Varice venoase

Varicele venoase reprezinta vene superficiale dilatate, localizate la nivelul membrelor inferioare.

Echipa medicala MedLife - Chirurgie vasculara si flebologie, Ecografie Doppler Vascular, Flebologie

Moraru Oriana - Elena,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Alexa Mircea-Dorin,Medic Specialist
Medic Primar,...

Varice venoase - Cauze / agent infectios / factori de risc

De obicei, nu exista o cauza anume.

Varicele venoase pot aparea singure, sau in asociere cu insuficienta venoasa cronica, la unele persoane chiar cu hipertensiune venoasa cronica. Varicele venoase pot fi cauzate de insuficienta valvulara venoasa primara (care produce reflux venos), sau de slabiciune structurala a peretilor venosi. Majoritatea pacientilor nu au factori de risc evidenti.

Varicele au agregare familiala, ceea ce sugereaza existenta unei componente genetice.

Sunt mai frecvente la femei, deoarece estrogenul afecteaza structura venoasa, sarcina creste presiunea in venele pelvisului si/sau membrelor inferioare.

Alti factori ce duc la aparitia varicelor sunt: statul prelungit in picioare si obezitatea, care suprasolicita gambele prin statul indelungat in picioare exercitand o presiune mare asupra venelor ce ingreuneaza circulatia sangelui.

Varice venoase - Simptome

In mod tipic varicele sunt asimptomatice, dar pot determina senzatie de plenitudine, presiune si durere sau hiperestezie a picioarelor.

Varicele pot fi initial in tensiune si palpabile, insa nu intotdeauna sunt vizibile. Uneori se maresc progresiv si devin proeminente si evidente. Varicele se vad cel mi bine cand pacientul este in ortostatism. Din motive necunoscute, dermatita de staza si ulceratiile venoase sunt rar intalnite. Ocazional, la nivelul varicelor se formeaza trombi, care produc durere.

Varice venoase - Tratament

Diagnosticul varicelor venoase:

Diagnosticul se stabileste prin examinare fizica. Medicul specialist examineaza membrele inferioare, in timp ce stati in picioare, pentru a verifica orice semne de umflare a venelor si va va solicita sa descrieti orice fel de durere aparuta si daca exista situatii care agraveaza simptomele.

Tratamentul varicelor venoase:

Tratamentul consta in compresie, ingrijirea plagilor, scleroterapie si interventie chirurgicala.

Obiectivele tratamentului sunt ameliorarea simptomelor, imbunatatirea aspectului membrelor inferioare si in unele cazuri prevenirea complicatiilor. Consta in purtarea de ciorapi compresivi si ingrijirea plagilor locale (daca este necesar).

Terapia injectabila (scleroterapia) si interventiile chirurgicale sunt indicate pentru prevenirea trombozei variceale si a modificarilor cutanate recurente; aceste proceduri se folosesc adeseori si din motive estetice.

Scleroterapia presupune injectarea unei substante iritante pentru a declansa o reactie tromboflebitica ce conduce la fibroza locala si la ocluzia venei afectate; insa multe vene varicoase vedevin permeabile.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical