Banner Anticorpi anti p-ANCA

Anticorpi anti p-ANCA

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Anticorpii c-ANCA apar adesea la pacienții diagnosticați cu granulomatoză eozinofilă cu poliangeită și produc un model caracteristic de fluorescență citoplasmatică granulară pe neutrofile fixate cu etanol, numit model ANCA citoplasmatic. Anticorpii anti MPO-ANCA sau p-ANCA apar predominant la pacienții cu poliangeită microscopică și produc un model de fluorescență citoplasmatică perinucleară pe neutrofile fixate în etanol, ce poartă denumirea de model ANCA perinuclear.

ANCA reprezintă un grup de anticorpi citoplasmatici anti-neutrofili, în principiu de tip IgG, ce sunt direcționați împotriva antigenelor ce se găsesc la nivelul citoplasmei neutrofilelor, dar și a lizozomilor monocitelor. Există două tipuri de anticorpi ANCA, ce se diferențiază în funcție de specificitatea proteinei din interiorul globulelor albe, și anume:

  • c-ANCA, care vizează proteina numită PR3 sau proteinaza 3;
  • p-ANCA, care vizează proteina MPO sau mieloperoxidaza.

Mieloperoxidaza este o enzimă ce se găsește în granulațiile primare ale neutrofilelor și în lizozomii monocitelor cu rol în conversia peroxidului de hidrogen în hipoclorit și acid hipocloros. Anticorpii p-ANCA se pot întâlni și la pacienții ce prezintă vasculită a vaselor mici de sânge sau granulomatoză eozinofilă cu poliangeită (EGPA).

Probă Anticorpi anti p-ANCA Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti p-ANCA

Determinarea anticorpilor anti p-ANCA poate fi recomandată de medicul specialist în următoarele situații:

  • diagnosticarea pacienților suspectați de vasculită sistemică. Simptomatologia vasculitei sistemice poate include stări de oboseală, febră, stare generală de rău, erupții cutanate, amețeală, pierdere rapidă în greutate, grețuri, vărsături sau sânge în urină;
  • evaluarea și monitorizarea poliangeitei microscopice, care poate afecta mai multe organe: plămânii, rinichii, sistemul nervos, pielea sau articulațiile;
  • evaluarea și monitorizarea granulomatozei eozinofile cu poliangeită sau Sindromul Churg-Strauss. Aceasta afectează numeroase organe, cum ar fi plămânii, rinichii, sinusurile sau vasele de sânge. De asemenea, poate afecta și sistemul digestiv și poate provoca chiar și astm bronșic.

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti p-ANCA nu necesită pregătiri speciale. Aceasta se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată à jeun (pe nemâncate) sau post-prandial (după masă), într-un vacutainer fără anticoagulant. Metoda utilizată pentru obținerea rezultatelor este ELISA.

Interpretare rezultate

Valorile de referință* pentru anticorpilor anti p-ANCA sunt:

  • Negativ: <5U/ml
  • Pozitiv: >=5U/ml

Valorile de referință* sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate biologic pot influența acuitatea rezultatelor. Este important ca interpretarea rezultatelor să se realizeze în context clinic de medicul specialist, luand în considerare mai mulți factori.

Un rezultat pozitiv al p-ANCA nu trebuie să fie decisiv pentru diagnosticul de poliangeită microscopică sau granulomatoză eozinofilă cu poliangeită.


Valori crescute

Valori crescute ale anticorpilor anti p-ANCA se pot întâlni în poliangeită microscopică, vasculită sistemică sau granulomatoză eozinofilă cu poliangeită.


Valori scăzute

Valori scăzute ale anticorpilor anti p-ANCA nu exclud absența vasculitei sistemice. Dacă simptomatologia este prezentă, chiar dacă rezultatul testului este negativ, medicul specialist poate recomanda repetarea acestuia la un anumit interval de timp sau realizarea unor teste suplimentare.

Bibliografie

  1. Samy Hakroush, et al. “PANCA Autoantibody Testing by Indirect Immunofluorescence Indicates Interstitial Arteritis Independent of MPO-ANCA Immunoassays in ANCA-Associated Glomerulonephritis.” Journal of Nephrology, 5 Apr. 2022, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1007/s40620-022-01320-1
  2. “ANCA - Overview: Cytoplasmic Neutrophil Antibodies, Serum.” @Mayocliniclabs, 2020, www.mayocliniclabs.com
  3. Wiik, Allan, et al. “The Diversity of Perinuclear Antineutrophil Cytoplasmic Antibodies (PANCA) Antigens.” Clinical and Experimental Immunology, vol. 101, 1 July 1995, pp. 15–17, https://onlinelibrary.wiley.com , https://doi.org/10.1111/j.1365-2249.1995.tb06155.x
  4. Offermann, Nadine, et al. “Development and Validation of a Lateral Flow Assay (LFA) for the Determination of IgG-Antibodies to Pr3 (CANCA) and MPO (PANCA).” Journal of Immunological Methods, vol. 403, no. 1-2, 1 Jan. 2014, pp. 1–6,https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/, https://doi.org/10.1016/j.jim.2013.11.017

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu