Informații generale
Anticorpii anti HCV sunt anticorpi anti hepatită virală C. Apariția lor indică existența unei infecții în organism, iar nivelul lor poate fi determinat printr-o analiză specifică.
Testul ce măsoară anticorpii anti HCV este utilizat în diagnosticarea hepatitei C, însă poate fi recomandat de medicul specialist și ca un test de rutină.
Sistemul imunitar generează anticorpii anti HCV atunci când detectează virusul hepatitei C în organism, ceea ce se întâmplă la aproximativ 4-10 săptămâni de la momentul infectării. Cu toate acestea, nu toți pacienții infectați cu acest virus dezvoltă și boala.
Hepatita C reprezintă o infecție virală ce produce inflamarea ficatului, urmată de apariția leziunilor hepatice. Este cauzată de virusul hepatitei C, care provoacă hepatită cronică la aproximativ 70% dintre persoanele infectate și poate duce la apariția cirozei hepatice. Dintre pacienții diagnosticați cu ciroză hepatică, aproximativ 20% pot dezvolta carcinom hepatic.
Hepatita C se poate manifesta diferit de la un pacient la altul. Mai mult, aceasta poate evolua de la o afecțiune ușoară, care dispare în câteva săptămâni, până la o boală gravă, cu efecte pe tot parcursul vieții.
Simptomele infecției cu virusul hepatitei C include: oboseală, icter, lipsa poftei de mâncare, pierdere în greutate, sângerări ușoare sau urină închisă la culoare.
Virusul hepatitei C este transmis prin contactul cu sânge sau produse cu sânge infectat, în următoarele situații:
- transfuzii;
- folosirea acelor şi seringilor de la o persoană la alta fără sterilizare sau insuficient sterilizate;
- tatuarea corpului;
- folosirea în comun a periuţei de dinţi, a aparatului de bărbierit, a pensetei sau a trusei de manichiură;
- de la mamă la făt.
Există șase genotipuri majore și 50 de serotipuri de HCV. Cunoaşterea genotipului sau serotipului (anticorpii specifici genotipului) de HCV este utilă în recomandarea şi administrarea tratamentului.
Când este recomandată determinarea anticorpilor anti HCV
Medicii recomandă, de multe ori, analiza HCV ca test de rutină întrucât, în situația în care infecția nu duce la apariția simptomelor, este posibil ca virusul hepatitei C să afecteze funcționarea normală a organismului în timp și să ducă la apariția unor afecțiuni severe. Spre exemplu, pacienți infectați cu virusul hepatitei C asimptomatici pot fi diagnosticați chiar și după 20 de ani cu ciroză hepatică.
Determinarea HCV este recomandată în special:
- persoanelor născute între anii 1945-1965 (perioadă în care determinarea anticorpilor anti HCV nu era disponibilă);
- persoanelor care au utilizat/ utilizează droguri injectabile, chiar dacă nu s-au mai drogat de multă vreme și chiar dacă s-au drogat o singură dată;
- persoanelor cu HIV;
- persoanelor care fac dializă renală;
- persoanelor care au un nivel anormal de ALT (alanin amino transferază);
- persoanelor care au făcut transfuzii de sânge sau de alte componente sanguine sau transplant de organe până la începutul anilor 1990;
- persoanelor care lucrează în domeniul medical sau în sisteme de urgență și care, prin natura meseriei, sunt expuse la un potențial contact cu virusul;
- persoanelor născute de o mamă care are hepatită virală;
- persoanelor cu un diagnostic pozitiv de infecție acută sau cronică cu virusul hepatitei C;
- ca screening al donatorilor de produse biologice (sânge și derivate ale acestuia) și al donatorilor de organe;
- ca screening prenatal, pentru prevenirea transmiterii virusului de la mamă la făt.
Procedura recoltare
Determinarea anticorpilor anti HCV se face printr-o analiză de sânge care nu necesită pregătiri speciale. Proba de sânge se poate recolta în orice moment al zilei, pe nemâncate.
Interpretare rezultate
Valoarea de referință* pentru anticorpii anti hepatita C poate fi exprimată sub forma de rezultat negativ/pozitiv sau sub formă de nonreactiv/echivoc/reactiv, în funcție de metoda utilizată și de laborator:
- Nonreactiv: < 0.9 COI
- Echivoc: 0.9 - 1.0 COI
- Reactiv: ≥ 1.0 COI
Pentru rezultatele reactive, în lipsa antecedentelor personale, se recomandă teste de confirmare.
* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii utilizați, iar aceste valori pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Oyibo, Wellington A., et al. “Multicenter Pivotal Clinical Trial of Urine Malaria Test for Rapid Diagnosis of Plasmodium Falciparum Malaria.” Journal of Clinical Microbiology, vol. 55, no. 1, Jan. 2017, pp. 253–263, https://journals.asm.org, 10.1128/jcm.01431-16
- Murungi, Moses, et al. “Improving the Specificity of Plasmodium Falciparum Malaria Diagnosis in High-Transmission Settings with a Two-Step Rapid Diagnostic Test and Microscopy Algorithm.” Journal of Clinical Microbiology, vol. 55, no. 5, May 2017, pp. 1540–1549, https://journals.asm.org, 10.1128/jcm.00130-17
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.