medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Ulcer gastric

Ulcer gastric

Descoperă informații utile despre ulcer gastric: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre ulcer gastric

Au fost identificate mai multe tipuri de ulcer. Aceste afecțiuni prezintă caracteristici similare, dar sunt localizate în diferite părți ale organismului. În general, afecțiunea poate fi ușor tratată, dar poate deveni severă în lipsa unui tratament adecvat. Ulcerul poate fi ușor vindecat, dar poate dezvolta forme severe în lipsa unui tratament adecvat. Este important să știi cum se produce ulcerul și de câte tipuri este această afecțiune.


Mecanismul de producere a ulcerului

Mecanismul prin care se produce ulcerul nu este pe deplin cunoscut. Cu toate acestea, ceea ce se știe este că stomacul produce un acid puternic care ajută la digerarea alimentelor. În fiecare zi, se produc 2-3 litri de suc gastric. Acesta este compus din apă (99%) și substanțe organice (1%): enzime, mucus, substanțe anorganice. Substanțele anorganice și enzimele au rolul de a descompune alimentele ingerate.


Tipuri de ulcer

Ceea ce trebuie știut în legătură cu ulcerul este faptul că astfel de răni ulceroase și dureroase pot apărea oriunde pe corp. Iată câte tipuri de ulcer au fost identificate în literatura de specialitate:

Ulcer bucal

Ulcerul bucal mai este cunoscut sub numele de aftă. Este o rană mică ce se formează în interiorul gurii, la baza gingiilor. Aftele mici nu lasă urme. Alte afte însă se pot dezvolta și deveni răni mai mari. Vindecarea acestor afte este în general lentă, se pot extinde până la buze, creează probleme în timpul mesei, pacientul poate avea febră.

Ulcer arterial

Leziunile în cazul ulcerului arterial se formează pe partea exterioară a gleznei, pe laba piciorului, pe degetele de la picioare. Cauza acestor răni o constituie deteriorarea arterelor din cauza lipsei fluxului de sânge către țesuturile afectate. Vindecarea acestor răni este de asemenea lentă. Caracteristic acestui tip de ulcer este faptul că zona afectată este rece la atingere, pentru că circulația sângelui se face cu dificultate.

Ulcer cornean

Corneea este un strat transparent de țesut din structura ochiului. Ulcerul cornean este o rană care se formează pe cornee și este cauzat, în cele mai multe cazuri, de o infecție. Ulcerul cornean se manifestă printr-o inflamație corneană, lăcrimare excesivă, vedere încețoșată, pleoape umflate.

Ulcer genital

Ulcerul genital înseamnă răni care se formează în zonele genitale. Sunt cauzate de bolile cu transmitere sexuală. Există și alte simptome care însoțesc ulcerul genital: erupție cutanată, inflamații în zonele afectate, dureri, mâncărimi, ganglioni inflamați în zona inghinală sau febră.

Ulcer venos

Ulcerul venos (varicos) presupune răni deschise formate pe membrele inferioare. Cauza ulcerului venos o reprezintă un flux insuficient de sânge către inimă. În general, ulcerul varicos nu provoacă dureri foarte mari, până se infectează. Abia atunci afecțiunea devine foarte dureroasă. Există și alte simptome ale ulcerului varicos: inflamația, edemul, mâncărimi, cruste, secreții, puroi. Vindecarea durează săptămâni sau chiar luni.

Ulcer peptic

Ulcerul peptic este cel care se dezvoltă în interiorul stratului care căptușește stomacul, fie în partea superioară a intestinului subțire (duoden), fie în esofag. Se ajunge la ulcer atunci când sucul gastric ajunge să deterioreze pereții stomacului sau ai intestinului. Sunt mai multe tipuri de ulcer peptic:

  • ulcer gastric: se dezvoltă în mucoasa stomacului;
  • ulcer esofagian: se dezvoltă în interiorul mucoasei esofagiene;
  • ulcer duodenal: se dezvoltă în partea superioară a intestinului subțire, în interiorul mucoasei duodenului.
Ulcer gastric

Cauze

Sunt mai multe cauze care pot duce la dezvoltarea ulcerului gastric:

Nu numai cauzele sunt importante în cazul ulcerului gastric, ci și factorii de risc.

Factori de risc

Orice persoană poate avea un risc crescut de a dezvolta ulcer gastric în următoarele condiții:

  • dacă are vârsta peste 50 de ani;
  • dacă este femeie;
  • dacă a urmat tratamente îndelungate cu anumite medicamente;
  • dacă are un istoric medical propice declanșării ulcerului.

Sunt și alți factori de risc importanți:

  • consum excesiv de alcool;
  • fumat;
  • stres: majoritatea medicilor nu sunt convinși că stresul psihologic poate duce la ulcer. Oricum, în combinație cu alți factori de risc, stresul poate favoriza dezvoltarea unui ulcer peptic.

Ce nu este considerat factor de risc

Cu ceva vreme în urmă, era considerat factor de risc consumul de alimente picante, cafea sau alcool. Aceste alimente nu mai sunt considerate astăzi factori declanșatori ai ulcerului gastric, deși pot cauza indigestii sau arsuri retrosternale. Este mai bine ca aceste alimente să fie evitate dacă nu sunt bine tolerate de organism.

Simptome

Simptomele ulcerului gastric nu sunt aceleași la toți bolnavii, există situații în care unele alimente pot intensifica durerea. De asemenea, există și alte simptome asociate: balonarea, greața, vărsăturile. Ulcerul duodenal provoacă o durere mai severă, care poate lipsi dimineața, dar apare după orele prânzului și la 2-3 ore după masă. O caracteristică a ulcerului duodenal este durerea care apare în timpul nopții.

Există numeroase simptome care trebuie luate în calcul când vine vorba despre ulcerul gastric:

  • cel mai adesea, afecțiunea se manifestă printr-o senzație de arsură. Durerea este mai intensă atunci când stomacul este gol. Disconfortul poate dura de la câteva minute la câteva ore și se agravează pe stomacul gol și în cursul nopții. De asemenea, poate fi o durere care dispare și revine.
  • pierdere în greutate.
  • greață.
  • vărsături.
  • balonare.
  • senzație de plin.
  • anemie.
Ulcer gastric 1

Diagnosticare

Medicul specialist este cel care stabilește diagnosticul de ulcer gastric. Poate face acest lucru prin următoarele investigații:

  • endoscopie digestivă superioară: endoscopia folosește un endoscop care este un tub subțire, flexibil, dotat la un capăt cu o cameră de luat vederi cu care se investighează leziunile. De asemenea, cu ajutorul acestui dispozitiv se pot prelua probe pentru biopsie. Endoscopia ajută la confirmarea diagnosticului. De asemenea, cu ajutorul endoscopiei se poate aprecia infecția cu Helicobacter pylori. Endoscopia va localiza ulcerul la nivelul stomacului sau duodenului. Ulcerele din stomac (gastrice) se biopsiază întotdeauna la momentul diagnosticului și după 6-8 săptămâni de tratament dacă ulcerul nu se închide, pentru a exclude o tumoră. Ulcerele duodenale nu se biopsiază (probabilitatea de a fi tumorale este minoră).
  • radiografia cu bariu: pacientul bea o substanță de contrast pentru ca ulterior să se vizualizeze problemele de funcționare a stomacului și duodenului.
  • analize de scaun, teste respiratorii: ajută la identificarea bacteriei infecțioase.

Tratament

Tratamentul în cazul ulcerului gastric este în principal medicamentos. Se poate pune problema unei intervenții chirurgicale numai în cazul complicațiilor bolii ulceroase.


Tratament medicamentos

În cazul ulcerului gastric se folosesc următoarele categorii de medicamente:

  • antibiotice: dacă ulcerul este provocat de o infecție cu bacteria Helicobacter pylori.
  • antiacide: au rolul de a tampona secreția gastrică crescută.
  • antisecretorii: reduc sau inhibă secreția gastrică acidă.
  • mucoprotectoare: cresc capacitatea de protecție a stomacului.

Tratament chirurgical

Medicul specialist poate recomanda intervenția chirurgicală dacă tratamentul medicamentos nu a dat randament.


Complicații

Unii pacienți diagnosticați cu ulcer gastric pot dezvolta complicații, iar de cele mai multe ori aceștia necesită spitalizare de urgență. Există complicații pe care bolnavii de ulcer ar trebui să le cunoască:

  • hemoragie (scaune de culoare neagră, sau vărsături închise la culoare sau chiar cu sânge proaspăt, roșu). Hemoragia internă severă necesită internare de urgență și reechilibrare hemodinamică.
  • perforație stomacală: se manifestă printr-un abdomen acut și dureri intense.
  • obstrucție gastrică sau duodenală: se manifestă prin vărsături.
  • infecție: este vorba de fapt despre o perforație a peretelui digestiv, care poate duce la peritonită (chimică sau bacteriană).
  • pierdere în greutate.
  • anorexie.
Icon Faq

Întrebări frecvente

Care sunt măsurile pe care trebuie să le ia un bolnav de ulcer?
Care este dieta recomandată în ulcerul gastric?

Bibliografie

  1. NHS Choices. Overview - Stomach Ulcer. 2022, www.nhs.uk
  2. Johnson, Shannon. “Stomach Ulcers and What You Can Do about Them.” Healthline, Healthline Media, 4 Dec. 2018, www.healthline.com
  3. “Peptic Ulcer - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org
  4. “Stomach Ulcer - Better Health Channel.” Vic.gov.au, 2014, www.betterhealth.vic.gov.au
  5. Dr Laurence Knott. “Stomach Ulcer (Gastric Ulcer).” Patient.info, 14 Apr. 2020, https://patient.info/
  6. “Peptic Ulcer Disease: Treatment, Symptoms, Causes, Prevention.” Cleveland Clinic, 2020, https://my.clevelandclinic.org
  7. MacGill, Markus. “Everything You Need to Know about Stomach Ulcers.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 17 Jan. 2018, www.medicalnewstoday.com
  8. Dumain, Teresa. “What Is a Peptic Ulcer?” WebMD, WebMD, 9 July 2004, www.webmd.com

Echipa medicală - Gastroenterologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.