.org
  3. CDC - Trichinellosis. 2023, www.cdc.gov
  4. “Trichinosis.” Healthline, Healthline Media, 6 Dec. 2020, www.healthline.com

Echipa medicală - Boli infectioase

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.