Banner Antigen HBs

Antigen HBs

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Virusul hepatitei B este unul dintre cele cinci virusuri hepatice patogene pentru om. Testarea antigenului HBs (ag HBs) are ca scop identificarea prezenței infecției la nivelul organismului uman.

Ag HBs reprezintă primul marker imunologic ce apare în urma infecției cu virusul hepatitic B. Antigenul poate fi detectat în ser cu câteva săptămâni înainte de debutul simptomelor clinice.

Spre deosebire de alți antigeni, Ag HBs e produs numai în anumite faze ale infecției cu hepatita B. El apare în organism rapid, chiar înaintea primelor simptome și rămâne detectabil pentru o perioadă de 1-4 luni în cursul unei infecţii acute, apoi se negativează. Dacă Ag HBs persistă mai mult de 6 luni, se consideră că infecţia s-a cronicizat. În acest caz, se poate realiza un test Ag HBs cantitativ.

Virusul hepatitei B se elimină singur din organism, însă un procent de 5-10% dintre adulţi şi 90% dintre nou-născuţi nu pot elimina virusul după infecţie şi devin astfel purtători cronici de Ag HBs. O treime dintre pacienţii purtători de Ag HBs dezvoltă hepatită cronică, iar această boală poate evolua spre ciroză hepatică şi, în unele cazuri, spre carcinom hepatocelular.

Detectarea Ag HBs (test hepatita B) este esențială în diagnosticarea hepatitei B și în monitorizarea tratamentului.

Ag HBs este doar una dintre analizele pentru hepatita B, alături de:

  • Ag HBs (antigen);
  • Anti-HBs (anticorpi);
  • IgM-anti HBc și IgG-anti HBc;
  • HBe Ag;
  • Ag HBe;
  • ADN –VHB.
Probă Antigen HBs Medlife

Când este recomandată efectuarea screening-ului Ag HBs

Determinarea Ag HBs este recomandată persoanelor cu risc crescut de contact cu virusul hepatitei B: cei care lucrează în domeniul medical sau al situațiilor de urgență, nou-născuții a căror mamă a fost diagnosticată cu hepatita B, persoanele care au avut contact sexual neprotejat.

O serie de simptome ale pacientului pot duce la recomandarea de a determina Ag HBc:

  • icter (îngălbenirea pielii, a ochilor);
  • pierderea apetitului alimentar;
  • dureri musculare;
  • febră;
  • urină închisă la culoare;
  • dureri abdominale;
  • balonare;
  • stări de confuzie;
  • fatigabilitate.

Determinarea Ag HBc poate fi recomandată și pentru monitorizarea evoluției infecției sau a tratamentului pentru hepatita B, pentru screening-ul prenatal sau al elementelor din sânge înainte de o transfuzie sanguină sau pentru diagnosticarea unei infecții neonatale.

Procedura recoltare

Analiza Ag HBs nu necesită pregătiri speciale. Se realizează dintr-o probă de sânge recoltată a jeun (pe nemâncate).

Interpretare rezultate

Rezultatul unei determinări Ag HBc poate fi negativ sau pozitiv. Pentru testul Ag HBs cantitativ există valori de referință*. Un rezultat normal, care să indice absența virusului, trebuie să fie mai mic de 0.05 UI/mL.

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

În anumite cazuri de hepatită B cronică sau acută, Ag HBs poate fi nedetectabil, diagnosticul stabilindu-se în urma determinării anti-HBc-IgM sau a ADN viral hepatita B.

Există situații în care rezultatele testului nu sunt concludente, ca urmare a  interferențelor anumitor părți ale kit-ului, cum ar fi anticorpii monoclonali proveniți de la șoarece, administrați anumitor pacienți în scop de diagnostic sau terapeutic, ce pot influența rezultatul analizei Ag HBs.


Rezultat pozitiv

În cazul în care virusul hepatitei B este prezent în organism, rezultatul se va prezenta: Ag HBs pozitiv sau Ag HBs reactiv. Pozitivitatea  pentru Ag HBs se întinde, de cele mai multe ori, pe o durată de 6 luni, urmând ca după această perioadă, persoana infectată să dobândească imunitate și să nu mai transmită virusul și celor din jur.

O interpretare a analizelor pentru hepatita B, care include și Ag HBs, este făcută de medic, care va lua în calcul și alte indicii clinice, pentru a identifica dacă infecția este una acută sau cronică.

Recomandări în cazul unui rezultat pozitiv

Există situații în care analiza indică un rezultat slab pozitiv, determinarea Ag HBs cantitativă arată o valoare ușor peste limita de referință. În acest caz, pentru certitudinea unui diagnostic, se recomandă efectuarea celorlalte analize specifice hepatitei B.

Dacă rezultatul pozitiv certifică o infecție extrem de recentă, îmbolnăvirea poate fi prevenită prin injectarea cu imunoglobulina hepatitei B, însă numai în situația în care au trecut 24 de ore de la contactul infectant.

Virusul se transmite ușor, astfel că persoanele care primesc un rezultat pozitiv trebuie să aibă grijă să nu-l transmită mai departe. Nu se transmite prin îmbrățișări, tuse, strănut, strângere de mână sau folosirea la comun a tacâmurilor. În schimb, actul sexual neprotejat, contactul cu sângele persoanei infectate și folosirea la comun a acelor sau obiectelor ascuțite (cum ar fi instrumentele de manichiură) pot duce la transmiterea virusului.

Medicul specialist este cel care poate recomanda pacientului tratamentul cel mai potrivit, în cazul unui rezultat pozitiv la determinarea Ag HBs. 

Infecția poate fi prevenită prin vaccinare.


Rezultat negativ

Dacă infecția nu există în organism, rezultatul va fi Ag HBs negativ.

Bibliografie

  1. “Hepatitis B Surface Antigen - Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center.” Rochester.edu, 2022, www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contentid=hepatitis_b_surface_antigen&contenttypeid=167
  2. ‌Glassberg, and Lisa. Interpretation of Hepatitis B Serologic Test Results. 2008.

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu